Leren budgetteren of uw geld verstandig gebruiken

De groep mensen, niet per se jonge mensen, die diep in de schulden zit, is groot en groeit voortdurend. Soms buiten hun schuld, naïviteit of opzettelijke inmenging. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen in de schulden komen of in de schulden komen. Gelukkig kun je er altijd weer uit komen, consequent en eerlijk zijn zijn de uitgangspunten.

Waarom schuld?

Het begrip schuld wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd. Maar strikt genomen is alles wat u aan iemand of een organisatie verschuldigd bent, een schuld. Aan de ene kant zijn dit goederen, maar vaak hebben we het over geld. Als het bureau iets voorschiet, zoals een telefoon, ben je het bedrag direct verschuldigd en is de afspraak dat het op x tijdstip wordt betaald. Dit geldt ook voor uw gas, licht water, huur of hypotheek en goederen die u bestelt (bijvoorbeeld via internet). Je hebt het eigenlijk direct over de schuld, maar als de betaling verschuldigd is en je hebt nog niet betaald, dan hebben we het alleen over de schuld.

Lenen

Het betekent ook dat als je iets koopt, je moet begrijpen dat je geld hebt. Als we vroeger eerst geld inzamelden (opgeslagen in een oude sok, spaarpotje of later op een spaarrekening), heeft de bank het ons nu zo makkelijk gemaakt dat we lenen om iets te kopen. Het is duidelijk dat we meer betalen, want de rente over het geleende bedrag is de winst van de bank. In feite is dit de eerste schuld.

De redenen zijn divers, maar de realiteit is dat de mentaliteit van veel mensen is veranderd en dat we deels in een grijpcultuur leven. We willen iets en we willen het NU. Of je het nu echt leuk vindt, je hebt het echt nodig, je wilt erbij horen, of je denkt dat je moet… je geeft de bank een lening en die moet je terugbetalen.

Inkomsten en uitgaven

Als de inkomsten en uitgaven niet overeenkomen, en natuurlijk als de uitgaven groter zijn dan de inkomsten, kan er een probleem zijn. Of het nu eenmalig of kortdurend is, zou geen probleem moeten zijn, maar als je structureel meer uitgeeft dan er binnenkomt, ga je er vroeg of laat mee aan de slag. Tv-programma’s over dit soort problemen schieten als paddenstoelen uit de grond, en zo erg is het nog niet. Het wordt voor ons steeds moeilijker om al deze verleidingen te weerstaan ​​en we kopen vaak zonder te beseffen dat we het (nog) niet kunnen betalen. Schulden groeien snel of niet zo snel, maar op een gegeven moment zijn de vaste kosten niet meer te betalen en ontstaat er een probleem.

Wat moeten we doen?

De eerste stap is om te beseffen dat dit niet door kan gaan en dat u iets moet doen om uw inkomsten en uitgaven weer onder controle te krijgen. De volgende stap is om een ​​goed overzicht te hebben van je inkomsten en op welke vaste lasten er sowieso bezuinigd moeten worden, bijvoorbeeld:

Dit zijn vaste kosten die periodiek terugkeren, vast zijn en eerst betaald moeten worden.

Koopjes

Kijk dan wat je over hebt en maak er potjes van. Soms zijn het dingen die je kunt kopen. Dat wil zeggen, u kunt een aankoop doen voor 150 euro of voor 50 euro. Kleding heb je niet elke maand nodig en er zijn ook vaak leuke dingen in de aanbieding. Gebruik je telefoon alleen voor de belangrijkste dingen en is een auto echt nodig? Als het ver vooruit is, verlies je nog steeds geld, het openbaar vervoer is waarschijnlijk handiger. Lichaamsbeweging is gezond, maar soms kan het duur zijn. Heb je een sportvereniging nodig of ben je een hardloper die ook alleen of met vrienden naar het bos kan?

Maar stel dat als je bijvoorbeeld 400 euro te besteden hebt, je niet meer dan die 400 euro uitgeeft. Stel een maximum aantal boodschappen in als je weet dat je nog een ritje hebt (gas) of nieuwe schoenen nodig hebt. Kijk ook eens in de kringloopwinkel. Ze hebben vaak kwaliteitskleding en schoenen voor een kleine prijs. Goede kwaliteit waardoor de kans groot is dat hij lang meegaat.

Ga dus slim om met je geld!

Eindelijk

Leren budgetteren begint met het besef dat u uw uitgaven en inkomsten in evenwicht moet houden, of in ieder geval moet toestaan ​​dat uw uitgaven uw inkomsten niet overschrijden. Kleine kosten glippen vaak voorbij, dus verdien geld voor je vaste lasten en kijk dan wat je overhoudt. Je verdeelt het in dingen die ook door moeten gaan. Het klinkt eenvoudig, en strikt genomen is het dat ook, maar onze veranderde samenleving met kaarten en elektronische betalingen maakt het gemakkelijk… te gemakkelijk. Als je het elektronisch moeilijk hebt, haal het geld dan van je rekening en stop het in fysieke potten en leef er dan van. Doe het op deze manier totdat je het onder de knie hebt. Voor sommigen wordt het zelfs een sport om de beste deals te vinden en mogelijk nog wat geld over te houden. Veel geluk!€