Leningsysteem: profiteer van ontslagen door zwaar te lenen

Het studiepuntensysteem is alleen ongunstig voor mensen die al studeren. De huidige studenten die naast hun studie werken, zijn afgenomen omdat ze de kosten van hun studie niet meer kunnen aftrekken in hun belastingaangifte. Nieuwe studenten die het creditsysteem betreden, kunnen er veel profijt van hebben. Als ze zoveel mogelijk lenen, is de kans groot dat een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden. De belastingbetaler betaalt ervoor.

lening systeem

De rationale voor een leenstelsel dat een prestatiebeurs moet vervangen is duidelijk. College kost veel geld en postdoctorale studenten verdienen gemiddeld veel meer dan hun ongeschoolde tijdgenoten. Daarom zijn ze verplicht om bij te dragen. Niet de “belastingbetaler” betaalt de studiekosten van de student, hij doet het zelf en pas vanaf het moment dat er voldoende salaris binnenkomt. Na de start van twee jaar begin je pas met het afbetalen van je studieschuld als je een bepaald minimuminkomen hebt (dat is hoger dan het middeninkomen) en je aflossingen nooit hoger zijn dan 4% van je inkomen.

Maximaal lenen en geen baan: geen probleem

Het klinkt eigenlijk niet als een slechte zaak: slimme leners kunnen enorm profiteren van de nieuwe regeling, wat betekent dat studenten in feite gewoon gratis geld krijgen. Hoe werkt het?

Studenten die vanaf september 2015 met hun studie beginnen, vallen onder de nieuwe systematiek. De prestatiebeurs verdwijnt en wie een tegemoetkoming in de studiekosten nodig heeft, moet dit bedrag lenen. Volgens de informatie van DUO zal het maximale leenbedrag dan ongeveer 980 euro per maand zijn. Als je een bachelordiploma en een masterdiploma haalt en het duurt in totaal zes jaar om het af te ronden, dan mag je zeventig keer dat bedrag op je rekening laten bijschrijven. Exclusief rente is je studieschuld aan het einde van deze zes jaar zo’n € 70.000. Het lijkt bijna niet te overzien, maar het is minder dramatisch dan het klinkt. Je moet eerst meer verdienen dan een bepaald minimumloon om break-even te draaien. Iedereen die in de 35 jaar dat hij voor deze terugbetaling in aanmerking komt geen (redelijk betaald) werk vindt, altijd in deeltijd blijft werken, fulltime huisvrouw of huisvrouw wordt, of arbeidsongeschikt wordt en dus nooit hoeft te betalen en kan dus gebruiken het geld op hun manier.

Een langzame leerling doet het beter dan een snelle leerling

Als het kabinet snelle studenten wil belonen, gaat het een vreemde koers varen met het puntensysteem. Langzame studenten halen er veel meer uit.

Als je binnen drie jaar afstudeert en zoveel mogelijk leent, heb je aan het einde van je studie een schuld van zo’n 30.000 euro. Als je een goede baan vindt en verwacht € 50.000 per jaar te verdienen, moet je naar schatting ongeveer € 103 per maand betalen. Inclusief rente betaalt u uw schuld in 35 jaar af. Als het echter zeven jaar duurt om je studie af te ronden en je hebt € 75.000 aan schulden, dan hoef je niet meer te betalen dan iemand die nominaal heeft gestudeerd. Daardoor kunnen schulden van minimaal zo’n € 40.000 worden kwijtgescholden, simpelweg omdat u ze in die 35 jaar niet kunt aflossen. Daarom wordt langzaam leren beloond!

Pas op met vermogenswinstbelasting

Wilt u in uw situatie het meest voordelige leenbedrag berekenen, let dan vooral op de rol van de spaarfiscaliteit. Als je geld op een spaarrekening zet dat je wel kunt lenen maar niet meteen nodig hebt omdat het kan, dan moet je er vrij snel belasting over betalen. Over elke euro op uw rekening boven 21.139 euro betaalt u belasting. Dat is 0,4% rente. Daarom moet iedereen die € 70.000 spaart, jaarlijks ongeveer € 200 belasting betalen.

De mogelijkheid om studiekosten af ​​te trekken van de belastingen verdwijnt

Studenten die naast hun studie hard werken, hebben altijd een voordeel gehad: aangezien de kosten van studeren fiscaal aftrekbaar zijn, krijg je meer geld terug van de belasting. Met de invoering van het studievoorschot of studievoorschot verdwijnt de mogelijkheid van fiscale aftrek voor studiekosten. Wie hard werkt en hoge collegegelden betaalt, kan in potentie meer dan € 1.000 ’terugverdienen’. In het tijdperk van het kredietsysteem zal dit voordeel helaas tot het verleden behoren.

Lees verder