Leningrente is meer dan rente

We lenen liever geen geld, maar we kunnen er niet omheen. Zeker bij grote investeringen zoals het kopen van een huis, auto of het starten van een eigen bedrijf. Een van de eerste dingen waar je naar kijkt is de rente. Hoe lager hoe beter het motto. Maar is dat alles wat er over interesse te zeggen valt?

Nut van belang

Rente is een vergoeding voor de lening. Iemand, vaak een bank, heeft kapitaal en wil dat in geld omzetten. Als de eigenaar ervoor kiest om geld uit te lenen, wil hij daar meestal een vergoeding voor krijgen. Deze vergoeding wordt rente genoemd en zorgt ervoor dat er een markt ontstaat waarin mensen bereid zijn geld uit te lenen.

Hoe de rentebetaling te berekenen?

Rente wordt meestal uitgedrukt in een jaarlijks percentage. Stel, u gaat een hypotheek afsluiten voor zzp’ers. U leent 100.000 euro tegen 6%. Dit betekent dat u jaarlijks 6% van EUR 100.000 rente betaalt.

Wie moet met belangstelling opletten?

Als je hypotheek- of leenvormen gaat vergelijken, moet je op een aantal punten letten. Interesse is erg belangrijk. Het credo van lager hoe beter is echter misschien te kortzichtig.

Let ook op de volgende punten:

Onthoud ten slotte dat een geldschieter zijn geld niet gratis weggeeft. Als er risico aan de lening is verbonden, zal de rente hoger zijn. Als u gemakkelijk geld kunt lenen zonder onderpand of inkomenscontrole en toch een lage rente krijgt, moet u voorzichtig zijn. Als geldschieter regelt het voor zichzelf, of misschien zit er een haak waardoor je meer geld verliest.€