Leningoverdracht: wat zijn de voor- en nadelen?

Het herfinancieren van leningen kan duidelijke voordelen hebben. Over het algemeen stapt u over op krediet wanneer u elders een lagere rente moet betalen. Maar betekent dit ook dat je in de toekomst goedkoper uit bent met deze nieuwe lening? Wat zijn de overdrachtskosten? Wat is boeterente? Wanneer heeft het zin om met een of meerdere bestaande leningen over te stappen naar een nieuwe beheerder en wanneer niet? Afsluiten is een must read!

Wat zijn de voordelen van herfinanciering van leningen?

Als u een lening heeft afgesloten met een relatief hoge rente, of wanneer de rente relatief hoog was, kan het handig zijn om te kijken of oversluiten een optie is. Ook als je meerdere leningen hebt waarvoor je kosten, rente en aflossingen apart betaalt, is overstappen naar één nieuwe lening zeker een optie.

Het overdragen van een bestaande lening of meerdere bestaande leningen aan een nieuwe beheerder heeft meestal enkele duidelijke voordelen:

Wat zijn de nadelen van herfinanciering van leningen?

Soms heeft de dienstverlener in de kredietovereenkomst maatregelen genomen om overboekingen te ontmoedigen. Vaak gebeurt dit door een zogenaamd boetebeding op te nemen, waarin staat dat boeterente of een afkoopsom betaald moet worden op het moment van vertrek. Het kan ook zijn dat je op geen enkel moment weg kunt, maar je kunt bijvoorbeeld maar één keer per jaar je lening bij je huidige aanbieder stopzetten om ergens anders een nieuwe lening af te sluiten. Als dit het geval is, moet u de voordelen zorgvuldig afwegen tegen wat u jaarlijks voor de overdracht moet betalen. Wegen in dit geval de baten op tegen de kosten of niet? Ben je goedkoper uit als je besluit over te stappen?

Daarnaast is het vooral belangrijk dat je niet alleen kijkt naar leningen met een lagere rente. Voor een lening is een lage rente belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de specifieke voorwaarden. Wat zijn de extra kosten van de nieuwe lening? Is wat u betaalt minder dan uw huidige lening of leningen? Heeft u onderpand nodig om in aanmerking te komen voor een lagere rente? Komt u in aanmerking voor de lage rente die wordt gebruikt voor trucs? Houd er rekening mee dat de rente die u wordt aangeboden kan verschillen van de laagst mogelijke rente, afhankelijk van uw inkomen, aflossingsgedrag in het verleden en een eventuele BKR-lijst.

Wanneer kies je voor het oversluiten van de lening en wanneer niet?

Oversluiten is vaak voordeliger als u een lening of leningen heeft afgesloten in een periode die qua rente ongunstig was. Met de rente vast en nu veel lager dan toen, is herfinanciering zeker het onderzoeken waard. Zelfs als u meerdere leningen heeft van meerdere dienstverleners, kan herfinanciering zeer voordelig zijn. Niet alleen vanwege de bespaarde kosten, maar ook omdat bij één lening, waarbij je relatief veel leent, over het algemeen een veel gunstiger rentepercentage wordt geboden dan bij individuele kleinere leningen.

Als het duur is om uit te stappen of je kunt er niet uit wanneer je wilt, moet je overwegen wat het beste is: overstappen of bij je huidige provider blijven. Zelfs als de voorwaarden van de nieuwe lening slechter zijn, moet u voorzichtig zijn: bent u van plan meer extra kosten te betalen dan voorheen? Moet u uw huis of auto als onderpand aanbieden? Krijgt u echt de lage rente die de praktijk belooft?

Weeg, voordat u besluit een of meerdere leningen over te sluiten, zorgvuldig de rente, voorwaarden en kosten af. Focus op verschillende dienstverleners en vraag offertes aan bij meerdere kredietverstrekkers om leningen goed te kunnen vergelijken. Prijzen zijn persoonlijk en kunt u bij de leverancier houden. Kijk goed naar de voor- en nadelen van oversluiten en kies voor een toekomstige situatie waarin je maandlasten daadwerkelijk lager zijn dan voorheen.€