Lening zonder rente

Lenen tegen nul procent rente klinkt erg verleidelijk. Doe het meteen, zou je zeggen. Maar is zo’n renteloze lening echt zo goedkoop? Welke adders zitten onder het gras?

Lening zonder rente

Een nieuwe wasmachine, flatscreen of de nieuwste tablet. Als je het geld er niet voor hebt, wanhoop dan niet. Bedrijven als Media Markt verstrekken de lening gratis. Ook in de autobranche is een renteloze lening niet ongebruikelijk. Wie het niet gebruikt, is een dief van zijn eigen portemonnee.

En het klinkt misschien vreemd, maar dit soort gratis krediet is ook een winstgevende activiteit voor elektronicaleveranciers en de auto-industrie, omdat het meer omzet creëert, wat weer goed is voor de nationale economie.

Maar geld lenen kost geld, toch?

Als u als klant geen rente betaalt, wie dan wel? Uit navraag bij een willekeurige autodealer blijkt dat deze kosten grotendeels door de importeur worden gedekt. Soms levert de handelaar zelf een bijdrage, maar meestal is die klein.

Een aantal aanbieders, waaronder autofabrikant Kia, verkopen hun gratis autolening via een erkende bankinstelling zoals de Spaanse bank Banco Santander. Daarentegen hebben andere partijen, zoals het Franse Renault, een eigen financieringsmaatschappij.

Gratis lening van Media Markt

Financieringsmaatschappij Primeline bemiddelt in renteloze leningen van elektronicaketen Mediamarkt. Dit is op zich al verrassend, want Primeline biedt op haar website ook leningen aan met rentetarieven die soms in dubbele cijfers worden geschreven. Hoe zit het met de gratis leningen van Media Markt?

Volgens ingewijden is Primeline vooral aangewezen op klanten die te laat betalen. Dan moet u toch een hoge rente betalen, die kan oplopen tot 15% of meer. En aangezien een kredietverstrekker als Primeline eenvoudig kan berekenen hoeveel mensen verschuldigd zijn, kan dat gegeven natuurlijk worden meegewogen in het verdienmodel. Voor niets gaat de zon op!

Rente of administratiekosten

Ook de gratis financiering van Media Markt moet met een korreltje zout worden genomen. In plaats van rente worden administratiekosten betaald, die in één keer kunnen oplopen tot € 50,-. Iedereen die geld leent bij een bank betaalt rente maar is doorgaans geen administratiekosten verschuldigd.

Wie heeft recht op een renteloze lening?

Niet iedereen komt per definitie in aanmerking voor een renteloze lening van Media Markt. Studenten die al zwaar in de schulden zitten en bijvoorbeeld Oost-Europeanen kloppen tevergeefs aan voor gratis studiepunten.

Overigens is renteloos lenen geen nieuw fenomeen in de financiële wereld. Islamitisch bankieren is bijvoorbeeld gebaseerd op het absolute renteverbod; Daarom mogen rentedragende leningen geen onderwerp zijn van islamitisch bankieren.€