Lening zonder rente, bestaat die?

Bijna geen enkele consument ziet tegenwoordig verschillende financieringsmogelijkheden. Ondanks het grote aanbod op internet kunnen veel geldzoekers voor een bepaalde uitgave niet de optimale financiering vinden.

Is er een renteloze lening?

De rente is al jaren erg laag. Sommige financieringsstructuren worden zelfs met 0% rente aangeboden. Daardoor worden ultraluxe ineens heel betaalbaar, zoals meubels, auto’s, cosmetische chirurgie, enz. Als gevolg hiervan komen de zekerheden die conventionele banken eisen vaak op de achtergrond. Maar onthoud: er bestaat niet zoiets als te mooi om waar te zijn.

Op welke rentevoorwaarden moet u letten?

Zeker in het kader van financiering is het belangrijk om de rentegegevens van het contract goed te bestuderen:

Hoe een te dure financiering vermijden?

Als u transacties aangaat met een oneerlijke kredietbemiddelaar op basis van misleidende renteaanbiedingen, kan financiering snel uitlopen op een fiasco. Want te hoge rentes en ondoorzichtige bijkomende kosten zijn aan de orde van de dag. Dergelijke afspraken worden meestal gemaakt vanuit een noodsituatie, een situatie die op dat moment natuurlijk alleen maar erger wordt.

Iedereen die financieel geen uitweg meer ziet en overweegt zaken te doen met een onbekende geldschieter, zou twee tips moeten overwegen:

Laat u adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur

Bij voorkeur betaalt u de financiering uit eigen beschikbare middelen. Als er sprake is van financiering via derden, betreft het de lening. Zo’n lening kan verschillende vormen aannemen. Er zijn tegenwoordig talloze soorten leningen, leasestructuren en dergelijke beschikbaar voor consumenten, maar alleen professionals kunnen echt helpen.

Vaak kunnen onafhankelijke financiële adviseurs belangrijk advies geven. Toegegeven, daar rekenen ze ook voor, maar het loont meestal twee keer zoveel. Een onafhankelijk adviseur mag immers niet bang zijn om prijzen en prestaties te vergelijken.

Hoe groter de lening, hoe belangrijker het renteaspect is

Krediet van serieuze dienstverleners is erg moeilijk als gevolg van malafide praktijken. Steeds meer kredietaanbieders presenteren hun producten voortdurend in verschillende vormen. Geen wonder dat consumenten door de bomen het bos niet meer zien.

De volgende vuistregel mag u echter niet vergeten: hoe groter het leenbedrag, hoe zorgvuldiger u hierover vooraf informeert! Immers, met een kleine besparing op de rente kunnen de totale kosten van de lening vaak flink omlaag.€