Lening zonder rente, bestaat die?
Bijna geen enkele consument ziet tegenwoordig verschillende financieringsmogelijkheden. Ondanks het grote aanbod op internet kunnen veel geldzoekers voor een bepaalde uitgave niet de optimale financiering vinden.
Is er een renteloze lening?
De rente is al jaren erg laag. Sommige financieringsstructuren worden zelfs met 0% rente aangeboden. Daardoor worden ultraluxe ineens heel betaalbaar, zoals meubels, auto’s, cosmetische chirurgie, enz. Als gevolg hiervan komen de zekerheden die conventionele banken eisen vaak op de achtergrond. Maar onthoud: er bestaat niet zoiets als te mooi om waar te zijn.
Op welke rentevoorwaarden moet u letten?
Zeker in het kader van financiering is het belangrijk om de rentegegevens van het contract goed te bestuderen:
- Is het renteaanbod voor een beperkte tijd geldig of gelden de voorwaarden voor de hele looptijd?
- En als de rente slechts voor een bepaalde periode wordt toegepast, welke rente wordt dan berekend na afloop van de rentevaste periode?
- Is de rente gekoppeld aan bepaalde rente-indicatoren: Euribor, Libor of misschien een andere indicator? Zo niet, dan is er een variabele rente die de bank altijd heel “bankvriendelijk” kan instellen!
- Is de rente gekoppeld aan rente-indicatoren, hoe lang is de rentevaste periode? Let op: hoe korter deze periode, hoe sneller uw leningrente wordt aangepast aan de marktrente!
- Zijn percentages afgerond? Banken ronden rente bijvoorbeeld graag af op achtsten of kwartalen. Wat in verschillende consumentenindustrieën als verboden of onwenselijk wordt beschouwd, is nog steeds mogelijk in de kredietsector!
- Betaalt u boeterente bij vervroegde aflossing van de lening?
Hoe een te dure financiering vermijden?
Als u transacties aangaat met een oneerlijke kredietbemiddelaar op basis van misleidende renteaanbiedingen, kan financiering snel uitlopen op een fiasco. Want te hoge rentes en ondoorzichtige bijkomende kosten zijn aan de orde van de dag. Dergelijke afspraken worden meestal gemaakt vanuit een noodsituatie, een situatie die op dat moment natuurlijk alleen maar erger wordt.
Iedereen die financieel geen uitweg meer ziet en overweegt zaken te doen met een onbekende geldschieter, zou twee tips moeten overwegen:
- Het verdient aanbeveling om vooraf de reputatie van de dienstverlener goed te controleren via een consumentenorganisatie;
- Indien de behoefte erg groot is, bijvoorbeeld bij een negatieve BKR registratie, kan er ook contact worden opgenomen met een schuldhulpverleningsbureau.
Laat u adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur
Bij voorkeur betaalt u de financiering uit eigen beschikbare middelen. Als er sprake is van financiering via derden, betreft het de lening. Zo’n lening kan verschillende vormen aannemen. Er zijn tegenwoordig talloze soorten leningen, leasestructuren en dergelijke beschikbaar voor consumenten, maar alleen professionals kunnen echt helpen.
Vaak kunnen onafhankelijke financiële adviseurs belangrijk advies geven. Toegegeven, daar rekenen ze ook voor, maar het loont meestal twee keer zoveel. Een onafhankelijk adviseur mag immers niet bang zijn om prijzen en prestaties te vergelijken.
Hoe groter de lening, hoe belangrijker het renteaspect is
Krediet van serieuze dienstverleners is erg moeilijk als gevolg van malafide praktijken. Steeds meer kredietaanbieders presenteren hun producten voortdurend in verschillende vormen. Geen wonder dat consumenten door de bomen het bos niet meer zien.
De volgende vuistregel mag u echter niet vergeten: hoe groter het leenbedrag, hoe zorgvuldiger u hierover vooraf informeert! Immers, met een kleine besparing op de rente kunnen de totale kosten van de lening vaak flink omlaag.€