Lening voor een nieuwe auto

We hoeven ons niet meer te schamen voor de lening, dus gebruiken we de lening ook om een ​​nieuwe auto te kopen. Het kiezen van deze lening is net zo gewoon als het kiezen van een merk, model, motor en kleur.

Wie verstrekt een lening voor een nieuwe auto?

Ieder van ons koopt gemiddeld 10 keer in ons leven een nieuwe auto met of zonder krediet. Het aanbod aan kredietverstrekkers is even groot als de automodellen. Traditionele banken, internetbanken, autodealers of andere kredietverstrekkers bieden autokopers een lening aan voor hun autoplannen.

Net als bij andere consumptieve leningen en hypotheken is de rente onder meer afhankelijk van:

De voorwaarde is geen negatieve BKR lijst

De voorwaarden voor het verstrekken van een autolening, die meestal in termijnen wordt afgelost, verschillen over het algemeen niet van andere kredietvormen. Banken verwachten van hun klanten dat ze meerderjarig zijn, een regelmatig inkomen hebben, een vaste woon- of verblijfplaats hebben en een bankrekening in Nederland hebben. Is er geen negatieve BKR lijst, dan staat niets de lening in de weg.

Leningen en kredietcontroles

Naast de gebruikelijke basisvoorwaarden speelt de persoonlijke kredietwaardigheid van de kredietnemer een grote rol bij de leningvoorwaarden. Banken en kredietinstellingen bepalen de kredietwaardigheid op basis van inkomen en kosten van levensonderhoud. Afhankelijk van de kredietwaardigheid kan de gewenste leningrente hoger of lager zijn.

Geld lenen zonder verificatie

Helaas komt het in de praktijk ook voor dat partijen leningen aanbieden waarbij de kredietwaardigheid van de klant minder belangrijk is. De genoemde partijen dekken hun kredietrisico’s echter af door buitensporig hoge rentetarieven te rekenen.

Effectieve en nominale rentetarieven voor autoleningen

Houd bij het vergelijken van autoleningen altijd rekening met de effectieve rente. In tegenstelling tot nominale rente, die alleen de netto kredietkosten omvat, omvat lenen ook verwerkingskosten en registratierechten. Deze meerkost wordt weerspiegeld in de effectieve rentevoet.

Hoe korter de looptijd, hoe lager de rente

Over het algemeen geldt: hoe korter de looptijd, hoe lager de rente. Maar leners moeten er rekening mee houden dat een kortere looptijd ook gepaard gaat met hogere maandelijkse betalingen. Daarom moet het beschikbare budget niet te nauw worden gemeten, zodat er later geen problemen met betalingen ontstaan. Vraag dus altijd een lening op maat aan.

Contantkorting

“Cash only is real money” is het motto van veel autodealers. Als u contant betaalt bij het kopen van een auto, kunt u rekenen op royale kortingen, die in de praktijk kunnen oplopen tot tien procent en meer. Daarom is het vaak aan te raden om auto-aankoop en financiering apart te regelen.

En autodealers zoeken vaak autofinancieringen met minimale rentetarieven. Deze leningen hebben vaak een aantrekkelijkere prijs dan een lening bij een bank. Maar een zorgvuldige vergelijking is een boodschap, want een goedkope autolening bij een dealer is niet altijd voordelig. Hierdoor komen vaak andere kortingen te vervallen.

Schuldenverzekering, handig of niet?

Als gevolg van onvoorziene gebeurtenissen zoals werkloosheid, ongeval of overlijden, kan het zijn dat u in een situatie komt waarin de overeengekomen premie niet kan worden geïnd. De kredietnemer kan zich tegen dergelijke gevallen beschermen met een restschuldverzekering. Als een van de genoemde voorwaarden zich voordoet, neemt de verzekeringsmaatschappij de verplichtingen van de kredietnemer over.

Vaak veroorzaakt deze verzekering extra kosten voor de autokoper. Het is aan te raden goed na te gaan of verzekeren wel zin heeft en in welke gevallen het echt helpt. Vaak kan het handiger en voordeliger zijn om bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheids- of ongevallenverzekering af te sluiten. Als u al een dergelijke verzekering heeft, kunt u de resterende schuldverzekering sparen.€