Lening: vier soorten leningen

Iedereen die geld nodig heeft, kan het lenen. Het klinkt eenvoudig, maar is het dat ook? Er zijn namelijk meerdere soorten leningen. Welke voor jou het beste is, hangt helemaal af van je situatie, wat je wilt, hoeveel en of je het geld nog hebt. Bij geldproblemen wordt vaak een lening afgesloten. Lenen met een negatief BKR of zonder BKR-toetsing komt wel eens voor.

Er zijn verschillende soorten leningen. Kijk goed welk type lening bij jou past. Dit kan u een hoop ellende besparen. Er worden ongeveer vier soorten leningen aangeboden:

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening wordt het geleende bedrag in één keer uitbetaald, waarna het met een bepaalde looptijd en rente moet worden afgelost. Zo weet je van tevoren precies wat je kunt verwachten. Je krijgt niet meer dan het geleende bedrag en je betaalt elke maand een vast bedrag terug. Een persoonlijke lening is daarom zeer geschikt als u van plan bent een grote aankoop te doen. Voor mensen die snel in de verleiding komen om steeds weer geld op te nemen, is dit een goede lening. Bij deze lening hoef je later niet ineens veel af te betalen, maar gebeurt het netjes in termijnen, waarvan het bedrag vooraf wordt bepaald. Laat u goed informeren over de mate van interesse, deze kan vaak per aanbieder verschillen. Het is helemaal niet vreemd om informatie van meerdere dienstverleners, een gesprek of een vrijblijvende offerte op te vragen. Laat jezelf nooit praten, maar praat of denk er thuis eerst over na.

Omzetkrediet

Bij een doorlopend krediet kunt u het geleende bedrag geheel of gedeeltelijk opnemen gedurende de looptijd van de lening. Over het uitstaande leningsaldo wordt dan rente in rekening gebracht. Een werklening is bedoeld voor mensen die niet meteen veel geld nodig hebben, maar er wel kleine onderdelen van willen krijgen. Of voor mensen die niet zeker weten of een bepaald bedrag genoeg is, zodat ze achteraf altijd nog wat kunnen opnemen. U kunt dus zelf bepalen wanneer u geld van de lening opneemt en hoeveel het is. Het nadeel van doorlopend krediet is dat veel mensen te veel schulden krijgen omdat het gemakkelijk en verleidelijk is om steeds weer geld op te nemen. Je kunt alleen het maximale bedrag opnemen totdat er iets is terugbetaald, waarna het weer kan worden opgenomen. U kunt dus levenslang geld blijven opnemen. En dat verleidt mensen vaak, en uiteindelijk kan de schuld oplopen. In het verleden brandden veel mensen zichzelf met dit soort leningen en kwamen in enorme schulden terecht. Tegenwoordig wordt er meer aandacht aan besteed en is informatie over de gevolgen van leningen duidelijker geworden. Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om eerst te informeren naar de maandelijkse kosten van elk type lening. Zeker bij doorlopend krediet moet je je afvragen of het verstandig is om het geld continu aan te houden en of je een ijzeren wil hebt om niet meer op te nemen dan je echt nodig hebt.

rente lening

Met een rentelening sluit u een lening af die niet wordt afgelost, maar waarover alleen rente wordt betaald. Dit is het type lening met de laagste kosten, omdat je niet terugbetaalt. Een rentelening heeft een variabele rente die gedurende de looptijd van de lening verandert met de economie. Dit betekent dat de rente constant verandert. Totdat deze lening is afgelost, blijft het geleende bedrag openstaan. Er wordt rente betaald. De lening kan worden afgelost door bijvoorbeeld spaargeld op te bouwen of de woning te verkopen. Deze lening is vooral bedoeld voor mensen die van tevoren weten dat het geleende bedrag later kan worden afgelost en tijdelijk geld nodig hebben. Om de lening later terug te kunnen betalen, moet u iets op reserve hebben staan. Om deze reden is het noodzakelijk om heel goed na te denken of het zelfs mogelijk is. Zo niet, dan is het beter om dit type lening te weigeren en bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een persoonlijke lening.

overbruggingskrediet

Het is niet altijd mogelijk om een ​​nieuw huis te kopen op exact dezelfde datum dat het oude huis is verkocht. Soms wordt het perfecte huis gevonden voordat het oude huis is verkocht. Een dubbele hypotheek kan dan tot financiële problemen leiden. Op beide woningen moet immers de hypotheek worden betaald. Het kan dus een grote last zijn. Zeker als u de overwaarde van uw oude woning wilt gebruiken om uw nieuwe woning te kopen. Een overbruggingskrediet kan worden beschouwd als een “overbruggingskrediet” totdat de oude woning is verkocht en er geen dubbele kosten meer zijn. Laat u goed informeren over de persoonlijke lening, want vaak blijkt achteraf dat dit niet nodig was. Maar je zit wel een tijdje aan deze lening vast. Kijk daarom goed of het mogelijk is om een ​​paar maanden met de dubbele last te leven. Het is handig om wat spaargeld te hebben voordat het huis wordt verkocht of mensen op zoek gaan naar een nieuwe woning.

BKR toetsing

BKR is een organisatie die bijhoudt hoeveel krediet iemand de afgelopen vijf jaar heeft of heeft gehad. Zo voorkom je dat iemand te veel geld leent dat hij later niet terug kan betalen. Bij positief inschrijven is er wel krediet, maar betaalt de persoon altijd netjes op tijd. Negatieve inschrijving betekent te late betaling of betalingsachterstand.

Geld lenen met een negatieve registratie is alleen mogelijk bij bedrijven die geld willen lenen zonder een BKR toets uit te voeren. Vaak zijn dit bedrijven die een zeer hoge rente rekenen, maar ook bepaalde winkels doen mee. Voorzichtigheid is echter geboden: het is gemakkelijk om op deze manier te veel geld te lenen, wat tot zeer grote schulden kan leiden.€