Lening met kapitaalstorting

De gebruikelijke leenformule, waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aan de bank betaalt, is in de meeste gevallen financieel het voordeligst. Om fiscale redenen is het in België echter vaak interessanter om te kiezen voor een lening met een permanente kapitaalaflossing. In het begin is zo’n lening veel zwaarder, maar de aflossingen worden stelselmatig verlaagd. En over de hele looptijd gezien levert zo’n lening veel minder op.

Vermindering van betalingen

Kies je voor zo’n systeem?
permanente verdeling van kapitaal
dan hoeft niet elke maand hetzelfde bedrag afgelost te worden, maar neemt de aflossing af over de looptijd. Laten we het systeem uitleggen met een voorbeeld. Stel, u wilt € 125.000 lenen voor 20 jaar met constante kapitaalaflossing. Dan betaalt u, zoals de naam “constante kapitaalaflossingen” al doet vermoeden, elke maand hetzelfde bedrag terug. Met andere woorden: u betaalt maandelijks € 520,83 kapitaal terug (dus € 125.000: 240 aflossingen).

Maar daarnaast heb je ook
interesse
betaling voor uitstaand kapitaal. Dat
rentecomponent
aflossing vindt plaats aan het begin van de grootste lening. Logisch. Als u net een lening heeft afgesloten, heeft u de hoofdsom nog niet afgelost en moet u dus rente betalen over het gehele geleende bedrag. Bij een rente van bijvoorbeeld 6 procent geeft dit een bedrag van circa 625 euro per maand (7.500 euro per jaar). De eerste terugbetaling zal dus ongeveer 1.145,83 euro frank bedragen, ofwel 520,83 euro kapitaal en 625 euro rente.

Maar dat
bedrag aan rente
neemt snel af. Omdat de uitstaande hoofdsom elke maand iets daalt, neemt ook het rentedeel elke maand af. Na 10 jaar heeft u bijvoorbeeld precies de helft van het kapitaal terugbetaald. De maandelijkse aflossing is dan nog 833,33 euro. En de laatste schijf zelf zal enkel bestaan ​​uit de terugbetaling van het laatste deel van het kapitaal, namelijk 520,83 EUR.

Financieel interessant

Financieel is zo’n systeem ongetwijfeld interessant. Door hiervoor te kiezen, betaal je voor de hele looptijd van de lening
minder interesse
dan bij een traditionele lening. Als u een lening aangaat van 125.000 euro met een rentepercentage van 6 procent en een looptijd van 20 jaar, dan betaalt u, als u kiest voor permanente kapitaalaflossing, in totaal ongeveer 200.000 euro terug. Kiest u daarentegen voor het klassieke gelijke aflossen, dan betaalt u over de hele looptijd bijna 212.500 euro terug.

Gezien de beperkingen van het gezinsbudget is dit systeem echter meestal veel minder aantrekkelijk. Wil je 125.000 euro lenen tegen 6 procent met constante kapitaalaflossing, dan betaal je in de eerste maanden bijna 1.200 euro terug (maar uiteindelijk maar zo’n 520 euro). Kiest u daarentegen voor een klassieke lening met
gelijke terugbetalingen
dan betaal je altijd maar zo’n 875 euro per maand af.

Belastingpositie

Fiscaal gezien is het
permanente verdeling van kapitaal
dan zeer aantrekkelijk. Zo optimaliseert u de belastingaftrek vanaf het eerste jaar. Kiest u daarentegen voor een klassieke lening, dan zijn de heffingskortingen de eerste jaren meestal niet groot. Deze aftrek is immers gebaseerd op vermogensverliezen, die de eerste jaren bij een klassieke lening zeer laag zijn.

Zeker als uw kinderen het huis uit zijn en uw eerste lening is afbetaald, kan dit een groot pluspunt zijn wanneer u overweegt een nieuwe lening af te sluiten (bijvoorbeeld voor reparatie of het kopen van een tweede woning). Op dat moment zijn twee belangrijke heffingskortingen, uw tegoed en uw kinderen, uit uw belastingaangifte verdwenen en kunt u te maken krijgen met een flinke bijtelling. Het kan ook de moeite waard zijn om een ​​combinatie van beide kredietvormen (permanente kapitaalaflossing en vaste aflossing) te overwegen. Kies voor een lening met permanente kapitaalaflossing voor een bedrag dat fiscaal voordeel oplevert (maximaal circa 75.000 euro). Voor de rest leen je op de klassieke manier met gelijke maandelijkse aflossingen. Zo combineer je de voordelen van beide systemen!€