Lening garagebox of garage

U wilt een garage of garage kopen of bouwen en eventueel verhuren. Naast de lening voor de garagebox kan deze op meerdere manieren geregeld worden. Soms kun je de aankoop van een garagebox of garageboxen ook financieren als onderdeel van een hypotheek, wat natuurlijk interessant is omdat het allerlei fiscale voordelen oplevert. De locatie van de garage is essentieel voor belastingaftrek. Als het bij uw eigen woning hoort, is het ook mogelijk om de leningrente af te trekken als hypotheekrente. In 2021 en 2022 moet de lening regelmatig worden afgelost.

Koop een garagebox of garage

Vooral in de stad is het lastig om een ​​parkeerplaats bij de voordeur te vinden. Vaak moet je flink betalen voor een parkeervergunning en dan ligt het voor de hand om een ​​garage of garagebox te kopen of te bouwen. Maar met welke lening ga je dat financieren?

leen garagebox

Bij het zoeken naar een lening voor een carport of garage maakt het verschil of de garage naast je huis staat of een paar straten verderop. Als de garage aan het huis is bevestigd, op de grond van het huis van de eigenaar staat, of is aangebouwd, maakt de garage deel uit van het huis. Sterker nog, de waarde van je huis stijgt door de beschikbaarheid van een garage. Banken zijn daarom bereid om de aankoop van een garage op te nemen in een hypotheek. Zeker als je meteen een garage koopt als je een huis koopt. Soms wordt de garage aan u verhuurd en kunt u deze pas later kopen. Ook in dat geval kan de lening voor de garage worden aangemerkt als een lening aan de huiseigenaar, waardoor de leningrente aftrekbaar is als hypotheekrente.

Garagebox of garage verder

Losse garageboxen zonder directe aansluiting op de woning van de eigenaar worden ook verkocht. In dat geval kan de garage ook gefinancierd worden met een lening, maar de rente is niet fiscaal aftrekbaar. Denk aan een persoonlijke lening met maandelijkse aflossingen.

Bouw je eigen garage

Voor het bouwen van een garage of garagebox op uw eigen perceel is een gemeentelijke vergunning nodig. Als u die heeft, kunt u de bouw financieren met een lening of hypotheek als verbouwing eigen woning. De rente over de hypotheek of persoonlijke lening is dan fiscaal aftrekbaar.

Belastingdienst en garagebox, hoe zit het fiscaal?

Kan rente over een lening voor een garagebox of garagebox worden afgetrokken van de aangifte inkomstenbelasting? Wat zijn de regels hier? Welnu, de woning valt in kolom 1 van de inkomstenbelasting of kolom 3 van de inkomstenbelasting. U betaalt geen onroerende voorheffing over box 1, net zoals u geen onroerende voorheffing betaalt over uw eigen woning, maar wel over box 3. Als uw garage aan het huis is bevestigd, valt deze in kolom 1 en anders in kolom 3. De garagewaarde in kolom 3 is de WOZ-waarde overig onroerend goed.

Slot

Een garage kost geld. Of je het nu huurt of koopt. Een permanente parkeervergunning is echter ook niet goedkoop. Bovendien verhoogt een aangebouwde garage de waarde van de woning. Reden genoeg om na te gaan of het kopen van een garage ook voor u een voordelige keuze is.€