Lening en echtscheiding

Echtscheiding heeft veel directe gevolgen, onder meer voor kredieten, schulden of gezamenlijke hypotheken die tijdens het huwelijk of partnerschap zijn aangegaan. U kunt aansprakelijk zijn of worden voor de leningen en schulden van uw ex-partner. Bent u hoofdelijk aansprakelijk, dus voor de totale schuld, en kunt u deze laten taxeren door de bank of schuldeiser? Bij een echtscheiding horen leningen, belastingschulden en natuurlijk geld. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je ex en jij allebei getekend hebben. Voor aankopen op afbetaling is een dubbele handtekening vereist. Ook het jaar waarin je bent getrouwd kan belangrijk zijn.

Huwelijk, schulden en echtscheiding

Belastingschulden aan ex-partner bij echtscheiding

Er zijn schulden waar u tijdens het huwelijk niet verantwoordelijk voor was, maar waar u wel verantwoordelijk voor kunt worden gesteld na de scheiding. Bijvoorbeeld als de ex een bedrijf heeft en geen belastingschulden heeft betaald. Dan moet u bij echtscheiding ook uit de gemeenschap van goederen scheiden. Dan kan de Belastingdienst bij u aankloppen, maar bent u niet verplicht om die schulden te betalen. De Hoge Raad heeft erkend dat dergelijke belastingschulden geen deel uitmaken van de huishoudelijke uitgaven. Daarbij. Maar nu een lening toegevoegd aan de kosten van het voormalige huishouden.

Lening en echtscheiding

Scheiden brengt meestal veel ellende met zich mee. Emotioneel en financieel. Er moeten beslissingen worden genomen over kinderen, het huis, huishoudelijke zaken, pensioenrechten en vele andere dingen die meestal extra geld kosten. Een nieuwe lening of hypotheek ligt dan voor de hand. Maar hoe zit het met bestaande leningen? Hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Bestaande leningen afwikkelen bij echtscheiding

Wat een echtscheiding of scheiding betekent voor uw bestaande leningen, hangt af van uw relatie en natuurlijk de afspraken die u heeft. Het huwelijk in gemeenschap van goederen eindigt alleen met:

Woont u samen, heeft u een samenlevingscontract of bent u getrouwd, wat zijn de gevolgen?

Kort over de verschillende mogelijkheden:

1. Samenwonen zonder notariële samenlevingsovereenkomst
.

Een aparte categorie zijn mensen die samenwonen zonder notariële samenlevingsovereenkomst. Je bent dan niet te vergelijken met mensen die getrouwd zijn. U bent niet verantwoordelijk voor een lening die u niet heeft ondertekend of mede heeft ondertekend. U bent wel hoofdelijk aansprakelijk voor de kosten die u maakt in verband met de gezamenlijke uitgaven. Denk aan de woning die u huurt of samen heeft gekocht. Of in het geval van een gezamenlijke hypotheek.

2. Wij hebben een notarieel samenlevingscontract

Wie een notarieel samenlevingscontract heeft, wordt gelijk behandeld als gehuwden. Het maakt uit welke samenlevingsovereenkomst u heeft. Is het een gewone samenlevingsovereenkomst zonder aanvullende voorwaarden, dan bent u in de meeste gevallen alleen verantwoordelijk voor gezamenlijke schulden en kosten. Maar er kan veel geregeld worden in een samenlevingscontract. Enkele van de contracten die u kunt aangaan zijn:

Uw contract definieert dus de gevolgen van de echtscheiding.

3. Gehuwd in gemeenschap van goederen

Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, is ieder voor de helft eigenaar van de schulden en bezittingen. Schulden en bezittingen die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, evenals die waarmee het huwelijk is gesloten. U bent hoofdelijk aansprakelijk voor uw aandeel en al. Elk partnerevenement vereist speciale aandacht. Is het een vennootschap onder firma, een individuele vennootschap of een zelfstandige, dan behoort de vennootschap ook tot de gemeenschap van goederen. Een uitzondering kan een lening zijn die is aangegaan zonder voorziening voor normale economische activiteit. Als iemand getrouwd is, vereist de lening meestal beide om de lening mede te ondertekenen. Het afsluiten van een hypotheek kan een uitzondering zijn, maar meestal heeft de bank ook twee handtekeningen nodig. Als de lening zonder handtekening wordt afgesloten, terwijl het wettelijk noodzakelijk was, kan het krediet zelfs worden beëindigd.

4. Huwelijkse voorwaarden en geld lenen

Bij huwelijkse voorwaarden is ook van belang wat er in deze voorwaarden staat. Het kan heel streng zijn als alles gescheiden is en in een overeenkomst wordt vermeld, niet veel anders dan huwelijksvermogen in gemeenschap.

Het huwelijk werd gesloten in 2020 en later

Als u in 2020 of later trouwt, trouwt u volgens de wet automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de voorhuwelijkse goederen afzonderlijk eigendom zijn, maar inkomen of schulden tijdens het huwelijk worden gedeeld. Uiteraard kan dit anders geregeld worden door het aangaan van aanvullende huwelijkse voorwaarden (bijvoorbeeld uitsluiting van de kou). Als u volgens de wet gaat trouwen zonder aanvullende huwelijkse voorwaarden met een definitieve of periodieke afrekening, kunt u beiden aansprakelijk worden gesteld voor de schulden en kunnen schuldeisers de schuld bij beide partners incasseren. De verdeling door echtscheiding omvat de voorhuwelijkse schulden (individuele schulden) en de gezamenlijke schulden tijdens het huwelijk.

Beëindig de gevolgen van de echtscheiding als er ook schulden zijn

Wat een scheiding betekent voor uw lening, leningen en schulden hangt af van uw relatie met uw ex. Het kan zelfs betekenen dat er voor u geen financiële gevolgen zijn. Vraag een advocaat of notaris om advies om uw individuele situatie goed te plannen. Dan wordt snel duidelijk wat de scheiding financieel voor u gaat betekenen. Nog beter is om alles op orde te hebben voordat u gaat samenwonen of trouwen.

Lees verder