Lening – dat is een huurkoop en eigendomsvoorbehoud

Huurkoop is een dure manier om geld te lenen, maar ook een snelle manier om geld en krediet te lenen. Dit is een aankoop op afbetaling. Naast leasing zien we bij het kopen van een auto vaak een aankoop op afbetaling. Bij een aankoop op afbetaling geldt ook een eigendomsvoorbehoud, wat u een aantal beperkingen oplegt. De begrippen huurkoop en eigendomsvoorbehoud worden nader toegelicht zodat u weet waar u aan toe bent. Hoe kun je zo goedkoop en slim geld lenen?

Wat is huurkoop?

Een huurkoop is een hypothecaire lening. Aankoop op afbetaling is ook een speciale vorm van afbetaling. Bij een gespreide aankoop wordt een bepaald artikel niet in één keer betaald, maar in meerdere termijnen. Huurkoop is gebruikelijk in ons land. Wanneer iemand een mooie nieuwe auto wil kopen en de auto wil financieren, gaat het meestal om een ​​huurkoop. Niet iedereen weet echter dat in het geval van een aankoop op afbetaling, het artikel slechts eenmaal in het bezit is van ten minste 75% en soms de volledige aankoop is afbetaald. Dus als u voor een groot deel van de auto hebt betaald, maar om de een of andere reden niet alles kunt of wilt betalen, is de geldschieter wettelijk bevoegd om beslag te leggen op uw auto bij een lease-aankoop.
De auto is pas van jou als de laatste cent is betaald.
De voorwaarden van het contract geven aan wanneer dit het geval is. Dus lees je contract erover.

Vereisten voor huurkoop

Er zijn verschillende vereisten voor huurkoop:

Auto: huren of leasen

Wie de aankoop van een auto bij een dealer financiert, doet dat vaak op afbetaling. U wordt de volledige eigenaar van het onroerend goed zodra de auto volledig is betaald. Een lease (zoals een private lease) is een leaseregeling waarbij u de mogelijkheid heeft om de auto te kopen, zodat u de auto niet per se later hoeft te kopen.

Wat is een titelbehoud? Gevolgen en voorwaarden

Eigendomsvoorbehoud houdt in dat u pas eigenaar wordt van het geld of de goederen als aan een aantal aanvullende voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld dat u pas eigenaar bent van de auto als deze volledig is afbetaald. Of de gasleverancier kan uw meter sluiten als u niet op tijd betaalt. Dat eigendomsvoorbehoud een belangrijke voorwaarde is, vloeit voort uit het feit dat u met uw handtekening akkoord moet gaan met dit eigendomsvoorbehoud. In feite zijn er drie partijen betrokken bij het behoud van eigendom:

Soms is de geldschieter ook de verkoper. De verkopende instantie ontvangt het geld van de geldschieter en u betaalt de bankrente en hoofdsom, waarbij uw aankoop als onderpand dient. Omdat de bank er ook zeker van wil zijn dat de aankoop voldoende waardevast blijft, zal ook een goede verzekering moeten worden afgesloten.

Gespreid kopen

Pay-as-you-go is duur: de rentetarieven op pay-as-you-go zijn veel hoger dan op een persoonlijke lening met doorlopend krediet. Daarnaast maken de aanvullende eisen van de bank bij een aankoop op afbetaling de aankoop vaak onnodig duur. Je ontvangt de aankoop direct, maar je bent niet direct eigenaar van de volledige aankoop en betaalt hoge rente. Als de aankoop in de tussentijd beschadigd is, is de koper verantwoordelijk.

Wat wordt de lening?

Er zijn veel soorten leningen om uit te kiezen en waar het de kunst is om betrouwbaar en goedkoop te lenen. De ene lening is immers duidelijk goedkoper dan de andere. Daarom doet u er goed aan om uit te zoeken welke lening het beste bij uw situatie past. Als je een auto wilt kopen is een persoonlijke lening of doorlopend krediet ook een prima oplossing. De rente op deze leningen is veel lager en u bent de directe eigenaar van de aankoop. Niemand kijkt over hun schouder mee. Wat je altijd moet doen is een redelijke prijs vragen en het aanbod goed vergelijken.

Lees verder