Lenen zonder rente
Lenen tegen nulrente klinkt als een geweldige optie, maar dat is het niet: renteloze financiering voor een tv, wasmachine of keuken kan veel duurder uitvallen dan contant betalen voor die items. We houden van kopen op krediet, van auto’s tot vakanties. Ontvang nu, betaal later. Maar voor sommigen van ons is het de kortste weg naar persoonlijk faillissement.
Nulrentefinanciering is niet zonder risico
Of het nu een nieuwe motor is of een nieuwe keuken, je kunt vrijwel alles op krediet kopen. Grote bedrijven als Media Markt en Ikea trekken aan met “0% financiering” en vergelijkbare aanbiedingen. Lenen zonder rente klinkt als een geweldige optie, maar het is meestal duurder dan contant betalen voor je spullen. Want rente is meestal inbegrepen in de totaalprijs. Daarnaast worden aankopen op afbetaling in BKR vastgelegd, ook als deze renteloos zijn. En elke extra registratie bij BKR kan gevolgen hebben voor uw kredietwaardigheid en mogelijk later ander krediet, zoals een hypotheek, vertragen.
Gespreid kopen lijkt veiliger dan rood staan
Als consumenten worden we tegenwoordig echt overspoeld met aanbiedingen uit de detailhandel. En in plaats van rood staan op onze betaalrekening, betalen wij liever in termijnen en vermijden zo de hoge debetrente voor rood staan. Consumenten vinden een “koop op afbetaling” met een vaste rente en een vaste looptijd duidelijk en dus veiliger. Vroeger was leven op krediet een absoluut taboe, tegenwoordig denkt niemand er verkeerd over.
“Eerst opslaan” is verouderd
Handelaren en banken profiteren van deze veranderde perceptie en concurreren met elkaar om de goedkoopste aanbiedingen. En met succes: ongeveer de helft van de leninggefinancierde producten wordt gekocht alleen maar omdat ze een lening kunnen aangaan. Op deze manier worden naast een auto ook elektronische apparaten, meubels of vakanties gefinancierd. Een nieuwe trend op dit gebied is woningrenovatie. En zelfs voor dure medische procedures wordt de betaling van rekeningen soms uitgesteld. Vroeger moest je eerst lang sparen voor grote aankopen, maar tegenwoordig ‘sta je meteen’ en betaal je later.
Lenen kost geld, zelfs lenen tegen nulrente
Het klinkt allemaal heel onschuldig, maar renteloze financiering brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van een lening brengt altijd extra kosten met zich mee via de betaalde rente. Ook met zogenaamde nulrente financiering. Want in dat geval is de rentevergoeding inbegrepen in de totale kostprijs van het artikel. Aanbiedingen kunnen je ook verleiden om dingen te kopen waar je eigenlijk geen geld voor hebt. En de consument merkt niet dat de kosten te hoog zijn omdat de dienstverleners aangeven dat het gemakkelijk kan worden gedragen.
Hoe klanten worden gemanipuleerd in financieringsvoorstellen
Dealers gebruiken allerlei trucjes in hun financieringsvoorstellen om klanten te misleiden:
- aan een lening is een dure verzekering verbonden, waarmee consumenten zich kunnen beschermen tegen het risico van insolventie;
- anderen adverteren met slogans als “rente van nul rente”, maar aangezien de rente afhankelijk is van de kredietwaardigheid van de betrokkenen, kan deze aanzienlijk hoger zijn. Bijna geen enkele klant voldoet aan de strikte voorwaarden van nul procent financiering;
- er worden geen extra administratiekosten genoemd.
We hebben te veel schulden
Veel mensen komen onnodig in de schulden. Maar ongeveer de helft van alle mensen die een lening aangaan, heeft die niet echt nodig. Mensen gunnen zich gewoon wat extra luxe of kunnen de verleiding niet weerstaan om een goede prijs te kiezen uit het enorme aanbod. De scepsis ten aanzien van krediet is merkbaar afgenomen en meer dan een kwart van de bevolking heeft nu consumptief krediet. Uit het bovenstaande volgt echter dat kredietrisico’s worden onderschat.€