Lenen: zo zet je een lening over

U kunt uw dure lening oversluiten tegen een lagere rente. Door uw leningen over te zetten naar een goedkopere lening, kunt u veel geld besparen. U kunt een hypotheek oversluiten, maar ook een conventionele lening of krediet. Geld lenen om tegen lagere kosten een dure lening over te kunnen sluiten, maar ook om leningen te consolideren. Andere schulden afbetalen. Het maakt ook vervroegde aflossing mogelijk. Bereken ook zelf uw uitkering. Boeterente is mogelijk bij een hypotheek. Weeg uw voordelen altijd af tegen eventuele extra kosten die u maakt.

Krediet- of hypotheekoverdracht

Hypotheekconversie en -overdracht

We spreken van een hypotheekconversie als u overstapt van de ene hypotheekvorm naar de andere door over te stappen naar een aflossingsvrije hypotheek. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ​​hypotheek over te sluiten als de vaste rente is verstreken en er moet worden onderhandeld over een nieuwe periode met een nieuwe rente.

Hypotheekoverdracht

Daarom wordt er regelmatig gesproken over het oversluiten van een hypotheek. Dat betekent nieuwe onderhandelingen over de voorwaarden van de lening, de rente, de nieuwe looptijd en het boetevrije aflossingsbedrag. Als het verlengingsvoorstel van de bank u niet bevalt, kunt u uw hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. En die banken zijn blij dat je komt, want de concurrentie bij het oversluiten van hypotheken neemt toe. Er gebeurt momenteel niet veel op de hypotheekmarkt, dus banken vissen op nieuwe klanten. Degenen die aan het einde van de rentevaste periode overstappen, zijn gevraagde klanten. Profiteer van deze concurrentie om uw hypotheekrente nog verder te verlagen.

Een dure lening en hypotheek overdragen

Wie een paar jaar geleden een hypotheek heeft afgesloten en nu op zoek is naar een lagere rente, is snel geneigd tot oversluiten. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat er soms ook boeterente moet worden betaald. De boeterente kan immers eenvoudig als extra hypotheekrenteaftrek worden meegenomen en de nieuwe lage hypotheekrente doet de rest. Maar meestal kan zelfs een gewone te dure of gefragmenteerde lening worden overgezet naar een nieuwe lening.

Bestaande leningen overdragen en kleine dure leningen consolideren

Vaak is het goedkoper om een ​​nieuwe lening af te sluiten waar ook oude leningen bij zitten. Met deze overboeking ben je meestal goedkoper uit. Daarnaast kun je overstappen van meerdere lening aanbieders naar 1 aanbieder en worden ook de administratiekosten lager.

Een rekenvoorbeeld met de voordelen van lening oversluiten:

Stel dat u twee verschillende leningen heeft, lening 1 en lening 2. De voorwaarden zijn als volgt:

Wat u wel doet, is een nieuwe lening afsluiten van minimaal € 15.000,- tegen de huidige rente. Mensen nemen vaak wat meer geld op als nieuwe lening. Laten we zeggen dat de rente 5% is. U betaalt dan binnen een jaar € 1.000 rente over de nieuwe lening van € 20.000 en lost de andere twee leningen af. Voor de andere twee leningen betaalde u 1.750 euro rente. De directe uitkering is dan 750 euro per jaar. Daarnaast heb je nog eens € 5.000 in handen. Zorg ervoor dat de rente op de nieuwe lening voor een flinke periode vaststaat, zodat je niet het risico loopt dat de rente snel kan oplopen.

Voordelen van lening en overschrijving

Over het algemeen brengt een overboeking alleen voordelen met zich mee. Je hebt een veel beter overzicht van je leningen en ze zijn goedkoper. Voordelen:

Aandachtspunten bij het oversluiten van een lening

Vraag altijd meerdere offertes aan en vergelijk offertes van verschillende kredietaanbieders. Besteed bijvoorbeeld speciale aandacht aan de volgende punten:

1. Boeterente

Overboeking kan gepaard gaan met een boete van de oude leningverstrekker. Controleer of de nieuwe rente, inclusief boete, op termijn goedkoper is.

2. Gevolgen voor verzekeringen

Vermijd allerlei verzekeringen die niet nodig of wenselijk zijn, maar de overstap wel extra duur maken.

3. Vraag prijzen aan bij verschillende bedrijven

Vraag op internet voldoende verschillende aanbiedingen aan en let op bedrijven die onder hetzelfde moederbedrijf vallen.

4. Pas op voor reclame-interesse

Kies geen goedkope rente die na korte tijd flink stijgt. Lees de voorwaarden goed door.

5. Looptijd van de lening

De looptijd van de lening kan je helpen om je maandlasten laag te houden. Hoe langer u uw aflossingen spreidt, hoe minder u per maand betaalt. Over de resterende schuld betaal je steeds langere rente.

6. 50% rentevrij is toegestaan

Voor het verstrekken van een hypotheek gelden strengere regels. Zo kan slechts 50% van de waarde van de woning gefinancierd worden met een aflossingsvrije hypotheek. Bij uw eigen bank is dit geen probleem, aangezien deze de nieuwe regels niet hoeft toe te passen op een bestaande lening, maar een andere bank kan strengere normen hanteren.

Afsluiten door krediet over te dragen of te verlengen

De belangrijkste factor naast lenen tegen een lagere rente is waarschijnlijk de boeterente. Als u boeterente moet betalen, moet u ervoor zorgen dat deze opweegt tegen de rentevoordelen van het consolideren van leningen. Bekijk hoeveel jaar u de boeterente terugverdient. Boeterente van 1% en lagere rente van 0,5% samen betekent dat u na twee jaar goedkoper uit bent met de nieuwe lening.

Kleine lening, flitslening

Voor degenen die andere verplichtingen willen doorrollen, zoals een rood staan, hebben sommige aanbieders speciaal een kleine lening ontworpen. Dit is een doorlopend krediet tot 5.000 euro, waarbij je het bedrag waarmee je andere leningen aflost goedkoop financiert. Al met al een zeer slimme ontwikkeling waar veel mensen gemakkelijk van kunnen profiteren. Ferratum staat bekend om zijn snelle kredietwaardigheid.

Sluit de leningoverdracht

Vaak is het verstandig om veel kleine leningen om te rollen in één grotere. Er zijn veel serviceproviders op internet die u kunnen helpen. Vraag altijd een paar offertes aan zodat u aanbiedingen goed kunt vergelijken. Denk ook aan een kleine lening. Wie verwacht dat de rente gaat stijgen, gaat snel dicht, dus wacht niet te lang. Raadpleeg hierover.€