Lenen van particulieren

De droom van een nieuwe auto of een vakantie in de zon eindigt vaak met geld. Als u uw wensen wilt vervullen of wilt investeren in een belangrijk project, moet u in ieder geval een persoonlijke lening overwegen.

Lening bij de bank

Consumenten kunnen doorgaans snel en gemakkelijk aan geld komen met een lening bij hun thuisbank of gespecialiseerde financiële instelling. Maar het verstrekken van een lening is altijd onderworpen aan bepaalde voorwaarden:

Deze houding van de bank is in het algemeen ook begrijpelijk, omdat de bank erop moet kunnen rekenen dat het geleende geld wordt terugbetaald.

Geld lenen van particulieren

Aan de andere kant, voor mensen die geen lening kunnen krijgen via een reguliere bank of die dat helemaal niet willen, is er een andere manier om snel en gemakkelijk aan geld te komen in de vorm van een onderhandse lening. In het algemeen bedoelen we met onderhandse leningen alle leningen die afkomstig zijn van een particulier, niet van een commerciële bank.

Kredietplatform Smava

Onze oosterburen hebben enkele jaren geleden een uitgebreid netwerk van kredietverstrekkers gecreëerd, Smava genaamd. Het zijn vooral particuliere kredietverstrekkers en mensen die geld nodig hebben om rechtstreeks en tegen eerlijke voorwaarden een kredietovereenkomst met elkaar aan te gaan.

Vooral zzp’ers en zzp’ers kunnen profiteren van dergelijke onderhandse leningen. Voor kredietverstrekkers zijn rendementen van bijzonder belang. Dit kan leiden tot een hoger rendement, vooral als het gaat om investeringen in kleine bedrijven.

En ook in Oostenrijk werd een soortgelijk platform genaamd Bankless Life gelanceerd door een vereniging genaamd nick2nick, maar helaas moest dit project na een paar weken worden stopgezet vanwege het ontbreken van de nodige bankconcessies.

Goed krediet is nog steeds vereist

Hoewel deze platforms alleen onderhandse leningen aanbieden, zijn er ook bepaalde voorwaarden waaraan de betrokken partijen moeten voldoen. Zo is het voor kredietnemers van belang om geen negatieve Schuf-keur (vergelijkbaar met de BKR-lijst) in Duitsland te hebben en een maandinkomen te hebben. Sommige kredietplatforms staan ​​echter ook uitzonderingen toe en staan ​​mensen met lagere kredietscores toe. Een dergelijke dienstverlener is bijvoorbeeld het kredietplatform Auxmoney.

Neem de voorwaarden van de lening op in de hoofdovereenkomst

Bovendien moeten particuliere contractpartners voldoen aan verschillende wettelijke normen, die van land tot land kunnen verschillen. Met onze oosterburen verwijzen bijvoorbeeld typische contractuele verplichtingen op grond van artikel 488 van het Bürgerlichen Gesetzbuches (BGB), dat overeenkomt met ons burgerlijk wetboek, naar een onderhandse leningsovereenkomst.

Over het algemeen is het aan te raden om de belangrijkste leenvoorwaarden op te nemen in een algemene overeenkomst, ook tussen particulieren. Dit geldt vooral voor mensen die een vriendschappelijke of familiale relatie met elkaar hebben. Dit scheelt veel tijd en ergernis, zeker bij een geschil.

Pas op voor woekerrente

Particuliere geldschieters, in de volksmond bekend als woekeraars, die hun geld alleen tegen woekerrente lenen en het ook afpersen met onsmakelijke praktijken, worden niet aanbevolen.€