Lenen tussen particulieren een nieuwe trend in lenen?

Banken worden strenger in kredietverlening. Pogingen om alle mogelijke risico’s te vermijden, creëren ongewenste situaties op de geld- en kapitaalmarkten. Zijn persoonlijke leningen een levensvatbaar alternatief voor traditionele bankleningen?

Leningen van particulieren aan particulieren

Budget Coaches krijgt veel vragen over leningen van particulieren aan particulieren. Sterker nog, steeds meer mensen, zowel particulieren als ondernemers, zijn op zoek naar nieuwe manieren om geld te lenen. Maar waarom is onderhandse leningen een goed alternatief voor conventionele bankleningen?

Waarom lenen vermogende particulieren liever aan particulieren?

Het is een feit dat er veel liquiditeit in de markt is. In de huidige onzekere situatie op de aandelenmarkten hebben veel partijen geprofiteerd en kapitaal veiliggesteld. Dit geld is momenteel op zoek naar een aantrekkelijke investering. En banken hebben de laatste tijd veel goodwill verloren. In zekere zin hebben vermogende mensen hetzelfde probleem als mensen die op zoek zijn naar geld: moet ik mijn geld aan de bank toevertrouwen? Hoe zit het ook alweer met Fortis? Of met een triple-A rating voor schrootbedrijven? Of met onjuiste informatie van mijn bankadviseur?

Leningen tussen particulieren zijn een trend

De laatste tijd zijn er op internet veel kredietplatforms verschenen die persoonlijke leningen bemiddelen, ook wel P2P-leningen genoemd. Van Zopa, opgericht in 2005 in de UK, zijn er inmiddels tientallen plagiaat. Zopa zelf is momenteel actief in het VK, Italië, de VS en Japan.

Hoe werkt Zopa peer-to-peer lenen?

dankzij
peer-to-peer krediet
(P2P) u kunt nu via internet geld lenen van particulieren. Je plaatst de projectdetails online, inclusief het financieringsplan, dat Zopa evalueert en evalueert, en wacht op offertes. Partners die bereid zijn geld te lenen, storten het op de bank totdat het project volledig is gefinancierd. Ieder leent een klein deel, en deze delen worden samengevoegd tot het totale gewenste leenbedrag. Kredietverstrekkers krijgen niet alleen aantrekkelijke rentetarieven, maar beperken ook hun risico door alleen te lenen wat ze zich kunnen veroorloven. En ook dat wordt gelijkmatig verdeeld volgens een specifieke verdeelsleutel om het risico verder te beperken.

Voordelen van onderhandse leningen tussen particulieren

Als kredietverstrekker kunt u zich snel en anoniem presenteren. In plaats van de bank beslist een grote groep van enkele kleine particuliere investeerders of de lening wordt gerealiseerd of niet. Steeds meer beleggers lenen hun geld liever uit aan andere particulieren dan het te storten op laagrentende spaarrekeningen of te beleggen in minder transparante beleggingsproducten.

Hoe wordt het risico van een particuliere kredietverstrekker beperkt?

Het risico van een particuliere geldschieter is nog steeds beperkt omdat hij zijn geld kan spreiden over verschillende projecten. In Duitsland worden bijvoorbeeld alle potentiële kredietnemers gecontroleerd door internetplatforms Smava of Auxmoney en onderverdeeld in risicoklassen. Hoe groter het risico dat de lening niet wordt terugbetaald, hoe hoger de rente die de kredietnemer moet betalen aan zijn kredietverstrekkers. Zoals bij alle andere vormen van beleggen, hangt het rendement van een belegger af van het risico dat hij bereid is te nemen.

P2P-platforms zorgen er echter voor dat kredietverliezen worden geminimaliseerd. Bovendien hebben kredietverstrekkers een risicopool waar potentiële verliezen over alle investeerders worden gespreid, zodat ze niet verwoestend kunnen zijn voor individuele partijen.€