Lenen of beleggen via crowdfunding? Bekijk deze sites

P2P lenen of crowdfunding wordt steeds populairder. Internationaal en in Nederland. Banken willen geen leningen verstrekken aan particulieren en ondernemers. Maar heb je een leuk zakelijk idee of wil je als particulier een betaalbare lening krijgen? Kijk dan op de crowdfundingsite. Of je nu een beheersbaar bedrag wilt investeren, een hoger rendement wilt dan je zou verdienen met een spaarrekening, of gewoon iemand financieel wilt helpen, deze sites zijn de plek voor jou.

Vanaf 2010 duiken ook crowdfunders op in Nederland. Vrijwel alle websites worden gemaakt door mensen die al ervaring hebben in de financiële wereld. De meeste sites zijn vooral voor ondernemers en startups of maatschappelijke initiatieven. Ook particulieren zijn steeds vaker bereikbaar.

marktplaats

Sites dienen als een soort Marktplaats, waar de lener een leningaanvraag indient en wacht tot mensen, financiers, zich aanmelden met een deelbedrag. De tijd dat de lening “vol” moet zijn wordt meestal vooraf bepaald. Reken op ongeveer drie maanden.

ondernemers

De kredietnemer bepaalt de looptijd en het rentepercentage. Bestaande ondernemers hebben bijvoorbeeld financiering nodig voor verbouwingen, een nieuwe auto of werkvoorraad. Startups lichten hun plannen toe en verantwoorden het bedrag dat ze nodig hebben als startkapitaal. Op sommige sites, zoals Geldvoorelkaar en Chipin, kunnen particulieren ook terecht bij crowdfunders. Het principe is simpel: stel dat je 10.000 euro wilt lenen, dan kunnen veel investeerders dat samen aan jou uitlenen. Elke belegger draagt ​​een bedrag naar keuze bij. Het varieert van 100 euro tot vele duizenden euro’s. Rentetarieven variëren van 5 tot 15% (binnen redelijke grenzen), tarieven die aantrekkelijk kunnen zijn voor beleggers. Chipin gaat alleen over donaties en er is geen minimumbedrag en geen rentetarieven.

Toestand

De sites vermelden alle momenteel lopende programma’s. De status wordt weergegeven in een grafiek die laat zien hoeveel de investeerders in het geleende bedrag hebben en wat de “tussenpositie” is. Zowel leners als financiers blijven anoniem.

Tien crowdfundingsites

geldondernemerschap.symbid.nl Deze nieuwe site werkt samen met een aantal grote partijen en heeft al grote investeringen gedaan. Eind 2011 investeerde Symbid.nl al gemiddeld duizend euro per dag.
www.geldvoorelkaar.nl Deze crowdfundingspeler is opgericht in 2010 en heeft sinds januari 2013 als enige een AFM-vergunning. In 2010 investeerde de site al zo’n zeshonderdduizend euro.
www.wekoenerwel.nl In eerste instantie denken sommigen misschien dat deze site alleen over donaties gaat, maar niets is minder waar. Dit gaat over de financiering die u kunt krijgen met de “Wekoenerwel Methode”. Je moet echt gaan.
www.crowdaboutnow.com Ook moet je hier werken als je je wilt inschrijven. U moet bijvoorbeeld een totaalplan indienen. De eerste vier investeringen zijn gedaan door ongeveer 150 investeerders die 70.000 euro hebben geïnvesteerd.
www.seeds.nl Dit is een initiatief van een dochteronderneming van ABN AMRO. Potentiële investeerders investeren vanaf 10 euro met Seeds. Seeds.nl richt zich vooral op maatschappelijk verantwoorde ondernemers.
www.thedutchdeal.nl Een Nederlands platform dat is opgericht in 2014. Voor ondernemers die willen investeren en kapitaal zoeken. U kunt beleggen vanaf 25 euro.
www.capitalopmaat.nl Een groot Nederlands platform gericht op ondernemers.
www.pitchstart.nl PitchStart is van Britse origine. Het werkt samen met de Britse crowdfundingsite Crowdcube, die sinds 2010 actief is op de Britse markt. Nederland is de tweede markt waar de Britten actief zijn. Verdere internationale expansie wordt verwacht.
www.chipin.com Deze Amerikaanse site is meer een hulpmiddel dan een crowdfundingplatform. Met ChipIn is verzilveren eenvoudig. Zeer geschikt voor particulieren. Je hebt een Paypal-account nodig.
www.indiegogo.com Amerikaans ook. Je kunt al het geld dat je verdient houden. Ook als je het streefbedrag niet hebt gehaald. IndieGoGo brengt in dat geval tot 4% van het geld in rekening.
www.kickstarter.com Deze site beweert de grootste ter wereld te zijn. Dit biedt voordelen bij het aantrekken van kapitaal. Het nadeel is dat deze site sowieso 5% in beslag neemt van wat je verzamelt.
www.peerbackers.com Amerikaanse site ook. Als je binnen de gestelde tijd minimaal 80% van het doelbedrag bereikt, zal Peerbackers het geld op je rekening storten. Ze rekenen 5% van het opgehaalde kapitaal.

Donaties of investeringen

Er is een verschil tussen Amerikaanse/internationale crowdfunding-sites en Nederlandse crowdfunding-sites: de eerste genereren voornamelijk donaties, terwijl de Nederlandse sites betrekking hebben op investeringen en leningen. De reden is dat de Amerikaanse wet winstdeling via deze sites verbiedt. Een andere reden kan zijn dat Amerikanen meer gewend zijn om te geven.

NB

Als u op het pad van beleggingsfondsen zit, let dan op het volgende: Wat zijn de regels van de site als u het bedrag niet op tijd bereikt? Sommige sites maken geen geld over als het streefbedrag niet wordt bereikt, maar rekenen wel wat rente. Controleer het voordat u begint. Daarna gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open.€