Lenen met onderpand: goedkoper en goedkoper lenen op onderpand

Geld lenen als consument bij een bank of financiële instelling wordt onder de loep genomen om te kijken hoeveel u kunt lenen op basis van uw inkomen en omstandigheden. Soms is het helaas minder dan je in de praktijk nodig hebt. Lenen op onderpand kan een oplossing zijn. U gebruikt dan uw auto of huis als onderpand zodat u meer kunt lenen dan u normaal zou mogen lenen. Wat zijn de voordelen van een beveiligde lening en wat zijn de mogelijke risico’s?

Wat is een onderpandlening?

Bij een beveiligde lening gebruik je een van je bezittingen als onderpand voor de lening die je wilt afsluiten. Door een kredietverstrekker, bank of financiële instelling meer zekerheid te bieden, kan zij u als consument gunstigere voorwaarden bieden. U betaalt relatief minder rente op een beveiligde lening dan op een persoonlijke lening of doorlopend krediet. U kunt meestal ook een grotere lening krijgen als u bereid bent om onderpand voor de lening te verstrekken. Als u meer wilt lenen dan de financiële instelling bereid is te geven, dan is het misschien een idee om te kijken of u op deze manier het maximale leenbedrag kunt verhogen.

Welke activa kunnen als onderpand worden gebruikt?

In principe kan alles wat waarde heeft als onderpand worden gebruikt. In de praktijk wordt vaak het eigen huis, auto of boot als onderpand gebruikt. De hypotheek van deze (onroerende) goederen is echter ook van toepassing en kan als pandrecht worden aangeboden. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat levensverzekeringen worden gebruikt als onderpand voor een lening als ze kapitaal hebben opgebouwd. Aandelen en obligaties vertegenwoordigen ook waarde en worden daarom vaak als onderpand geaccepteerd door een geldschieter. Goud, sieraden en antiek worden ook geaccepteerd, maar meestal niet door grote banken en verzekeraars.

Wat zijn de voordelen van lenen met onderpand?

Omdat de kredietverstrekker minder risico loopt om zijn investering niet terug te krijgen, zullen de voorwaarden van de lening meestal beter zijn. Ook is het vaak mogelijk om meer te lenen dan zonder onderpand. Als u tegen een relatief gunstiger tarief wilt lenen of als u meer wilt lenen dan u volgens berekeningen zou kunnen lenen, is een beveiligde lening een goed alternatief voor andere vormen van lenen. Zelfs als uw kredietgeschiedenis niet perfect is, kan een gedekte lening een kredietverstrekker ertoe brengen u toch een lening te geven.

Zijn er risico’s verbonden aan het aangaan van een lening met onderpand?

Als u de lening niet kunt terugbetalen of een korte betalingsachterstand heeft, kan de bank of financiële instelling uw onderpand omzetten in contanten. Dan verlies je daadwerkelijk wat je als onderpand hebt gesteld als voorwaarde van de lening. Vraag jezelf dus af of je dat risico wilt nemen met je trouwring of de antieke kast van je oude oma. Wanneer een geldverstrekker onderpand verkoopt, bestaat de kans dat dit minder winst oplevert dan wanneer het onder meer normale omstandigheden zou worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan huisuitzettingen, waarbij de opbrengst vaak veel lager is dan de normale vrije marktwaarde van het onroerend goed.

Is er een beveiligde lening of niet?

Als je eenmaal zeker weet dat je de lening ook daadwerkelijk kunt terugbetalen, is een beveiligde lening een heel goed alternatief voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Als er een kans is dat u uw terugbetalingen niet kunt betalen, moet u er rekening mee houden dat u uw obligatie daadwerkelijk kunt verliezen. Gebruik dan geen bezittingen die een te hoge (emotionele) waarde voor u of uw gezin hebben, zoals een erfenis, als onderpand en als u de auto nodig heeft voor uw werk, denk er dan niet eens aan om het risico te nemen.€