Lenen met een negatieve BKR-code: kan dat wel of niet?

Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank als je een negatieve BKR toetsing of codering hebt. Kun je nog lenen als je al staat ingeschreven bij het BKR? Een negatieve BKR toetsing op zich is voor een bank of kredietverstrekker geen reden om een ​​nieuwe lening te weigeren. Lees hier meer over geld lenen met BKR registratie zodat je goed geïnformeerd bent wanneer je een nieuwe lening wilt lenen.

Wat is een BKR toetsing en wanneer vindt deze plaats?

Wanneer u naar de bank gaat om een ​​nieuwe onderhandse lening, flexibele lening of hypotheek af te sluiten, wordt standaard de inschrijving bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel gecontroleerd. De kredietverstrekker doet dit om te weten hoeveel u nog meer kunt lenen aangezien u wellicht al bestaande leningen heeft. Ook zal de bank willen weten hoe u in het verleden met de lening omging. Heeft u ooit schulden gehad op een hypotheek, persoonlijke lening of bijvoorbeeld een creditcard of winkelkaart?

Kun je geld lenen bij een bank met BKR registratie?

Als u in het verleden geld heeft geleend, is dit altijd zichtbaar wanneer de BKR-toetsing wordt uitgevoerd. Dat kan een flexibele lening zijn of een persoonlijke lening, maar ook een hypotheek, een winkelkaart met kredietoptie of een creditcard. Dat je al geld hebt geleend, nu of in het verleden, hoeft op zich geen probleem te zijn. Lenen wordt pas een probleem als blijkt dat je al zoveel verschillende leningen hebt dat je de maandlasten van een nieuwe lening niet meer kunt betalen.

Kan ik lenen bij een kredietverstrekker met een negatieve BKR-code?

Als u in het verleden betalingsachterstanden of andere problemen heeft gehad met uw lening, creditcard of hypotheek, kan dit op zich een risico vormen voor de bank of kredietverstrekker. Dit betekent niet dat u geen geld meer kunt lenen, maar meestal betekent het dat de bank of kredietverstrekker het risico dat u de lening niet (tijdig) kunt terugbetalen, zal willen indekken. Over het algemeen kunt u gewoon lenen, zolang uw inkomen het toelaat, maar dan met speciale voorwaarden of bijvoorbeeld met een relatief hogere rente. En dit is zeker iets om op te letten bij het lenen.

Waar moet je op letten bij het aangaan van een lening met een bestaande BKR registratie?

Zorg er bij het afsluiten van een nieuwe lening of andere kredietlijn altijd voor dat u elke maand ook daadwerkelijk genoeg geld overhoudt om de rente te betalen en de nieuwe lening af te lossen. Zorg er ook voor dat u geen onredelijk hoge rente betaalt over de lening om u jarenlang bezig te houden met aflossen. Lees altijd goed de kleine lettertjes van het leningaanbod, zodat u weet onder welke voorwaarden u de lening aangaat. Bent u bijvoorbeeld van plan om uw auto of huis als onderpand voor de lening te gebruiken? Begrijp in dit geval dat als u niet op tijd terugbetaalt, u die auto of dat huis echt kunt verliezen.

Lenen met BKR registratie of negatieve BKR lijst: een korte samenvatting