Lenen kost geld: Lenen is goed, maar verstandig lenen

Lenen kost geld. Daarom is elke krediet- en kredietaanbieder nu verplicht om consumenten in hun advertenties te waarschuwen voor de risico’s van een te hoge lening. Wat houdt deze plicht in en waarom is deze in het leven geroepen? Hoe zorg je ervoor dat je verstandig leent als je wilt lenen? Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel leent of niet meer rond kunt komen? Hoe zorgt u ervoor dat lenen niet meer kost dan u zich kunt veroorloven? Wat is slim lenen precies?

Lenen kost geld: AFM zorgt ervoor dat consumenten zich bewust zijn van de risico’s en kosten van lenen

Vanaf 1 april is elke kredietverstrekker verplicht om consumenten in hun advertenties op radio, televisie en gedrukte media te informeren dat lenen niet gratis is, onder vermelding van de slogan “Leningskosten”.

De invoering van deze verplichte waarschuwing is gebaseerd op het besluit van het kabinet van ministers, dat is genomen zodat mensen niet te veel en te veel schulden krijgen. Soms willen mensen zo snel geld lenen dat ze niet nadenken over de gevolgen van zo’n lening: Kan de lening worden afgelost en kan de kredietnemer op het bestaande inkomen aan de maandelijkse leningverplichtingen voldoen?

Lenen is natuurlijk niet verkeerd en soms zelfs noodzakelijk. U moet lenen als u een huis wilt kopen en de huur met nadeel wilt verbreken. En je wilt ook kunnen lenen als het even niet goed gaat: lenen kan je ook uit de problemen houden. Wel is het verstandig om verstandig te lenen. Maar wat is nu precies redelijk lenen voor de gemiddelde consument?

Wat is slim lenen? Hoe veilig lenen?

Allereerst moet u niet meer lenen dan u financieel kunt ondersteunen. U krijgt een maandelijks inkomen, eventueel samen met uw partner. Als je daar de kosten van levensonderhoud van aftrekt, houd je een bepaald bedrag over dat je vrij kunt besteden. U kunt dit geld maar één keer uitgeven.

Je moet goed nadenken over hoe je dit geld wilt besteden. Want als je elke maand geld uitgeeft aan lening en rente, blijft er minder over voor leuke dingen, kleding, eten en uitgaan. Bedenk daarom goed hoe belangrijk het is dat de nieuwe lening wordt aangegaan en wat u bereid bent tijdelijk op te geven.

Veilig lenen betekent dat u uw maandlasten kunt regelen met wat er nog over is in uw besteedbaar inkomen na aftrek van vaste kosten van levensonderhoud en bestaande verplichtingen en schulden. Slim lenen en slim lenen.

Hoeveel kan ik lenen en toch rondkomen van mijn maandinkomen?

Een betrouwbare kredietverstrekker kijkt daarom elke maand naar uw inkomen. Eventueel kan ook het inkomen van de partner erbij worden opgeteld. Vaste kosten zoals huur of hypotheek, eten, telefoon enzovoort worden dan van dit bedrag afgetrokken.

Wat u nog over heeft, moet u natuurlijk ook aftrekken van eventuele bestaande schulden. Heeft u al eerder leningen afgesloten? Heeft uw betaalrekening een limiet of niet? Creditcards of winkelkaarten met uw eigen kredietlimiet? Moet je alimentatie betalen?

U houdt nu een bedrag over waarmee u maandelijks rente en aflossingen kunt betalen op een nieuwe lening. Dit bedrag kun je missen en het enige wat je nu nog kunt veranderen is de looptijd van de lening: Wil je een groot bedrag lenen, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je je hebt gecommitteerd om het voor een paar jaar terug te betalen.

Zorg ervoor dat je niet meer leent dan je in een maand aankunt, want lenen kost geld en is niet zonder risico. Leen dus altijd verstandig en geef niet meer geld uit dan u zich echt kunt veroorloven te verliezen.€