Lenen en wat is privé lenen en hoe het te doen?

Naast een banklening kunt u ook een persoonlijke lening afsluiten. Maar wat is een onderhandse lening precies, wat is een onderhandse lening en waar moet je speciaal op letten? Hoeveel rente moet er gevraagd worden, want een renteloze lening betekent nog steeds belasting betalen. Particulier lenen wordt nader toegelicht, omdat het een prima manier is om zonder notaris geld te lenen van bijvoorbeeld uw kinderen of een ander familielid. De bank is niet verplicht als onderhandse kredietverstrekker en is niet relevant voor het BKR.

Wat is een onderhandse lening, wat is een onderhandse lening?

In feite is een onderhandse lening niets meer dan een lening bij een andere partij dan een bank, waarbij de partijen rechtstreeks met elkaar onderhandelen over de voorwaarden van de lening. Woningfinanciering kan ook particulier geregeld worden. Dan komt er geen notaris bij kijken en hoeft de lening niet in de openbare registers te worden ingeschreven.

Geen BKR toetsing onderhandse lening

De BKR-melding kan soms een breuk in het leenproces opleveren of de leenovereenkomst aanzienlijk vertragen. Overigens zijn niet alle instellingen gerelateerd aan BKR en wordt er niet altijd geëvalueerd. Voor wie particulier een lening wil afsluiten bemoeit BKR zich niet, maar maakt goede afspraken met elkaar.

Een onderhandse lening in plaats van een banklening

Door eerdere leningen of veranderingen in de gezinssituatie kan het lastig zijn om geld te lenen bij de bank. Dit probleem heb je niet als je een onderhandse lening afsluit. Voor een persoonlijke lening heeft u geen bank meer nodig. Misschien een bankrekening. Een onderhandse lening vervangt bijvoorbeeld een banklening. Even een paar voordelen:

Een leenovereenkomst opstellen

Schrijf in de lening onderlinge overeenkomst overeenkomst. Zo is duidelijk wat er is afgesproken. U kunt het contract registreren bij de belastingdienst. Overigens hoeft dat niet. Als de lening renteloos is, is aftrek in kolom 3 als schuld toegestaan ​​als de lening direct en opeisbaar is. Als de lening bedoeld is om uw woning te financieren of uw woning te verbeteren, kunt u de hypotheekrente aftrekken in kolom 1. Let op: een onderhandse lening voor woningfinanciering is ondergeschikt aan de hypotheek en de bank.

Elementen uit een onderhandse lening, bijvoorbeeld

Enkele contactelementen zijn:

Een voorbeeldovereenkomst is beschikbaar als u op zoek bent naar een voorbeeld onderhandse leenovereenkomst voor uw kind.

Slot

Maar het is in ieder geval aan de private partijen om te bepalen wat ze afspreken op het gebied van financiering. Wanneer terugbetalen en wat de rente zal zijn. Stel de bruikleenovereenkomst op in twee exemplaren en zorg voor een gemeenschappelijke handtekening en datum van ondertekening.

Lees verder