Lenen, altijd gek?

Volgens NiBud-gegevens hadden in 2011 ruim 3,7 miljoen huishoudens een lening, terwijl in 2014 740.000 Nederlanders financiële problemen hadden. Maandelijks staat 20% van alle huishoudens in Nederland in het rood. Vijftig procent van de Nederlandse creditcardhouders leent geld of heeft een creditcardschuld. De leencultuur is ingestort.

Financiële buffer

In goede tijden is het belangrijk om een ​​financiële reserve op te bouwen. Hiervan kunt u grote noodzakelijke uitgaven maken zodat u geen lening hoeft af te sluiten. Denk aan het verbouwen van je huis of het aanschaffen van een nieuwe wasmachine. Probeer ervoor te zorgen dat je een pot hebt voor dergelijke uitgaven. Sparen klinkt niet aantrekkelijk, maar is uiteindelijk het slimste om te doen.

Lenen kost geld

Als je geld gaat lenen, zijn er altijd kosten aan verbonden. Past het binnen je budget? Want lenen betekent simpelweg dat je per maand minder hoeft uit te geven.

Voorbeeld:
U leent € 10.000 en wilt dit in vijf jaar terugbetalen. Het kost je vijf jaar lang 200 euro per maand. U betaalt in totaal € 12.000 (lenen tegen een gunstige rente van 6,6%). Over drie jaar dezelfde €10.000 uitbetalen tegen hetzelfde gunstige tarief kost u €320 per maand, voor een totaal van €11.520, en voor 2 jaar is het €450 per maand, voor een totaal van €10.800.

Is het echt nodig om te lenen?

Kan er niet omheen

Wanneer je aan het eind van de maand structureel geld moet lenen omdat je salaris op is, is lenen echt het domste wat je kunt doen. In dit geval moet er echt iets veranderen in uw bestedingspatroon. Kijk ook of u in aanmerking komt voor subsidies. Als u niet weet hoe u het bedrag kunt verlagen of voor welke subsidies u in aanmerking komt, kunt u het beste om hulp vragen. Maak een afspraak met een van de budgetcoaches van de sociale dienst. Zij helpen u geheel gratis bij het aanvragen van subsidies, toeslagen en belastingteruggaven en bij het aanpassen van uw bestedingspatroon. Als je niet weet waar je een gratis budgetcoach kunt vinden, ga dan langs bij het stadhuis om erachter te komen.

Wanneer is het verstandig om te lenen?

Nu leven, later betalen lijkt leuk, maar op een dag krijg je de rekening te zien.€