Legaten met kinderen bespreken

Financiële zaken na de dood zijn vaak taboe tussen ouders en kinderen. Kinderen durven er niet over te praten en oude mensen willen er niet over nadenken.

De dood van ouders zorgt vaak voor grote problemen tussen broers en zussen. Zonder veel op papier moeten ze vaak materialen opruimen en sorteren. In andere gevallen is er een testament waar sommige kinderen niet blij mee zijn. Iemand voelt zich benadeeld omdat hem of haar een bepaald item is beloofd. De andere broers en zussen willen echter niet dat dit item naar hen gaat. De meeste problemen zijn niet op te lossen, maar het bespreken van het onderwerp voor het overlijden kan veel problemen op voorhand voorkomen. Verdriet is vaak groot na een overlijden en kan gemakkelijk omslaan in een verhitte discussie.

Gemiddeld eigendom

Jaarlijks overlijden zo’n 125.000 tot 150.000 Nederlanders. Samen laten ze 10 miljard euro aan contanten achter. De hoeveelheid onroerend goed neemt toe doordat mensen een koopwoning bezaten. Bij 66 procent van de overlijdens geldt dit voor nalatenschappen tot € 50.000. In tien procent van de gevallen geldt dit voor nalatenschappen van meer dan € 200.000. Soms heeft de woning meer schulden dan inkomsten. In 1 procent van de gevallen zijn de schulden (exclusief de woninghypotheek) groter dan het vermogen.

Opstellen van een testament en kosten van een testament

Sommige mensen registreren wat er nodig is om hun nabestaanden na hun dood te helpen. Het laat zien hoe de overledene zijn geld en goederen wil laten gaan. Mensen zonder zullen nooit de moeite nemen om het voor te bereiden of hebben het niet gedaan om de kosten te verlagen. De kosten van een testament verschillen per notariskantoor. De prijzen van een testament liggen tussen de 200 en 400 euro per persoon voor wie een testament moet worden opgemaakt.

Het voordeel om erover te praten?

Het grootste voordeel is dat er na de dood minder problemen zijn tussen broers en zussen. Broers en zussen krijgen dan ook te horen dat er een bijzonder object is beloofd aan een familielid. De rest van het gezin kan direct reageren. Bij een groot vermogen kan vroegtijdig overleg u veel erfbelasting besparen. Als u samen naar de notaris gaat, kunnen de notarissen de constructies monteren. Dit kan bijvoorbeeld een donatieplan zijn. Afgesproken kan worden dat tijdens het leven van de ouders jaarlijks een maximumbedrag op papier aan de kinderen wordt gedoneerd. Over het geschonken bedrag hoeft geen erfbelasting te worden betaald.

Wanneer ontstaan ​​er problemen en meningsverschillen?

Zolang één ouder overleeft, is er geen probleem. Alle eigendommen gaan meestal naar de langstlevende ouder en de kinderen houden een niet-opgeëist krediet op de langstlevende ouder. Zodra beide ouders overlijden, kunnen de eerste problemen al ontstaan, omdat een van de kinderen tot executeur wordt benoemd. Dit probleem kan ook worden opgelost door het als ouders met de kinderen te bespreken. Vaak denken mensen dat dit familielid in een betere positie zal zijn, maar dat is niet zo. Tenminste, uitgaande van menselijke eerlijkheid.€