Leef onder de armoedegrens

Wat is leven onder de armoedegrens precies? Werkende mensen leven vaak onder de armoedegrens. Hoeveel mensen leven in Nederland onder de armoedegrens en wie zijn deze mensen? Veel gezinnen met kinderen in Nederland hebben financiële problemen. Wat is de impact van armoede op de ontwikkeling van kinderen?

inkomen armoedegrens

Voor 2012 zijn de volgende limieten als armoedegrens gehanteerd:

Dit zijn netto bedragen per maand, dus met toeslagen, vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke. Ik denk dat veel mensen nu verbaasd zijn te ontdekken dat hun inkomen rond de armoedegrens ligt. Volgens deze normen van het Centraal Bureau voor de Statistiek leven veel werkende mensen onder de armoedegrens. Vooral alleenstaande ouders zitten vaak onder de armoedegrens, maar ook gezinnen met één werkende ouder zullen regelmatig onder de armoedegrens zitten, zeker als ze meer dan één kind hebben. Volgens Eurostat leeft 15% van de Nederlanders onder of rond de armoedegrens (gegevens 2012).

Hoe is armoede in Nederland verdeeld?

Voor gezinnen met kinderen is het in Nederland erg moeilijk. Vooral eenoudergezinnen en gezinnen met drie of meer kinderen leven vaak onder de armoedegrens. Als gevolg hiervan groeit 13,2% van de kinderen op in armoede. Jongeren die alleen gaan wonen of gaan samenwonen verdienen ook weinig. Van de zelfstandig wonende jongeren onder de 24 jaar leeft 19,8% onder de armoedegrens. Het wordt beter met de leeftijd, met 8,9% van de volwassenen die onder de armoedegrens leven, en dit zijn meestal (alleenstaande) volwassenen met kinderen. Andere groepen zijn alleenstaanden met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en alleenstaande langdurig werklozen. Als de kinderen het huis uit zijn, gaat de levensstandaard weer omhoog. Slechts 5,5% van de 65-plussers leeft onder de armoedegrens. (Afbeeldingen Eurostat 2012).

Hoe ziet het leven onder de armoedegrens eruit?

Wanneer gezinnen onder de armoedegrens leven, is er geen geld om regelmatig nieuwe kleding te kopen. Ook de dagelijkse warme maaltijd met vlees, vis of kip is voor deze gezinnen niet betaalbaar. Elk jaar op vakantie gaan is voor het minimum geen optie en het is ook lastig om versleten meubels te vervangen.

De impact van armoede op kinderen

Veel gezinnen hebben in deze situatie kinderbijslag nodig. Dit geld wordt vaak gebruikt om de broodnodige nieuwe kleding, schoenen en schoolspullen voor de kinderen te kopen.

Opgroeien in armoede eist zijn tol van kinderen. Verjaardagen worden vaak niet gevierd omdat de bezoekers toch iets moeten geven en soms mogen kinderen uit zo’n gezin niet naar andermans verjaardagen omdat de ouders niet zonder de vijf euro voor een cadeau kunnen. Deze kinderen zijn sociaal achtergesteld.

Voedsel is vaak goedkoper en minder gezond, wat een negatief effect heeft op de gezondheid. Ook is er in deze gezinnen vaak geen geld voor sportactiviteiten, waardoor de kinderen te weinig bewegen. Gezinnen wonen vaak in arme buurten, waardoor kinderen vaker in de criminaliteit terechtkomen.

Door financiële problemen zijn de onderwijskansen voor jongeren beperkt. Daarom kiezen veel jongeren ervoor om te werken in plaats van verder te studeren om het gezinsbudget te ontlasten. Dit vergroot hun risico op langdurige armoede.€