Leasetypes: financiële lease en operationele lease

Leasing is een vorm van financiering die vooral bij auto’s voorkomt. Je betaalt een vast bedrag per week of maand. Er zijn twee soorten leases, namelijk financiële leases en operationele leases. Wat is het verschil tussen een operationele lease en een financiële lease? Wie betaalt het onderhoud of de schade aan de leaseauto? Tot slot worden de belangrijkste voorwaarden van de huurovereenkomst toegelicht.

financiële lease

Financiële leasing lijkt sterk op kopen op afbetaling en is mogelijk voor keukens of parket. Onderhouds- en garantiebepalingen zijn opgenomen in de huurovereenkomst. De geldgever blijft gedurende de leaseperiode juridisch eigenaar, maar het volledige economische eigendom (gebruik, verzekering en onderhoud) komt voor rekening van de lessee.

De leasemaatschappij kan het item claimen

Als u niet meer kunt terugbetalen en 75% van uw schuld nog niet hebt betaald, heeft de leasemaatschappij het recht om de zaak op te eisen.

Opties voor financiële leasing

Leaserente aftrekbaar

De rente die u betaalt over een financiële lease is fiscaal aftrekbaar als de post wordt gebruikt ter verbetering van de eerste eigen woning.

Een auto kopen op lease

Aan het einde van de leaseperiode kunt u ervoor kiezen om het product aan te schaffen. Als u betaalt voor de verkoopakte, bent u de juridische eigenaar.

Operationele lease

Operationele lease lijkt meer op huur dan op huurkoop. Na afloop van het eerste contract bent u bij operationele leasing geen eigenaar van het product. De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch eigenaar. U heeft alleen het recht om van het huurproduct te genieten (gebruiken).

Biedt operationele lease

Lease auto onderhoud

Of u verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de leaseauto hangt af van het type leaseovereenkomst. Als er sprake is van operationele lease, is de leasemaatschappij hiervoor verantwoordelijk. Als u een financiële lease hebt ondertekend, bent u de echte begunstigde. Dat wil zeggen, u bent verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van het artikel (in dit geval de auto).

Schade aan de leaseauto

Schade aan een leaseauto is hetzelfde als ‘onderhoud’. Bij het gebruik van operationele lease neemt de leasemaatschappij een bepaald risico.

Financiële lease versus operationele lease

Welke vorm van leasen voor u geschikt is, hangt onder meer af van of u van plan bent het product aan het einde van de leaseperiode te kopen. Dan kunt u het beste een financiële lease afsluiten. Als u niet van plan bent het product als uw eigendom te kopen, kunt u ook andere soorten leningen overwegen, zoals een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Huurvoorwaarden

Dit artikel behandelde verschillende concepten met betrekking tot leasing.