Lagere kosten voor online hypotheekadvies

Een hypotheek afsluiten kost tijd en geld. Zo zijn er meestal kosten voor hypotheekadvies, afsluitkosten en notariskosten. De totale kosten liggen rond de 2.000 tot 3.500 euro. Door online een hypotheek af te sluiten zonder hypotheekadvies kan echter flink op de kosten worden bespaard. Zeker voor nieuwkomers op de markt lijkt een hypotheekadviseur weinig toegevoegde waarde te hebben. Uit cijfers blijkt dat je duizenden euro’s kunt besparen door online je hypotheek af te sluiten.

Advies over een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt in veel gevallen advies gegeven over verschillende hypotheekvormen om erachter te komen welke hypotheek het beste past bij de wensen van de klant. Dit kan door een adviseur bij de hypotheekverstrekker of door een onafhankelijk adviseur.

Kosten

De klant moet betalen voor het hypotheekadvies. De kosten dalen vaak tot rond de € 1.000-2.500. Per 1 januari 2013 mogen deze kosten niet meer in de hypotheekprovisie worden opgenomen. Hierdoor is het transparanter geworden wat hypotheekadviseurs om advies vragen. Vaak blijkt dat bankadviseurs lagere tarieven rekenen dan onafhankelijke hypotheekadviseurs. De keerzijde is dat bankadviseurs alleen advies geven over hun eigen hypotheek. Een onafhankelijke adviseur kan vaak een goedkoper product aanbevelen om de extra kosten terug te verdienen.

Lager hypotheekadvies

Op internet is veel te vinden over de prijzen van hypotheekadviseurs. U kunt veel besparen door prijzen te vergelijken.

Alleen uitvoering

Ook kunt u helemaal geen gebruik maken van hypotheekadvies. Dit wordt “alleen uitvoering” genoemd. Er zijn verschillende aanbieders waar je zonder hypotheekadvies online een hypotheek kunt afsluiten. Alleen de afsluitkosten, notariskosten en eventuele taxatiekosten worden uitbetaald.

Kennis- en ervaringstest

Omdat een verkeerde keuze tot hoge kosten kan leiden, vraagt ​​de toezichthouder op de financiële markten AFM eerst een kennis- en ervaringstoets. Als iemand deze test doorstaat, kan er een executiehypotheek worden afgesloten.

Kosten online hypotheek afsluiten zonder consult

Er zijn enkele kredietverstrekkers waar je zonder advies direct een hypotheek kunt krijgen. Bij andere hypotheekverstrekkers moet je samenwerken met een online makelaar die de hypotheek voor je afsluit. In onderstaande tabellen ziet u de kosten van het afsluiten van een hypotheek zonder advies. Voor starters en verkrijgers die een aflossingsvrije, lineaire of annuïtaire hypotheek afsluiten, gelden kosten. De prijzen in onderstaande tabel zijn voor februari 2017.

Vergoedingen aan kredietverstrekkers

geldschieter Alleen kostenprestaties (€)
ABN Amro Bank 600
Lloyd’s Bank 310
geld voor jou 350

Kosten voor tussenpersonen

Tussenpersoon Alleen kostenprestaties (€)
Hypotheek boer vanaf 495
Executiononlyhypotheek.com 795 of 595 voor starters
nocentteveel.nl 695
Goedkoopstehypotheekadviseur.nl 695
Hypotheek24.nl 650
Hypotheekspecialist 595, 495 om mee te beginnen
online hypotheek 975
onafhankelijk 495
Knab hypotheken 650
Hypotheeksimple.nl 650

Voordelen alleen in uitvoering

Door geen gebruik te maken van hypotheekadvies is het mogelijk om zo’n 1000 tot 2500 euro te besparen. Een bepaalde groep mensen heeft helemaal geen hypotheekadvies nodig. Door de gewijzigde regels zijn er steeds minder soorten hypotheken beschikbaar. Zo is het sinds 1 januari 2013 niet meer mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen voor nieuwe hypotheken als er niet wordt afgelost. Hierdoor heeft deze groep mensen alleen de keuze tussen een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. De rentetarieven van verschillende hypotheekverstrekkers zijn gemakkelijk online te vinden en te vergelijken. Hierdoor biedt hypotheekadvies minder toegevoegde waarde en is het relatief eenvoudig om een ​​nieuwe hypotheek af te sluiten, zeker voor beginners.

Defecten alleen voor uitvoering

Online geld opnemen kost u meer werk. Uiteindelijk moet u zelf de hypotheekrente vergelijken. Zonder hypotheekadvies loop je het risico een hypotheek af te sluiten die misschien niet de goedkoopste optie is. Maar het kan ook zijn dat de hypotheek niet past bij uw persoonlijke situatie. Als u bijvoorbeeld verwacht dat uw inkomen de komende jaren zal stijgen, kunt u beter een annuïteitenhypotheek nemen dan een lineaire. Een adviseur kan u hierop wijzen. Ook moet u de wettelijke voorschriften kennen. U moet bijvoorbeeld de overwaarde van uw vorige woning financieren in uw nieuwe woning. Doet u dat niet, dan is een deel van de hypotheek niet meer aftrekbaar. Als u dit niet doet, kan dit financiële gevolgen hebben. Als u niet veel weet van hypotheken, kunt u waarschijnlijk het beste een adviseur inschakelen. De kosten van een adviseur zijn vaak klein in vergelijking met de kosten van een hypotheek, en een verkeerde keuze kan soms tienduizenden euro’s kosten.€