Lagere kosten bij het kopen van een woning

Als je een huis goedkoop koopt, wat zijn dan de kosten van de koper voor dat huis? Goede onderhandelingen kunnen de kosten van het kopen van een huis verlagen. Anders winkelt u vrij op naam. Een huis kopen met kk betekent met kosten koper. Kosten koper (kk) betekent meestal 4% tot 6% extra kosten bovenop de aankoopprijs. Dit zijn de kosten van een taxatie, hypotheek, overdrachtsbelasting, een goed taxatierapport en een goed hypotheekadvies. Als u de aankoopprijs financiert met een hypotheek, zijn dit meestal fiscale aftrekposten voor de eigen woning. Overdrachtsbelasting is 2%, voor starters is het vanaf 2021 0%.

De kosten van het kopen van een huis zonder titel

Wanneer u een woning op titel of von koopt, kunt u er zeker van zijn dat alle kosten van het kopen van een woning in de prijs zijn inbegrepen. Btw van 21% is een grote hit voor nieuwbouwwoningen zonder titel, maar ook dat zit al bij de koopsom inbegrepen. Bij bestaande woningen zijn dit overdrachtsbelasting en notariskosten voor oplevering en hypotheekakte. Geen verrassingen meer omdat u van tevoren weet waarvoor u betaalt.

Overdrachtsbelasting bij het kopen van een huis

Bij de kosten van de koper komen allerlei kosten:

De overdrachtsbelasting bedraagt ​​2% voor een bestaande woning, bestemd voor een eigen woning (geen tweede woning) en maakt deel uit van de bezorgkosten. Hoe lager de leegverkoopprijs, hoe lager de belasting. Een woning ter waarde van € 200.000 op eigen grond kost u dus € 4.000 overdrachtsbelasting. Beginners kunnen vanaf 2021 overdrachtsbelasting ontwijken. Pas op met huren. Het blijkt dat de 17x jaarlijkse canon moet worden opgeteld bij het aankoopbedrag voor de overdrachtsbelasting. Uw notaris kan u hier vooraf over adviseren. Als u de woning binnen zes maanden verkoopt, kunt u overdrachtsbelasting terugkrijgen (koper-verkoperovereenkomst).

Aankoopkosten woning voor de koper

In de praktijk kunt u bij het kopen van koperskosten rekenen op zo’n 4% tot 6% meerkosten bovenop de aankoopprijs. Een belangrijke tip hierbij is dat de kosten naast de overdrachtsbelasting verschillen van aanbieder tot aanbieder, dus rondshoppen is erg handig:

1. Notariskosten

Het is altijd goed om vooraf na te gaan bij welke notaris u de akte wilt laten opmaken. Denk hierbij aan de levering van een leveringsakte en vaak ook aan een hypotheekakte.

2. Hypotheekcommissie

Sommige vereisen een afsluitingskosten van 1,5% van het geleende bedrag, andere blijven rond de 1% of zien gedeeltelijk af van afsluitingskosten.

3. Checklist en kwaliteitscontrole advies over hypotheek

Zorg voor een goed hypotheekadvies. Een goede checklist helpt je bij het maken van goede keuzes.

4. Taxatiekosten

Taxatierapport en bouwinspectie. Niet alleen wil de hypotheekverstrekker weten hoeveel de woning waard is en wat de mogelijke risico’s zijn, maar het is ook redelijk voor jou als koper. Dit heeft te maken met garanties en het maximale bedrag dat de bank bereid is te verstrekken. Een bouwrapport is bijvoorbeeld verplicht als u een huis van vóór 1940 wilt kopen met een hypotheekgarantie van de overheid.

5. Makelaarscommissies

Check goed of en welke aankoopmakelaar je inschakelt. De concurrentie op de makelaarsmarkt is hevig en de vergoedingen variëren sterk van makelaar tot makelaar. U als opdrachtgever bepaalt hoe intensief de makelaar moet worden ingezet bij de verkoop van uw woning. Bij Makelaarsland of iBlue kunt u bijvoorbeeld de bemiddelingskosten verlagen door (een deel van) de keuring zelf te organiseren.

6. Kadaster

U betaalt de kadastrale kosten voor het inschrijven van de akte van levering in het kadaster.

De kosten van het financieren van uw eigen woning betekent ook belastingaftrek

Sommige kosten bij het kopen van een huis zijn eenmalig aftrekbaar, andere kosten kunnen ook meegefinancierd worden, dus ook de rente is aftrekbaar. Kijk gewoon even:

Belastingaftrek bij de aankoop van een eigen woning:

Welke kosten voor het kopen van een huis: Eenmalige belastingaftrek: Financieringsrente is fiscaal aftrekbaar ja of nee:
Hypotheekrente Ja nee
Sluitingskosten Ja Ja
bankgarantie nee Ja
De notaris betaalt de hypotheekakte Ja Ja
Akte van overdracht notarisvergoeding nee Ja
makelaarskosten nee Ja
Beoordelingskosten Ja nee
Voorbereidingscommissie of verlengingskosten *) Ja nee
boetepercentage Ja nee
Borgtocht**) Ja nee
bouw belang nee Ja
Leasecanon Ja nee
Aflossing lease nee Ja

__________________________________________________

*) Dit zijn de kosten die de bank in rekening brengt om de looptijd van de hypotheekofferte te verlengen.

**) De door de lener te betalen commissie bedraagt ​​0,45% van de lening.

Mogelijkheid om een ​​huis te kopen

Als je een huis wilt kopen en erover wilt nadenken, kun je ook voor een huis kiezen. Dan heeft u het exclusieve recht om de woning te kopen. Gedurende deze periode mag de woning niet zonder uw toestemming aan een ander worden verkocht.

Slot

Als je de bovenstaande kosten voor het kopen van een huis bijhoudt bij het zoeken naar een koper, kun je vrij nauwkeurig berekenen of de woning binnen hun budget past en welke hypotheek het beste past. Je zult in ieder geval niet al te verrast zijn, en het zal veel goedkoper zijn.

Lees verder