Lagere investeringstarieven

Beleggen kan veel geld aan de boeg hebben. De bank kan namelijk hoge investeringskosten in rekening brengen, zoals transactiekosten en bewaarloon. De laatste jaren is er meer concurrentie op de markt. Ten eerste zijn de transactiekosten door internet gedaald, maar sinds 2005 zijn verschillende nieuwkomers gaan concurreren met gevestigde banken.

Investeren kan een dure grap worden. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid dat uw aandeel zou kunnen dalen. Dit verwijst naar de kosten die u betaalt om te beleggen bij een bank of makelaar. Aandelen kopen is gratis. Dit komt omdat het niet mogelijk is om rechtstreeks op de aandelenmarkt te beleggen. Dit dient altijd te gebeuren via een bank of andere erkende instelling. Zij zijn de tussenpersoon via welke de aandelen u bereiken. Maar de bank doet het niet voor niets.

Investeringstarieven

De bank kan verschillende kosten in rekening brengen. Ten eerste zijn er de opslagkosten. Dit is een vergoeding over het bedrag dat u in de aandelen heeft. Bij veel banken is dat 1 procent van de waarde per jaar. Andere veel voorkomende kosten zijn transactiekosten. Dit is het bedrag dat u betaalt als u het aandeel koopt. Vaak is er een hoofdsom en betaal je ook een bepaald percentage – zeg 0,20 procent – van de waarde van de investering. Deze transactiekosten worden zowel bij aan- als verkoop van aandelen in rekening gebracht. Daarom is het niet aantrekkelijk om slechts een klein aantal aandelen te kopen, dan zijn de kosten onevenredig hoog en is het moeilijk om uw investering terug te verdienen. Andere kosten die vaak in rekening worden gebracht zijn de kosten van het uitkeren van dividend en de zogenaamde spread. De beheerder en makelaar delen vaak het verschil tussen de vraag- en biedprijs. Deze kosten worden uiteindelijk doorberekend aan de belegger.

Lagere investeringstarieven

Sinds een aantal jaren is er meer concurrentie, waardoor de investeringstarieven langzaam dalen. Dit komt doordat er meerdere nieuwe toetreders op de markt zijn gekomen en concurreren met gevestigde banken als ING en ABN Amro. Deze nieuwkomers zijn Binck Bank en Alex, onderdeel van Rabobank. Beleggen op de aandelenmarkt via deze banken is al zo’n vijf jaar mogelijk. Die vielen meteen beduidend onder de transactiekosten van andere banken. Als gevolg hiervan werden ze gedwongen om ook de transactiekosten te verlagen. In 2005 lagen de gemiddelde transactiekosten rond de 12 euro per investering, in 2010 daalden ze naar 8 euro.

Concurrentie op de markt

Tegelijkertijd wordt beweerd dat het veel goedkoper kan. In april 2010 verscheen een artikel in De Telegraaf waarin stond dat verschillende brokers en banken in het buitenland veel lagere transactiekosten rekenen. Het kan slechts een kwestie van tijd zijn voordat deze banken zich op de Nederlandse markt gaan richten. Dan zouden Nederlandse banken nog steeds genoodzaakt zijn om de tarieven nog verder te verlagen. Het zou het ook aantrekkelijker maken om aandelen in relatief kleine blokken te kopen. Dit zou uiteindelijk ook de aandelenmarkt ten goede komen, aangezien er meer handel is.€