Lagere hypotheekrente, hogere maandlasten. Is dit mogelijk?

De hypotheekrente kan per geldverstrekker verschillen. Het is daarom zeer de moeite waard om de rentetarieven van deze hypotheken te vergelijken. Hiervoor zijn op internet veel goede vergelijkingssites te vinden. Houd er echter rekening mee dat een lagere hypotheekrente niet noodzakelijkerwijs leidt tot lagere maandlasten, er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Is de laagste hypotheekrente altijd de beste keuze?

Hoofd informatie

De lange rente is afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Politieke ontwikkelingen, inflatie en verwachtingen over de economie zijn van groot belang. Je kunt er zelf een beetje invloed op uitoefenen. Beperkte economische groei in de eurozone kan leiden tot lagere hypotheekrentes. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Als de economie aantrekt, kan de rente stijgen. Ook geldverstrekkers hanteren verschillende rentetarieven, bij sommige partijen is dit bespreekbaar. Daarom is het raadzaam hypotheken van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Dit kan u honderden euro’s per maand aan kosten besparen.

Waarvan hangt de hypotheekrente af die u betaalt?

Naast bovenstaande redenen is de hypotheekrente die u betaalt ook afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. In het algemeen betekent dit dat de rentevoet afhankelijk is van de gewenste zekerheid. Hoe meer zekerheid u wilt, hoe meer u betaalt.
Duur rentevaste periode
is een voorbeeld van effecten. Hoe langer deze periode vaststaat, hoe meer rente u betaalt.

Wilt u tussentijds uw huidige hypotheekrente verlagen?

U kunt er zelf invloed op uitoefenen. Het is echter niet altijd de juiste keuze om zomaar voor een lagere hypotheekrente te kiezen, aangezien dit niet per se uw maandlasten verlaagt. Niet elk gewenst moment of elke hypotheekvorm is geschikt. Er zijn verschillende attracties.

Pas de rentevaste periode aan

Een kortere rentevaste periode resulteert meestal in een lagere hypotheekrente. Uw bank moet immers voor een kortere periode garant staan ​​voor de afgesproken rente. Dit verkleint het risico van de bank en daarmee ook uw hypotheekrente.

Resterende rentevaste periode

Hoe lang staat de hypotheekrente vast? U heeft met uw bank afgesproken om over een rentevaste periode af te lossen. Voorlopig hiervan afwijken resulteert vrijwel altijd in een boete, die fors kan zijn. Hoe langer de overeengekomen rentevaste periode, hoe groter de boete. U betaalt alsof de rente die u nog verschuldigd bent, zoals u op het moment van het contract heeft afgesproken.

Een vorm van hypotheek, u betaalt alleen rente en geen aflossing

In dit geval zal het kiezen van een lagere hypotheekrente resulteren in lagere maandlasten.

Een vorm van hypotheek, u betaalt rente en aflossing in combinatie met sparen

Uw hypotheek kan een spaarstructuur hebben, er zijn verschillende manieren. Er is een rentebetaling in de spaarstructuur. Dit is de rente die u ontvangt over een vermogen in het spaargedeelte van uw hypotheek, zoals de overwaarde van uw vorige woning. Kiezen voor een lagere hypotheekrente kan leiden tot een lagere rente, waardoor uw maandlasten kunnen stijgen.

Nadere uitleg hypotheek met spaarconstructie(s)

U moet letten op de opbouw van het spaargeld. Kiest u in deze situatie voor een lagere hypotheekrente, dan kan de rente ook dalen. Hierdoor levert het kapitaal in de hypotheek minder op en is het beoogde streefkapitaal dat u voor ogen had bij het afsluiten van de hypotheek niet meer haalbaar. Hoe groter dit vermogen, hoe groter het verschil in rendement. Dit kun je compenseren door ineens een bedrag bij te verdienen zodat het vermogen groeit en je uiteindelijk hetzelfde doelkapitaal krijgt met een nieuwe, lagere rentebetaling. Of u betaalt een deel van de hypotheek om dit te compenseren.

Maar als je het niet een keer kunt of wilt leren, kunnen de maandelijkse kosten voor dit onderdeel oplopen. Deze situatie kan zich ook voordoen wanneer de rentevaste (tijdelijke) periode afloopt.

Conclusie

Kiezen voor de laagste hypotheekrente is niet altijd een garantie voor de laagste maandlasten, er spelen meerdere factoren mee. Als het om maatwerk gaat, is het handig om dit met een onafhankelijk adviseur te bespreken. Hij of zij kan het scenario voor u doorrekenen.€