Lager renterisico voor leningen en hypotheken

Dek uw renterisico af met een lange rentevaste periode. Zeker als je verwacht dat de rente gaat stijgen. Kijk dus hoe u de keerzijde van een hogere rente kunt beperken. Het voordeel van een hogere rente is een hogere rente op uw spaargeld. De hypotheekrenteprognose en de spaarrenteprognose zijn hogere rentetarieven.

Uw leningrente afdekken met de juiste rentevoet

Elke lening met variabele rente kan een risico vormen als de rente stijgt. Er wordt een hogere rente verwacht. Zeker als de wereldhandel aantrekt en de economie weer op stoom komt. Extreem goedkoop geld lenen is dan voor een tijdje verleden tijd. Iedereen met een lening met variabele rente doet er goed aan om te kijken hoeveel risico hij loopt en of het beter is om een ​​vaste rente te hebben of over te stappen op een lening met vaste rente.

Hoe lang is de looptijd van een hypotheek met vaste rente?

Tijdens een rentevaste periode heeft de hypotheek een vaste rente. Hoe lang deze rentevaste periode het beste is hangt af van een aantal factoren:

welke rentevaste periode: Ja Ja:
vaste korte periode
  1. Met uw inkomen kunt u rentegroei opvangen en beperken.
  2. Hypotheek- en rentelasten zijn relatief laag in verhouding tot uw inkomen.
  3. U verwacht een stijging van het inkomen.
  4. U verwacht dat de rente zal dalen.
vast op lange termijn
  1. Niet genoeg financiële middelen hebben om de extra maandlasten te dekken als de hypotheekrente omhoog gaat.
  2. U verwacht dat de rente gaat stijgen.
  3. Je wilt zekerheid.
  4. U verwacht in de toekomst minder inkomsten.

Samengestelde rente bestaat ook als een combinatie van semi-vaste en semi-variabele hypotheekrentes. Door te kiezen voor een goede rentevaste periode beperkt u uw renterisico. Of door af te spreken in welke bandbreedte de rente blijft, bijvoorbeeld bij het SNS hypotheekplafond. Na afloop van de rentevaste periode is het overstappen naar een andere aanbieder bovendien boetevrij.

Renterisico Variabele rente op een lening of hypotheek

Veel hypotheken hebben een variabele rente. Deze opzet is voordelig als de rente daalt, maar wordt een nadeel als de hypotheekrente stijgt. Het kan ook zijn dat uw rentevaste hypotheek afloopt en er een nieuwe rente komt. Zelfs dan krijgt u te maken met hogere maandlasten en het risico van hogere rentetarieven. Doorlopend krediet is een goed voorbeeld van ongedekte leningen. In tegenstelling tot een onderhandse lening varieert de rente op een doorlopend krediet met de marktrente. Het is leuk als de rente daalt, maar het kan vervelend zijn als de rente stijgt. Een variabele rente is de goedkoopste manier om op lange termijn te lenen. Als een hogere rente geen probleem voor je is, is het de vraag of je actie moet ondernemen. Soms gaat het alleen om aandelenkoersen, waarbij een stijging van de rente evengoed gevolgd kan worden door een daling van de rente.

Tekenen dat rente en hypotheekrente kunnen stijgen

De tekenen zijn dat de rente gaat stijgen, maar niemand weet precies hoeveel of wanneer. Bazel 3, aanvullende internationale afspraken zorgen voor een stijging van de lange rente. Dit betekent dat dit het moment is om uw leningen te herzien. Dan kun je alles doen:

Kijk dus eens naar uw kredietportefeuille. Je weet veel beter waar je aan toe bent en kunt dan de stappen zetten die je wilt. Banken en kredietverstrekkers zullen het druk hebben, maar dat is hun taak. Vraag elke keer voldoende offertes op en maak volop gebruik van internet om de mogelijkheden te bekijken.

Hogere rente op spaargeld

Het equivalent van leenrente en hypotheekrente is spaarrente. Ook de spaarrente zal waarschijnlijk verder stijgen. Het is ook een goede reden om te kijken hoe u op dit moment spaart en of er ruimte is voor verbetering. Allereerst geeft niet elke bank hetzelfde bedrag aan rente. Dus waarom bij deze bank blijven in plaats van ergens anders online een spaarrekening te openen. Het is immers je eigen geld dat achteraf te weinig geeft. Kies daarnaast voorlopig voor een spaarrekening waar je direct over je geld of een inleg voor een kortere periode kunt beschikken. Geld voor een lange periode vastzetten tegen een vaste rente is de juiste keuze als je verwacht dat de rente gaat dalen, maar zeker niet als je verwacht dat de spaarrente gaat stijgen. Dan zet je je geld het beste op een internetrekening met een variabele rente. Daarna gaat het automatisch uit. En ook dan is het verstandig om de rente te blijven monitoren, want de ene bank is veel genereuzer in het doorberekenen van een hogere rente op spaargeld dan de andere.

Laatste risico variabele rente

Of je nu leent of spaart, het is niet verstandig om nu achterover te leunen. Als de rente iets stijgt, kan deze ontwikkeling ook versnellen. Daarom is het altijd een goed idee om te onderzoeken waar u een hogere rente op uw spaargeld kunt krijgen en hoe u het renterisico van uw lening kunt beperken. Voor een hypotheek kun je het beste kiezen voor een langere rentevaste periode of gebruik maken van de mogelijkheid om eerder af te lossen.

Lees verder