Laagste maandlasten door korte rentevaste periode

De meeste huiseigenaren betalen te veel hypotheekrente omdat ze zekerheid willen. De hypotheekrente is sinds de jaren tachtig niet sterk gestegen, dus waarom kiezen voor tien jaar of langer?

Beveiliging kost geld. Iemand die gaat beleggen, loopt het risico geld te verliezen door lagere prijzen. Een ander die kiest voor de spaarrente zal gemiddeld een lager rendement behalen, maar de kans op een negatief rendement is klein. Wie ervoor kiest om de hypotheekrente lang vast te zetten, kiest voor zekerheid. Dit resulteert meestal in een hogere prijs. Hypotheekrentes zijn de afgelopen decennia niet wild gefluctueerd, maar er kan een terugkeer zijn naar de tijd dat de hypotheekrente tot wel 13 procent kan stijgen.

De hypotheekrente bepaalt voor een groot deel de kosten van de hypotheek

Een klein verschil in hypotheekrente maakt een groot verschil uitgedrukt in euro’s. 0,1 procent is een klein verschil, maar een hypotheekschuld van $ 250.000 is nog steeds $ 250 per jaar. U kunt veel geld besparen door te kiezen voor een periode van vijf jaar in plaats van een rentevastperiode van vijftien jaar. Het verschil in hypotheekrente zal tussen de 0,75 en 1,25 procent liggen. Als u uitgaat van 0,75 procent, kunt u uw maandelijkse betalingen met $ 156,25 verlagen, uitgaande van een hypotheekschuld van $ 250.000. Bij 1,25 procent is het verschil maar liefst € 260,42 per maand. Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, dus het netto verschil is minder.

Korte rentevaste periode – wat zijn de gevolgen van een forse rentestijging?

Stel dat u heeft gekozen voor een rentevaste periode van één jaar. Na deze periode lijkt de belangstelling onveranderd te zijn gebleven. Je hebt dit jaar dus geld bespaard ten opzichte van langere rentevaste perioden. De hypotheekrente zal volgend jaar licht stijgen. De rente is nog steeds laag in vergelijking met lange looptijden, dus u kiest weer voor een looptijd van één jaar. Als na een jaar blijkt dat de hypotheekrente weer is gestegen, kunt u besluiten de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten. De keerzijde is dat een langere looptijd u naar verhouding meer kost dan langere looptijden in periodes waarin de hypotheekrente nog lager was. Het gevolg is dat u meer moet betalen.

Kies zekerheid voor lagere kosten

De rente fluctueert door de jaren heen, maar de verschillen zijn nog steeds klein. Dit maakt het aantrekkelijk om de hypotheekrente niet voor tien tot twintig jaar vast te leggen. U kunt ook een middenweg nemen door uw hypotheekrente voor vijf jaar vast te leggen. U heeft nog langer vertrouwen in uw hypotheekrente en de kosten blijven lager in vergelijking met langere rentevaste perioden.

Hoe evolueert de hypotheekrente?

Niemand weet zeker wat rente zal doen. Uit de trend van de afgelopen jaren is vaak wel iets af te leiden, maar garanties heb je niet. Historisch gezien is het goedkoper om de hypotheekrente niet te lang vast te leggen. Wanneer de hypotheekrente daalt, gelijk blijft en iets stijgt, kiest u beter voor een kortere rentevaste periode.€