Laag kopen, hoog verkopen op de beurs

Koop laag en verkoop hoog op de beurs (follow the money), koop aandelen op een slechte beursdag, zwarte maandag bijvoorbeeld 24 augustus 2015 of tijdens de coronacrash van 2020. Het is heel logisch om te beginnen met beleggen en winst te willen maken. En het is ook waar: degene die aandelen laag koopt en hoog verkoopt maakt een mooie winst op de aandelenmarkt, maar op wie moet letten? Niemand weet wanneer de prijzen op de aandelenmarkt hoog of laag zijn, als ze dat maar waren. Dus over goedkoop kopen en duur verkopen op de aandelenmarkt. Maar hoe weet je of aandelen in 2021 of 2022 goedkoop of duur zijn?

Warren Buffett was je voor

De oude meester, Warren Buffett, heeft veel succes gehad met zijn investeringen, en een van zijn tips is dat je aandelen laag moet kopen en hoog moet verkopen. Het doet een beetje denken aan de uitspraak van Johan Cruijff, nog een oude meester, maar dan op het voetbalveld. Iedereen weet dat dit waar is, maar hoe breng je deze wijsheid in de praktijk? We willen tenslotte allemaal succesvol zijn op de aandelenmarkt.

Goedkope aandelen? Is de koers van het aandeel laag genoeg om het aandeel te kopen?

Iedereen die regelmatig belegt en de aandelenmarkt volgt, kent de hoogte- en dieptepunten van bepaalde aandelen en indices. Vaak lijkt het erop dat de prijs nog nooit zo laag of zo hoog is geweest als nu, tot een paar maanden later achteraf blijkt dat het nog wel eens lager of zelfs hoger zou kunnen. Hoe ermee om te gaan?

Hoe doet een daytrader of swingtrader dat?

Een daytrader, of swingtrader, overwint onzekerheid in prijsontwikkelingen door heel dicht bij de bal te zitten. De daytrader of swingtrader is niet zozeer geïnteresseerd in het prijspeil, maar juist in de prijsontwikkeling. Ze proberen met kleine prijswijzigingen grote winsten te maken en passen hun posities indien nodig snel aan. Een daytrader zorgt er ook voor dat hij op dezelfde dag klaar is met handelen en de volgende dag weer met een schone lei kan beginnen. Een swingtrader heeft wat meer tijd nodig, maar hij zal zijn posities op de aandelenmarkt niet lang vasthouden. Wat beide beleggers gemeen hebben, is dat ze het advies van Warren Buffett opvolgen en regelmatig aanpassen wat hoog of laag is. Dit is een goede benadering voor de ervaren en professionele belegger, maar vele anderen zullen veel problemen hebben met dit type belegging. Bovendien zijn de risico’s relatief hoog en heeft niet iedereen een offensief beleggersprofiel.

Aandelenkoers-winstverhouding: zijn aandelen echt goedkoop?

Vaak gebruiken we een tool om te bepalen welke aandelen relatief goedkoop of duur zijn: we berekenen de koers-winstverhouding. Dit wordt weergegeven door de P/E-ratio. De teller toont de koers van het aandeel, terwijl de noemer de winst per aandeel toont van het bedrijf waarin u belegt. Voor het verleden gebruik je de gerealiseerde winst, voor de toekomst werk je met de winstprognose. Een hoge P/E-ratio betekent dat het aandeel relatief duur is, terwijl een lage betekent dat het aandeel relatief goedkoop is. Een P/E-ratio van 25 is vergelijkbaar met een rendement van 4%. Als u 4% rente kunt krijgen op een spaarrekening, is de P/E van 25 erg hoog omdat de kans dat u 4% krijgt erg klein is. Gemiddeld wordt een K/W van 10 als laag beschouwd en een K/W van meer dan 20 als hoog. Maar let op: dit zijn gemiddelden. Er zijn sectoren van de economie waar een hoge groei wordt verwacht, groeiaandelen, en die een hoge K/W rechtvaardigen, maar ook sectoren waar de groei buiten het bereik valt en een veel lagere K/W-ratio rechtvaardigen, waardeaandelen. Niet alleen het aantal is dus van belang, maar ook de kwaliteit van de winst, het rendement op alternatieve beleggingen of besparingen en de groeimogelijkheden van het bedrijf waarin wordt geïnvesteerd. Veel beurshandelaren willen ook niet met één getal werken, maar zullen de P/E over meerdere jaren berekenen en kijken naar het voortschrijdend gemiddelde. Aan de andere kant is de winst van morgen voor u belangrijker dan de winst van vandaag. Een andere variatie is de PEG-ratio, de koers-winstverhouding gedeeld door groei. Weet u zeker dat u akkoord gaat met een relatief lage P/W-ratio of PEG-ratio? Nee helaas.

Dividendrendement als maatstaf voor een lage aandelenkoers?

Een andere maatstaf zou het dividendrendement kunnen zijn. Het is gelijk aan het stockdividend gedeeld door de aandelenkoers. Als dat rendement laag is, kun je je afvragen of de prijs niet te hoog is en het rendement groter is dan bij andere beleggingen. Maar hoge winsten kunnen ook een slecht teken zijn. Een bedrijf kan bijvoorbeeld hoge dividenden uitkeren om investeerders aan te trekken: streven naar een hoog dividendrendement of niet? Daarnaast zijn nogal wat beleggers niet zozeer geïnteresseerd in het dividendrendement, maar in de koersontwikkeling en het potentieel van het aandeel.

Conclusie Hoe de lage prijs op de aandelenmarkt bepalen?

Het is moeilijk of onmogelijk om aan te geven wat de lage prijs is, en indien mogelijk is het een momentopname. Het gezegde dat het het beste is om laag te kopen en vervolgens hoog te verkopen, is waar, maar er is geen garantie voor de juiste timing. Het is altijd verstandig om uw beleggingen goed in de gaten te houden en voldoende bescherming te bieden, bijvoorbeeld door middel van opties. Zelfs een ervaren belegger weet dit.

Lees verder