Kun je geld verdienen door te bedelen?

Het klinkt heel ongewoon en je zult wat angst moeten overwinnen, maar het is een manier die werkt. Je kunt echt geld verdienen door te bedelen als je van je schaamte af bent en klaar bent om op straat om geld te bedelen. Om ethische redenen moet je dit natuurlijk alleen doen als je het geld echt wilt. Maar helaas bevinden nogal wat mensen zich tegenwoordig in deze hachelijke situatie. En interessant, bedelen kan nu ook online.

Kun je van bedelen je beroep maken?

Iedereen die als bedelaar zijn geld wil verdienen, moet weten dat hij op een dag in een drukke binnenstad soms 250 euro en meer kan ophalen door gewoon zijn hand uit te steken (Bron: Haagse politie). Dat is meer dan de meeste mensen verdienen bij een reguliere baan. En er zijn zelfs mensen die van bedelen hun hoofdactiviteit hebben gemaakt, maar die in een normaal huis wonen en ’s ochtends naar het werk rijden, net als jij en ik!

De traditionele bedelaar op straat

Maar om zoveel geld te verdienen door te bedelen, moet je een paar dingen in gedachten houden:

Wie over dit alles heeft nagedacht, kan echt geld gaan verdienen door te bedelen. Of je het wilt is natuurlijk een ander verhaal.

Je kunt ook online bedelen

Maar bedelaars zitten tegenwoordig niet alleen op straat, ze gebruiken moderne technologie zoals iedereen. “Lazy bedelaars” (luie bedelaars) – zo noemt een groep online bedelaars (cyberbeggars) in de Verenigde Staten zichzelf. Met hun website proberen ze hun inkomen te verhogen. Zelfs een apart Facebook-account trekt fans van Lazy Beggars. Misschien is een van de redenen voor hun populariteit hun eerlijkheid. Ze zeggen openlijk waar ze om willen bedelen en verbergen niet dat het geld wordt besteed aan alcohol of joints.

Kunnen arme mensen hun levensonderhoud financieren door te bedelen?

Als je de geneugten van Lazy Beggars wilt ondersteunen, kun je ook de nieuwste methoden van internet gebruiken. Zo vind je op de website van Lazy Beggars een PayPal-account waar je een donatie kunt doen. Hoewel niet iedereen bereid zal zijn om de consumptie van alcohol door anderen te steunen, kan deze vorm van bedelen uitgroeien tot een trend die arme mensen in staat stelt hun levensonderhoud te financieren.

Internet en goede ideeën, een krachtige combinatie

Ongetwijfeld moet het geheel ook met humor worden bekeken. Maar het volgende voorbeeld laat de kracht van internet zien. Een van de “bedelaars” werkte eerder als IT-specialist en creëerde zowel een website als een Facebook-pagina. Het internet heeft al een aantal mensen geholpen om succesvol te zijn in particuliere sponsoring, wat geïllustreerd kan worden door het volgende incident.

Wanneer de “menigte” voor studies betaalt!

Emily Rose Eastop, een 26-jarige Engelse studente, had een schuld van meer dan $ 25.000. Ze moest een hoog collegegeld betalen voor haar eerste “geesteswetenschappen” studies aan de universiteit van Oxford. En omdat ze haar studie in Oxford wilde voortzetten, had ze 33.000 euro extra nodig. Dus maakte ze een video en plaatste deze op het crowdfundingplatform www.hubbub.net. In Get ER to Oxford legde ze uit dat ze £ 14.000 nodig had om haar master te behalen en nog eens £ 11.300 om van te leven. En toen gebeurde het ongelooflijke. In zes weken tijd doneerden 485 mensen £26.570 aan Emily-Rose zonder er iets voor terug te geven. Dit bewijst eens te meer dat de massa vrij gul is.

Heeft crowdfunding een toekomst als studiebeurs?

Ondanks Emily-Rose’s ervaring, is er weinig in de academische gemeenschap dat crowdfunding kan werken als een manier om toekomstige studenten te financieren. Ze was op het juiste moment op de juiste plaats en wist een goede virale campagne neer te zetten. Als iedereen geld zou vragen voor studies via crowdfundingplatforms, zou de bereidheid om te doneren afnemen. Omdat mensen iets willen zien voor hun geld.

De toekomst zou kunnen worden gereserveerd voor een andere vorm van financiering die ‘kraaienbeleggen’ wordt genoemd. Verschillende landen hebben al platforms die studenten als een vorm van investering beschouwen. Investeerders verstrekken op internet leningen aan studenten, die op hun beurt beloven het geld na afronding van hun studie met rente terug te betalen.

Lees verder