Krediethypotheek als “eethypotheek”

Hypotheken zijn anders. De meeste vormen zijn bekend. Er zijn echter ook meerdere hypotheekvormen die niet direct tot de verbeelding spreken, maar wel een goede oplossing kunnen zijn. Een van deze vormen is de zogenaamde “krediethypotheek”, ook wel eethypotheek of “rekening-couranthypotheek” genoemd. Maar wat is nu precies een krediethypotheek. En wanneer kunt u deze hypotheek afsluiten? In dit artikel vindt u zeker antwoorden op veel van uw vragen.

Krediet hypotheek; Wat is het?

Een krediethypotheek is eigenlijk niets meer of minder dan een aflossingsvrije hypotheek met een variabele rente. Deze rente verandert elke maand. Het aflossingsvrije karakter zorgt ervoor dat u niet verplicht bent af te lossen, maar dat u alleen de rente kunt betalen. Dus de keuze is aan jou. En dat maakt de krediethypotheek een flexibel en steeds populairder product.

Variabele rente

Een krediethypotheek heeft een variabele rente. Deze rentetarieven worden maandelijks bepaald en zijn meestal afgeleid van het zogenaamde “Euribor tarief”. De rentetarieven zijn echter niet voor elke kredietverstrekker even transparant. Hierdoor kan het zijn dat u soms met hogere kosten te maken krijgt, zonder dat de kredietverstrekker duidelijk kan aangeven wat dit precies inhoudt. daarom is het handig om een ​​geldverstrekker te kiezen (of af te spreken met een geldverstrekker) die het Euribor-tarief als uitgangspunt neemt en daarop een vaste premie berekent. Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Dat de rente variabel is, is waarschijnlijk het grootste nadeel van deze hypotheekvorm. Maandelijkse kosten staan ​​nooit vast en u bent afhankelijk van contant geld en kapitaalmarktrente.

Krediethypotheek en doorlopend krediet

In zekere zin is een krediethypotheek te vergelijken met een doorlopend krediet. De grootste verschillen tussen een krediethypotheek en een doorlopend krediet zijn:

Gratis op afbetaling

Bij een hypotheek betaal je alleen rente. Er is dus geen verplichting tot terugbetaling. U bent dus vrij om uw hypotheek af te lossen. Dit kan wanneer u de woning later verkoopt of tussentijds als u over extra financiële middelen beschikt. U betaalt alleen rente over het opgenomen deel. Dit is het grootste verschil met een aflossingsvrije hypotheek, waarbij het geld direct tot uw beschikking staat.

Voorbeeld 1:

U sluit een krediethypotheek af voor Eur. 50.000 tegen het dan geldende tarief van 6,0%. Zolang er niets wordt opgenomen, wordt er geen rente betaald. De maandelijkse kosten zijn dus nul.

Laten we zeggen dat je op een gegeven moment Eur. 10.000,- van uw tegoed, dan betaalt u maandelijks het huidige tarief (in dit voorbeeld 6%) voor de opgenomen EUR. 10.000,-.

Voorbeeld 2

U neemt een aflossingsvrije hypotheek voor EUR. 50.000,-. Je krijgt het geld direct terug, maar ook vanaf de eerste maand betaal je 6% boven de volle EUR. 50.000 rente te betalen. En dat terwijl je waarschijnlijk nog niet het hele bedrag nodig hebt.

Wanneer is een krediethypotheek een optie?

Of u een hypotheek wilt afsluiten hangt natuurlijk helemaal af van uw financiële situatie. Dit formulier wordt vaak gebruikt als extra financiële uitlaatklep, zoals voor een pensioen of een aankoop die u moet doen waar u even geen geld voor heeft. Een krediethypotheek kan ook een goed alternatief zijn voor het gebruiken van uw eigen vermogen en het afkopen van een te duur doorlopend krediet. U kunt het beste met uw financieel adviseur overleggen of een krediethypotheek voor u een optie kan zijn.

Wanneer sluit je het beste een hypotheek af?

Een krediethypotheek wordt meestal afgesloten wanneer geld echt nodig is of op zeer korte termijn. Wel is het makkelijker om dit vooraf te doen, bijvoorbeeld direct als u een (nieuwe) hypotheek afsluit of een bestaande hypotheek wilt verhogen of omzetten. Over het niet opgenomen saldo betaalt u immers geen rente. De enige kosten die u betaalt bij het afsluiten van een hypotheek zijn de afsluitkosten en eventuele bijkomende notariskosten (spreek altijd een vast tarief af met de notaris ongeacht de hoogte van de hypotheek die u afsluit).

Het grote voordeel van vervroegd een hypotheek afsluiten is dat uw huidige financiële situatie meer mogelijkheden biedt. Als u te lang wacht met het afsluiten van een hypotheek, bestaat de kans dat de geldverstrekker uw pensioeninkomen als inkomen neemt om uw maximale hypotheek te bepalen. Dit is minder dan uw inkomen uit werk. Hierdoor kan het zijn dat u minder of geen financiële draagkracht meer heeft om een ​​hypotheek af te sluiten of uw huidige hypotheek te verhogen.

Conclusie

Een krediethypotheek is een geweldige manier om een ​​inkomensdaling bij pensionering (of eerder) te dekken. Houd echter rekening met de rentebetalingen die u moet doen en het variabele karakter van de rentevoet (en dus uw maandelijkse betalingen). Als u serieus overweegt een hypotheek af te sluiten om uw financiële toekomst veilig te stellen, wacht dan niet te lang. In alle gevallen raden wij u aan eerst uw financieel adviseur te raadplegen. Zij kennen uw persoonlijke en financiële situatie en kunnen u daarom het beste persoonlijk advies geven.€