Krediet krijgen bij de kiosk. Dat het mogelijk is?

Naast tijdschriften, sigaretten en kauwgom kan er vanaf 2015 ook een consumptief krediet worden afgesloten bij de kiosk. Dat het mogelijk is? Welnu, de kioskketen was dat jaar in gesprek met een bank die uiteindelijk voor de financiering zou zorgen. Een nieuwe trend lijkt geboren te worden waarbij noodlijdende krantenwinkels de teruglopende tijdschriftenverkoop willen opvangen door kredietverlening. Schuldenhulpverleners vrezen dat het verstrekken van leningen bij de kiosk de schulddrempel verlaagt.

Een partner met een bankvergunning is vereist

Valora, de exploitant van de Zwitserse nationale kioskketen, is al lang op zoek naar manieren om het assortiment uit te breiden:

De vraag was of het mogelijk zou zijn om het aanbod van kioskketens in 2015 aan te vullen met consumptief krediet? Het vereiste een partner met een bankvergunning. En Valora vond het in de vorm van Glarner Kantonalbank. Valora wilde, net als Glarner Kantonalbank, medio 2015 niet verder ingaan op de geplande uitbreiding.

Aantrekkelijke marktleningen aan kioskhouders

In augustus 2015 was nog niet helemaal duidelijk in welke vorm de kioskketen zou gaan uitlenen. Het was een denkbaar scenario dat Valora haar 900 verkooppunten zou gebruiken om krediet te verstrekken aan consumenten die via de dochteronderneming betaald werden. Later in 2015 werd duidelijk dat “Bob Finance” een dochteronderneming wordt van de Valora Group.

De leningen worden verstrekt door Bob Finance, een dochteronderneming van Valor

Bob Finance verstrekt alle soorten leningen aan zowel particuliere als zakelijke klanten. Of het nu gaat om een ​​consumptief krediet, renovatielening, autolening of online betaaloplossingen voor winkeliers, klanten hebben een ruime keuze.

Valora, de eigenaar van de kiosk, verhuist al geruime tijd naar nieuwe bedrijfstakken vanwege dalende inkomsten uit tijdschriften en boeken. Kredietverlening kan dan een nieuwe positie worden met aantrekkelijke marges. Valora heeft meer dan 100.000 klantcontacten per dag en de regionale Glarner Kantonalbank kan in één klap haar bereik aanzienlijk vergroten. Het is een slimme zet.

Kredietcontrole

Schuldhulpverleners kunnen zich voorstellen dat kioskhouders op zoek zijn naar een niche die niet onder de consumentenkredietwet valt. Ze kunnen bijvoorbeeld leningen verstrekken onder een bepaald bedrag of leningen die binnen drie maanden moeten worden terugbetaald. In dat geval is het niet nodig om de kredietwaardigheid van de aanvragers te controleren.

Leningsrente zal dalen

De kioskketen zal naar verwachting de verzadigde markt voor consumentenkrediet flink opschudden: de rente zal er vrijwel zeker door dalen. Bij de kiosk zal waarschijnlijk geen kredietcontrole plaatsvinden. Uitlenen is immers een discrete aangelegenheid. Niemand wil zijn inkomensgegevens aan de eigenaar van de kiosk bekendmaken. Waarschijnlijk vindt de eerste identificatie van de betrokkene plaats bij de kiosk en kan alleen een bruikleenaanvraag worden ingediend.

Bescherming van minderjarigen tegen schulden

Budgetadviseurs zien een gevoelig punt in de jonge klantenkring van kiosken. De herziene wet op het consumentenkrediet in Zwitserland verbiedt duidelijk agressieve reclame voor minderjarigen en jongeren onder de 25 jaar. En dit kan, afhankelijk van het soort reclame in de kiosk, voor problemen zorgen. Schuldbemiddelingsbureaus zijn echter duidelijk: de drempel voor het verstrekken van een kleine lening wordt zeker lager als je deze samen met een zakje drop, kauwgom of sigaretten kunt kopen.€