Kostenbesparing in het huishouden

Huishoudens worden steeds vaker getroffen door schulden of leven op de rand van armoede. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn, maar vaak zijn factoren als werkloosheid, echtscheiding of slecht financieel beheer de oorzaak. Hieronder enkele tips om kosten te besparen in het huishouden.

Bespaar op energieverbruik

Dankzij de groei van technologie en het gebruik van talloze media is het elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Elke tweede inwoner heeft bijvoorbeeld al een mobiele telefoon die constant wordt gebruikt en waarvan de batterij moet worden opgeladen. En televisies zijn vaak al in meerdere kamers in hetzelfde huishouden te vinden.

Ook huishoudelijke apparaten die het huishouden makkelijker maken, zoals een wasmachine, wasdroger, vaatwasser, oven en stofzuiger, behoren tot de standaard huishoudelijke apparaten.

Apparaten die warmte produceren, zijn echte energieputten

Om de energiekosten van deze apparaten te beperken, moet u er strikt voor zorgen dat geen van deze apparaten in de stand-bymodus blijft staan. Dit betekent dat één apparaat en met meerdere apparaten ongeveer vijftien kilowattuur per jaar verbruikt, wat al snel in het document gaat:

Bespaar op stookkosten

Ook kunt u besparen op stookkosten. Hang bij voorkeur geen meubels of gordijnen voor de radiatoren, omdat deze veel warmte blokkeren of absorberen.

En als je de hele dag van huis bent omdat school of werk dat gewoon nodig heeft, moet de verwarming alleen op vorstbeveiliging of een timer worden geregeld. Een kamertemperatuur van 22 graden overdag en 18 graden ’s nachts is voldoende. Elke extra graad kost warmte-energie.

Regelmatig onderhoud van de verwarming en ontluchten bespaart ook onnodige kosten.

Kostenbesparing in waterverbruik

Als het gaat om het besparen van waterkosten, moeten we niet alleen denken aan het directe waterverbruik, maar ook aan riolerings- en zuiveringsrechten.

Het is echter belangrijk om verstandig met onze watervoorraden om te gaan. Dat betekent onder meer dat lekkende kranen snel verholpen moeten worden. Want in de loop van het jaar “druppelt” zo’n lopende kraan maar liefst 33 badkuipen (!) vol water, dat gewoon in het riool verdwijnt.

En als je je tanden poetst en een douche neemt, kun je af en toe de kraan dichtdraaien, want ook die “watervallen” verdwijnen ongemerkt in het riool en veroorzaken toch kosten.

Besparen op voedselkosten

Verschillende tests van de afgelopen jaren hebben keer op keer bewezen dat off-brand voedingsmiddelen vaak net zo hoogwaardig zijn als A-merken. Hier liggen dan ook veel kansen voor duurzame consumptie.

Zo kan een gezin van vier personen in het weekend boodschappen doen in de supermarkt moeiteloos een derde van de kosten besparen. En op een vergelijkbare manier kunt u kortingen krijgen op apotheekgoederen en andere alledaagse goederen.

Bespaar op verzekeringskosten

Het afdekken van financiële risico’s is nuttig op verschillende gebieden en is deels wettelijk verplicht. Maar ook hier is vaak veel besparingspotentieel. Met professioneel financieel advies komt u erachter of u mogelijk oververzekerd bent.

Maar u kunt ook flexibel reageren, bijvoorbeeld door de prijs/prestatieverhouding van uw jaarlijkse autoverzekering of energieleverancier te vergelijken met andere aanbieders.€