Kosten koper – waaruit bestaan ​​deze kosten?

Wanneer u een huis koopt, moet u naast de aankoopprijs ook de kosten betalen om het huis op uw naam te krijgen. Bestaande woningen worden vaak verkocht met een voorwaarde: kosten koper. Deze term wordt vaak afgekort als “kk”.

Bij het kopen van een huis moet u rekening houden met extra kosten. Dit zijn onder meer verschuldigde belasting, overdrachtskosten en bemiddelingskosten. Tot 2011 waren deze kosten vastgesteld op 8 tot 10 procent van de koopsom, maar met de verlaging van de overdrachtsbelasting zijn deze kosten nu lager. In dit artikel vindt u een overzicht waaruit de kosten voor de koper bestaan. Elke paragraaf bespreekt de kostencomponent van de aankoop.

Overdrachtsbelasting, 2 procent van de aankoopprijs

Tot juni 2011 bedroeg de overdrachtsbelasting 6 procent. Als tijdelijke maatregel is deze belasting in 2011 verlaagd naar 2 procent om de woningmarkt te stimuleren. Deze maatregel hielp niet, maar na de tijdelijke verlaging durfden politici de belasting niet meer te verhogen. Over het bedrag van de koopsom van de woning moet overdrachtsbelasting worden betaald. De woningkoper is deze belasting verschuldigd. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is er geen overdrachtsbelasting.

Advieskosten hypotheek afsluiten

In het verleden werden de kosten van begeleiding deels rechtstreeks betaald door de verzekeraar of de bank waar de hypotheek werd afgesloten. De kosten van de adviseur komen tegenwoordig voor rekening van de opdrachtgever. Besloten is dat de klant de hoge kosten die verborgen zitten in het financiële product niet hoeft te betalen. De kosten van consulten kunnen gemiddeld tussen de 1.500 en 2.000 euro liggen. Bij complexe constructies en hoge aanschafprijzen kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn.

Notariskosten voor hypotheek en overdracht

De leveringsakte voor de levering van de woning en de hypotheekakte, waarin het pandrecht wordt vastgelegd, worden door een notaris verzorgd. Ook geeft de notaris advies aan de koper en verkoper. De belangrijkste taak van een notaris is ervoor te zorgen dat de woning correct wordt overgedragen.

Beoordelingskosten

Om een ​​hypotheek te krijgen moet de woning getaxeerd worden door een taxateur. De geldverstrekker wil zich er schriftelijk van vergewissen dat de woning (onderpand) van voldoende waarde is om te worden gehypothekeerd.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kosten

U heeft de mogelijkheid om een ​​hypotheek af te sluiten bij NHG. Dit betekent dat NHG in bepaalde gevallen de resterende schulden overneemt bij gedwongen verkoop. NHG heeft in de periode 2009 tot en met 2012 haar meerwaarde bewezen. In deze periode werden veel huizen gedwongen te verkopen wegens onvermogen om de kosten te betalen of wegens echtscheiding. In bepaalde omstandigheden worden restschulden die na de verkoop resteren overgenomen.

De makelaar moet de makelaar betalen

Bij het kopen van een huis kan het een goed idee zijn om een ​​makelaar in te schakelen. De makelaar assisteert bij het koopproces en onderhandelt met de verkopende makelaar. Deze kosten maken deel uit van de kosten van de koper.

Aftrekbare kosten

Niet alle kosten die deel uitmaken van de kosten van de koper zijn aftrekbaar. Het eigen risico is: