Kosten koper 2020 en 2021 omlaag

Wie in 2022 een woning koopt, koopt niet alleen een woning tegen een lagere verkoopprijs, maar ook tegen een lagere koopwoningprijs, wat een meevaller is. De kosten koper in 2022 is ongeveer 5% voor een bestaande woning, deze is lager voor de start (zonder overdrachtsbelasting). Deze aanschafkosten zijn gedaald met een lagere overdrachtsbelasting, waardoor er op inkoopkosten kan worden bespaard. Let op de verschillende notaris- en makelaarstarieven op internet. Profiteer van de lage hypotheekrente.

Wat zijn de kosten van het kopen van een huis?

Koper betaalt in 2022

Als u een woning gaat kopen, krijgt u te maken met extra verkrijgingskosten, die wij koperskosten noemen. Kortom, het is kk. Onder deze koperskosten rekenen wij de volgende kosten:

Als u eenmaal eigenaar bent van de woning, betaalt u ook verzekeringen (opstalverzekering), onroerende voorheffing en waterschapsbelasting.

Notariskosten, notaristarieven met elkaar vergelijken

Je hebt een notaris nodig en de wet is dat wie betaalt ook beslist. U kunt als koper dus zelf uw notaris kiezen. De notaris zorgt er met een akte van levering voor dat de woning aan u wordt overgedragen. De notaris is hiervoor verantwoordelijk. Via de hypotheekakte wordt ook de hypotheek op de woning officieel rond. Pas als beide aktes zijn ondertekend is de verkoop definitief. De notaris doet vooraf wat onderzoek om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Hij controleert bijvoorbeeld alle gegevens van de woning en is geïnteresseerd in het Kadaster. Daarnaast kan de notaris natuurlijk ook andere zaken voor u regelen waarvoor een notariële overeenkomst nodig is. Denk aan een testament of samenlevingscontract.

Advies over een hypotheek in 2022

Er is een provisieverbod in Nederland. De adviseur ontvangt geen commissie meer, maar rekent op uurbasis. Deze kosten kunnen worden bespaard door alleen het uitvoeringspercentage te gebruiken. Dit houdt in dat u aangeeft dat u geen nader advies nodig heeft, maar wel een hypotheek wilt afsluiten. Dit tarief is veel goedkoper omdat er geen uurtarief is voor financieel advies.

Taxatierapport en bouwkundig advies

De hypotheekverstrekker zal een taxatierapport en bouwkundig advies willen om de waarde van de woning te kunnen inschatten. U kunt dan een onafhankelijk taxatierapport van uw woning ontvangen. Ook is het verstandig om de resultaten van de taxatie als opschortende voorwaarde op te nemen in de koopakte. De resultaten van het taxatierapport kunnen leiden tot afkeuring van de aankoop, maar kunnen ook helpen bij het onderhandelen over de vraagprijs. Bespreek dit vooraf met de woningverkoper. Zodra het rapport beschikbaar is, kan het hypotheekbedrag worden bepaald.

Makelaarskosten kopen

De koper betaalt de aankoopmakelaar en zijn commissie is vaak bespreekbaar. Een goede makelaar is erg belangrijk. Hij of zij kent de omgeving en weet precies waar de koper op moet letten. De makelaar heeft een grote database die u kunt bekijken. Bespreek de mogelijkheden met een makelaar. Een goede makelaar kost geld, maar dan mag je ook goed werk verwachten. In de meeste gevallen is een goede makelaar de prijs waard.

Overdrachtsbelasting 2% in 2022, starters betalen nul overdrachtsbelasting

De grootste post in de kosten van de koper is de overdrachtsbelasting, maar valt gelukkig mee (2% voor het huis, anders 6%). Een flink verschil, want 4% bij een aankoop van 200.000 euro scheelt meteen 8.000 euro. Geld dat je aan betere dingen kunt besteden. Het is lastig om andere kosten te vermijden als je ook een hypotheek wilt afsluiten. Het is waar dat niet elke makelaar of elke adviseur u hetzelfde bedrag in rekening brengt. Dit geldt ook voor de rekening van de notaris. Aangezien notaristarieven gratis zijn, is het een goed idee om prijzen te vergelijken en te kijken of internet u kan helpen. De gemiddelde koperskosten voor degenen die een hypotheek afsluiten, bedragen 5% van de waarde van het huis, maar lager uitkomen is een sport. Je hebt trouwens altijd een koopje vergeleken met degenen die een nieuwbouwwoning kopen, want zij betalen altijd 21% btw plus andere bijkomende kosten, kosten vrij in de titel.

Overdrachtsbelasting 0% voor starters in 2022

In 2022 zal de toestand van de staten verbeteren, zij betalen in 2022 0% overdrachtsbelasting. Wie een tweede woning of een vastgoedbelegging koopt, betaalt meer overdrachtsbelasting (8% in plaats van 6%).

De kosten van de Nationale Hypotheek Garantie

De premie die u betaalt voor de Nationale Hypotheek Garantie daalt in 2022 naar 0,7%.

Hypotheekrente in 2022

De hypotheekrente zal in 2022 laag zijn. De vaste rente voor een 10-jarige hypotheek is gedaald naar gemiddeld 1,4%. Steeds meer mensen kiezen voor zekerheid en hanteren een lange vaste rente. Ook de rente met een looptijd van vijf jaar is fors gedaald, maar deze zekerheid wordt slechts voor vijf jaar verstrekt. Ook in 2023 wordt een lage en mogelijk lagere hypotheekrente verwacht, maar ooit zal deze rente weer stijgen.

De uiteindelijke kosten van het huis van de koper in 2022

Zoals u kunt zien, is bijna alles bespreekbaar bij het kopen van een huis. De kunst is om de juiste mensen te vinden die je hierbij kunnen helpen. Natuurlijk kan een homesite als Funda je ook veel helpen door de informatie te verzamelen die je nodig hebt. In 2022 wordt kopen weer wat lastiger, je kunt namelijk minder lenen dan de aankoopprijs. In 2022 is de woningmarkt weer actief. Gelukkig maken de lage hypotheekrente en 0% overdrachtsbelasting veel goed voor starters.

Lees verder