Kosten besparen bij het kopen van een huis

Het kopen van een woning brengt veel extra kosten met zich mee, zoals hypotheekadvies en overdrachtsbelasting. De zogenaamde koperskosten, waarin deze kosten zijn opgenomen, lijkt vaak een vast bedrag, maar is het niet. Het is ook mogelijk om de kosten van de koper en de hypotheek zelf aanzienlijk te verlagen zonder in te boeten aan kwaliteit. Het gespaarde geld kan dan weer worden gebruikt om extra af te lossen op de nieuwe hypotheek, wat op termijn ook nog eens veel geld bespaart.

Wat zijn de kosten van de koper?

Koperskosten worden vaak berekend met een vuistregel bij een hypotheekadviseur, waarbij bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met de gemiddelde notariskosten. Hierdoor lijken deze kosten vaak vast van aard, terwijl er duizenden euro’s bespaard kunnen worden op de kosten van de koper. De kosten voor de koper bestaan ​​uit de volgende zaken:

Naast deze vaste kostenposten kunnen er in de kosten van de koper nog een aantal aanvullende posten zijn. Denk bijvoorbeeld aan kosten als:

overdrachtsbelasting

Op meerdere van deze kostenposten kan bespaard worden, waardoor de uiteindelijke kosten voor de koper duizenden euro’s lager zijn. De overheid heeft zelf al een bijdrage geleverd om de woningmarkt in beweging te houden. Zo bedroeg de overdrachtsbelasting tot 2011 6% van de koopsom van de woning. Vanaf 2011 geldt echter een lager tarief van 2%. Als de hypotheek ook deze overdrachtsbelasting financiert, is de overdrachtsbelastingrente ook fiscaal aftrekbaar.

Sparen door een hypotheek af te sluiten

U kunt flink besparen op hypotheekadvies en hypotheekbemiddelingskosten. De kosten van een hypotheekadviseur liggen vaak rond de €3.000,- ongeacht of het een makkelijke hypotheek is of een probleem. Een makkelijke hypotheek is een hypotheek waarbij al aan alle standaard voorwaarden is voldaan; iemand heeft een vast contract of een intentieverklaring, het hypotheekbedrag is niet het maximale dat geleend kan worden en de hypotheek stelt geen bijzondere eisen. Als dit het geval is, kunt u ook online een hypotheek afsluiten terwijl u op zoek bent naar de goedkoopste hypotheek. Sites als hypotheek24.nl of hypotheekadviseurs.nl bieden veel mogelijkheden voor vergelijkings- en rekenmodellen om de goedkoopste hypotheek te krijgen, en bieden ook de mogelijkheid om deze zelf af te sluiten. Het benodigde bedrag hiervoor is minder dan 1.000 euro, wat betekent dat er gemiddeld 2.000 euro wordt bespaard.

Online hypotheekadvies

Het is echter ook mogelijk dat wat hypotheekadvies nog steeds welkom is. Vaak kan dat ook op internet, waar de vergoeding rond de 1.500 euro ligt. Het scheelt nog steeds veel geld. Een andere mogelijkheid is om een ​​eerste afspraak te maken met een hypotheekadviseur, vaak gratis. Tijdens dit eerste gesprek kunnen veel onderwerpen worden besproken en kan worden bepaald of de situatie complex of eenvoudig is. In een gecompliceerde situatie is het mogelijk om over te gaan tot een hypotheekadviseur, en als het een eenvoudige situatie is, is het nog steeds mogelijk om ervoor te kiezen om zelf online een hypotheek af te sluiten.

Bespaar op notariskosten

Ook op notariskosten kunt u flink besparen. Notariskosten kunnen honderden euro’s verschillen, dus het is verstandig om een ​​notaris te zoeken. Veel notariskantoren bestaan ​​uit indrukwekkende panden met hoge plafonds, houten vloeren en een luxe receptie, maar er zijn ook notarissen die een kleiner kantoor hebben en zoveel mogelijk proberen te besparen. Hoewel het er zeker professioneler uitziet als alles er duur uitziet, zegt het niets over de kwaliteit van de notaris. Daarnaast zijn goedkope kantoren gebonden aan dezelfde regels als duurdere notarissen en is het opmaken van een hypotheekakte een routineklusje, dus kiezen voor een goedkoper notariskantoor is zeker niet riskant.

Toegegeven, een goedkoper notariskantoor vereist vaak meer werk van de verkoper. U als koper vindt dat echter niet erg; U kunt als koper zelf een notaris kiezen en het meerwerk van een goedkopere notaris is in handen van de verkopende makelaar. Ook zijn er diverse sites op internet waar u notariskosten in een bepaalde regio kunt vergelijken.

De kosten van het beoordelingsrapport

De kosten van het evaluatierapport lopen op tot enkele honderden euro’s. Hoewel hier ook prijsverschillen tussen zitten, zit er vaak niet meer dan 100 euro tussen de gemiddelde beoordelaars. Deze tarieven zijn ook gemakkelijk online te vinden en te vergelijken, zodat u in één keer geld kunt besparen.

Bespaar op een bankgarantie

Het is ook mogelijk om de kosten van een bankgarantie te vermijden, maar dit vereist een bepaald bedrag aan eigen vermogen. Bij het kopen van een woning wordt vaak een aanbetaling van 10% van de waarde van de woning gevraagd. Deze borg wordt aan de notaris betaald om te dienen als garantie dat de woning daadwerkelijk is aangekocht. Het is nu gebruikelijk dat deze storting door de bank wordt geregeld, daarnaast vraagt ​​de bank een commissie van 1% van de storting. Deze kosten kunnen worden vermeden, maar dan moet 10% van de aankoopprijs bij de notaris worden gestort. Niet iedereen heeft deze bedragen, waardoor het vermijden van bankgarantiekosten niet voor iedereen weggelegd is.

Gebouwinspectie

Naast de vaste kosten kunnen er nog andere kosten aan de kosten van de koper worden toegevoegd. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bouwkundige keuring. Deze inspectie kan uitwijzen of het huis dat u koopt gebreken of andere kosten heeft waardoor u geen kat in een zak kunt kopen. Gezien de hoge kosten die bij het kopen van een woning komen kijken, is het onverstandig om zo’n keuring te doen. Kies niet de goedkoopste partij, maar kies een partij die u vertrouwt en de juiste opleiding en ervaring heeft. Een lekkage of ander huisdefect kan al snel een hoop onnodige kosten opleveren.

Verlenging van het aanbod van de hypotheekverstrekker

Vernieuwing van het aanbod van de hypotheekverstrekker is ook niet altijd nodig. Het gemiddelde bod is ongeveer 4 maanden geldig, maar het kan natuurlijk voorkomen dat de akte pas later kan worden opgemaakt. In zo’n geval moet het aanbod worden verlengd, waarvoor sommige hypotheekverstrekkers bepaalde kosten trekken. Het kan ook zijn dat de hypotheekverstrekker het aanbod niet verlengt of dat er geen kosten aan verbonden zijn; daarom zijn dergelijke voorwaarden van belang bij het afsluiten van een hypotheek als het vermoeden bestaat dat het aanbod moet worden verlengd. NB; een niet-ondertekend hypotheekaanbod is voor niemand bindend, maar zodra een hypotheekaanbod is getekend, zijn er vaak kosten verbonden aan het annuleren van het aanbod!

aankoopmakelaar

Sommige kopers maken bij de aankoop van een woning gebruik van een aankoopmakelaar. Deze aankoopmakelaar kan gebruiken om geschikte woningen te vinden, bezichtigingen bij te wonen en mee te onderhandelen. Dergelijke werkzaamheden kunnen echter ook zelf worden gedaan, waardoor de kosten van een aankoopmakelaar worden vermeden.

Staatshypotheekgarantie NHG

In sommige gevallen is het mogelijk om onder NHG, de Nationale Hypotheek Garantie, te vallen. Voor het afsluiten van een hypotheek onder de NHG zijn eenmalige kosten van 1% van het hypotheekbedrag vereist, maar in ruil daarvoor krijgt u een lagere rente. Daarom is het sterk aan te raden om indien mogelijk een hypotheek met NHG af te sluiten.€