Kopen of huren: de voor- en nadelen van het kopen van een huis

Kopen of huren? Dat is een vraag die je bij elke beweging die je maakt moet beantwoorden. Meer dan de helft van alle woningen in Nederland is een koopwoning, wat veel lijkt. Maar het betekent ook dat het huren van een woning nog steeds populair is. De voordelen van het kopen van een woning zijn dat u meer keuze heeft en de woning van u is. Nadelen zijn de extra kosten die de verhuurder maakt bij het huren van een woning en het risico dat je neemt.

In eerste instantie kijken mensen bij het beantwoorden van de vraag “Kopen of huren?” hun persoonlijke omstandigheden. Inkomen, leeftijd en gezinssamenstelling spelen daarbij een grote rol.

De grootste voorkeur voor het kopen van een huis in plaats van huren is bij gezinnen met kinderen. De dertigers en veertigers vormen de grootste groep die een hypotheek afsluit. Aan de andere kant geven 60-plussers de voorkeur aan huren.

Hypotheekrente

Marktomstandigheden zijn ook belangrijk:
Huis prijzen
,
hypotheekrente
en ontwikkeling
huur
. Lage huizenprijzen en/of lage hypotheekrentes kunnen precies bepalen wat mensen overtuigt om hun huis te kopen. Zelfs als de huur elk jaar omhoog gaat, kan de hypotheek goedkoper zijn.

Inkomensgerelateerde huurverhogingen moeten ervoor zorgen dat scheve bewoners hun huurwoning verlaten en een woning kopen of gaan huren in de vrije sector. Hierdoor komen er weer sociale woningen beschikbaar voor lagere inkomens. Op het door minister Steph Block ontwikkelde beleid valt wel het een en ander aan te merken. Zo kan niet elke scheve bewoner een hypotheek afsluiten. Je wordt ook vrij snel gebrandmerkt als een kromme bewoner.

Hoort bij

Een ander aspect dat cruciaal kan zijn, is het bouwen van onroerend goed. Aan het einde van de looptijd moet de hypotheek worden afgelost (in het geval van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat u “vrij” leeft terwijl anderen nog maandelijks
huur
betaald worden. Dit betekent dat de eigenaar meer economische zelfstandigheid heeft dan de huurder. Ook zijn huizen meestal meer waard.

Keuze

Bij het kopen van een huis kun je zelf kiezen welk huis je wilt. U bent onafhankelijk van welke woning u wordt toegewezen. Ook zijn doe-het-zelfwerken een meerwaarde voor uw woning, terwijl huurders de woning soms in de oorspronkelijke staat moeten terugbrengen.

Risico

Als u uw huis op een slecht moment verkoopt, kunt u
resterende schuld
stoffelijk overschot. De
verkoopprijs
is lager dan jij
hypotheek
. Huizen behouden hun waarde op de lange termijn, maar als u uw huis binnen een paar jaar na aankoop verkoopt, neemt u een risico. Kortom, kopen is alleen interessant als je lang in dat huis wilt wonen.

Behalve voor een hypotheek kiest u a
vaste rente
tijdsperiode. Als u kiest voor een vaste rente voor vijf jaar, betekent dit dat u vijf jaar lang dezelfde maandlasten heeft. Na die vijf jaar kan het ineens veel hoger worden, afhankelijk van hoe de hypotheekrente zich ontwikkelt. Daarnaast krijgt u als eigenaar te maken met een aantal problemen waar u als huurder geen last van heeft.

Als huurder bel je de verhuurder als er iets moet gebeuren. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het onderhoud, schilderwerk en reparaties van de cv-ketel.

belasting

Dat
eigenwoningforfait
is een aan de waarde van de woning gerelateerde bedrag dat de eigenaar bij zijn inkomen moet optellen en dus belasting moet betalen. Aan de andere kant kunt u hypotheekrente aftrekken van uw inkomen. Al is dat laatste al jaren een gespreksonderwerp in de politiek, en het is de vraag of dat ook in de toekomst zo zal blijven.

Je moet een hebben
opstalverzekering
sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de woning door brand, overstroming, etc. Ook voor een overlijdensrisicoverzekering moet u premie betalen. Dit betekent dat de hypotheek bij overlijden geheel of gedeeltelijk wordt afgelost. Bovendien betaal je als eigenaar ook
onroerend goed belasting
.

Kosten na aankoop

Als je een huis koopt, betaal je extra kosten zoals:
overdrachtsbelasting
(als percentage van de woningwaarde) en
notariskosten
. Meestal zijn ze voor rekening van de koper (kk,
kosten voor de koper
), soms op kosten van de verkoper (von,
gratis op naam
).€