Koop op krediet. Slim of niet?

Veel mensen kopen artikelen bij postorderbedrijven als Wehkamp, ​​Neckerman en Otto. Het is mogelijk om direct te betalen, maar het is vaak ook mogelijk om in termijnen te betalen. Makkelijk en snel geregeld, maar is het wel zo slim? Waar betaal je eigenlijk extra voor als je kiest voor gespreid betalen? Hoe werkt het eigenlijk en kan het goedkoper?

Op tijd betalen

Gespreid betalen wordt vaak aangeboden alsof u een gunst krijgt. Likes: Je hoeft niet alles in één keer te betalen, weet je. U kunt het bedrag het beste in termijnen betalen. Leuk en gemakkelijk. Door de manier waarop de betaling wordt gepresenteerd, kan het lijken alsof er voor sommige klanten geen extra kosten zijn. Maar niets is minder waar. Gespreid betalen kost u geld en niet zo weinig!

Misverstand 1:

“Bij gespreide betaling wordt het aankoopbedrag gedeeld door het aantal termijnen. Het resultaat is een maandelijkse betaling”. Voorbeeld: U koopt een bank voor € 2.400 en betaalt dit bedrag terug in 48 termijnen. In dit rekenvoorbeeld betaalt u 48 maanden € 50,- per maand, dus: € 2.400 gedeeld door 48 maanden. Zo werkt het dus niet. U moet niet alleen het geleende bedrag terugbetalen, maar u moet ook de rente betalen. In werkelijkheid zou u in dit voorbeeld waarschijnlijk $ 65 per maand betalen (op basis van 14% rente).

interesse

Als u ervoor kiest om in termijnen te betalen, moet u rente betalen. Het aangeboden “betaalgemak” is dan ook niets anders dan een lening. Het rentepercentage dat u betaalt, kan per aanbieder verschillen. In de meeste gevallen is dit echter een aanzienlijk percentage. Gelukkig stelt de wet grenzen aan de hoogte van deze rente. Volgens de wet mag de rente niet hoger zijn dan 12% plus de wettelijke rente. De wettelijke rente over 2018 is 2%. Dit betekent dat er maximaal 14% rente in rekening mag worden gebracht. In veel gevallen zullen bedrijven deze maximale rente accepteren.

Misverstand 2:

“Bij gespreide betaling wordt het aankoopbedrag verhoogd met de rente. Het resultaat wordt vervolgens gedeeld door het aantal bijdragen”. Voorbeeld: U koopt een koelkast voor € 1.000 en betaalt dit bedrag in 48 termijnen terug. Het aankoopbedrag (€ 1000) wordt eerst verhoogd met rente (14%). Het resultaat (1140 EUR) wordt vervolgens gedeeld door het aantal betalingen (48). In dit voorbeeld betaal je € 23,75 per maand. Deze methode is alleen correct als de lening langer dan een jaar niet is verstrekt. Het vermelde percentage is immers uw belang jaar betaalt. Is de lening langer dan een jaar? Dan betaal je ook een hogere rente. De werkelijke maandelijkse betaling in het voorbeeld zou € 27,00 zijn (met 14% rente).

Kan het anders?

Wil je iets kopen en zo min mogelijk geld uitgeven? Je kunt het beste eerst sparen en dan kopen. Het klinkt misschien ouderwets, maar lenen kost altijd geld. Als je niet hoeft te lenen, ben je altijd de goedkoopste. Maar stel dat u toch wilt kopen en het aankoopbedrag niet direct wilt of kunt betalen? De duurste optie is meestal om het op afbetaling te kopen bij een serviceprovider. Veel aanbieders rekenen een maximale rente. De op één na duurste optie is de rode kleur van de betaalrekening. Dit levert echter niet veel op, aangezien de banken ook hoge rente vragen voor de “aflossing”. Daarnaast vindt er geen automatische aflossing van de lening plaats. Hierdoor loop je het risico onnodig lang in het rood te staan ​​en uiteindelijk nog meer rente te betalen. Ten slotte zou je ergens anders een lening kunnen krijgen, waarmee je het gewenste product kunt kopen. Als je wilt lenen is dit vaak de goedkoopste (goedkoopste) optie.

Een voorbeeld van verschillende leenvormen

Laten we zeggen dat je iets koopt voor $ 2.500. U wilt het bedrag na vijf jaar terugbetalen. In onderstaande tabel ziet u hoeveel u per maand betaalt en hoeveel het product u uiteindelijk heeft gekost (met rente).

Hoe ga je betalen? Welke rente? Hoeveel kost het per maand? De totale kosten van
Met spaargeld Nvt Nvt 2500 euro
Betaald via de serviceprovider 14% € 57,00 3420 euro
Het “rode reclamebord” gebruiken 12% € 55,00 3300 euro
Persoonlijke lening 8% € 50,00 3000 euro