Koop je huis in 2022

Of wil je een huis kopen? De woningmarkt presteerde goed en 2022 wordt waarschijnlijk een goed jaar voor zowel huizenkopers als verkopers. De woningmarkt krimpt zelfs doordat er weinig extra aanbod is. Huizenprijzen stijgen, hypotheekrentes zijn laag. Niemand weet hoe lang de hypotheekrente op dit niveau blijft. Er is dus maar één ding: je huis kopen in 2022 of niet?

Wacht niet langer, koop een huis in 2022

Spaarrente is laag

Je kunt er niet omheen, de spaarrente is relatief laag en er wordt weinig verandering verwacht. Sparen op de bank rendeert dus niet erg goed en u loopt regelmatig het risico geld te verliezen op de aandelenmarkt. Als je spaargeld hebt, kan het kopen van een goede woning ook een goede investering zijn. 2022 lijkt daar een goed jaar voor te zijn. De prijzen zijn hoog in verschillende delen van het land, zoals Amsterdam en Utrecht, maar nog niet in het hele land, dus er zijn nog steeds geweldige deals te krijgen.

De financiële regels voor koopwoningen worden elk jaar strenger

Elk jaar worden de hypotheekregels strenger. Tophypotheken zijn er niet meer en het lijkt erop dat de weg naar een situatie waarin je straks alleen nog maar minder kunt lenen is begonnen. In 2022 is de maximale hypotheek nog 100% van de verkoopwaarde van de woning. Er is dus eigen geld nodig (er moet ook notaris en overdrachtsbelasting betaald worden), en de verwachting is dat het gevraagde bedrag alleen maar zal stijgen.

Hypotheekrente is laag, dus ik zoek een huis

De hypotheekrente is laag en sommigen zeggen zelfs historisch laag. Dat is natuurlijk een aangename verrassing, want dan zijn de maandlasten lager. En toch zijn er nu al tekenen dat de hypotheekrente in 2022 mogelijk weer gaat stijgen, niet dramatisch, maar toch. Als het inderdaad zo is dat de ECB haar interventie op de rentemarkt gaat beperken door obligaties te kopen (minus monetaire financiering), dan zal de rente, inclusief hypotheekrente, stijgen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans wordt. Houd dus rekening met mogelijk hogere hypotheekrentes voor 2022.

Hypotheekrente zou nog meer kunnen stijgen

De rentemarges op hypotheken zijn laag, terwijl de rente op sparen nauwelijks lager kan. Waarschijnlijk zullen banken in 2022 proberen hun hypotheekrente te verhogen in plaats van spaarders helemaal weg te jagen. Dit vergroot de kans dat de hypotheekrente stijgt.

Huur is duur

De huurprijzen in ons land zijn de laatste jaren snel gestegen, wat je investeert in een huurwoning, verlies je aan huur. Als u investeert in een eigen woning, kunt u wellicht goedkoper wonen en draagt ​​de investering die u doet bij aan een goed onderhouden woning en daarmee aan de meerwaarde van uw woning. Kopen kan voor u veel goedkoper zijn dan hoge huur betalen. Laat een hypotheekadviseur dit voor je uitrekenen.

Het gaat goed met de economie in 2022

Alle prognoses wijzen op een sterke economie in 2022 en goede economische vooruitzichten. Nogmaals, er is een kans op loongroei, maar de kans op werkloosheid neemt af. Als dit voor u het geval is, kan 2022 een goed moment zijn om uw huis te kopen.

Donatie voor je huis in 2022

Als u jonger bent dan 40 jaar, kunt u een belastingvrije schenking van maximaal € 100.000 krijgen om een ​​tweedehands woning te kopen. Natuurlijk kan niet iedereen er gebruik van maken, dat spreekt voor zich. Maar als deze optie in uw geval bestaat, gebruik deze dan.

Leen niet te veel geld

En dan komt natuurlijk de maar. Neem niet te veel geld aan als het gaat om lenen en het afsluiten van een hypotheek. Als u een hypotheek afsluit, moet deze passen bij uw inkomen. U moet niet meer geld lenen dan u zich kunt veroorloven. Het kan zijn dat het ene huis op die geweldige locatie niet financieel voordelig is, maar alleen dat andere huis is ook goed om in te wonen. In veel delen van Nederland is de woningmarkt krap en met relatief weinig nieuwbouw zal het tekort naar verwachting op korte termijn alleen maar toenemen.

Conclusie over het kopen van een huis in 2022

Er zijn veel argumenten waarom het kopen van een huis in 2022 een verstandige investering is. Het uitgangspunt zal echter altijd blijven dat men niet meer mag lenen dan men kan dragen. De woningmarkt is cyclisch en kent slechte tijden. De economie gaat ook op en neer. 2022 wordt waarschijnlijk ook een goed jaar, maar hoe verder we kijken, hoe onzekerder de voorspellingen worden. Maak dus een slimme keuze, ook in tijden dat een woning in één dag verkocht kan worden, dus ook in 2022.

Lees verder