Koop goud, begin niet

In de slechte tijden van de aandelenmarkt in 2011 zijn investeringen in goud een ware hype geworden. De waarde van goud vestigt elke dag een nieuw record. De waarde van goud is in een paar jaar tijd verdubbeld.

Goud kost tussen de 30 en 40 euro per gram (2011). Zo kost een kilo goud tussen de 30.000 en 40.000 euro. Goud is een populair beleggingsobject geworden door de waardeontwikkeling in enkele jaren. Het lijkt erop dat de waarde van goud alleen maar kan stijgen.

Een waardestijging maakt goud populair

In de periode van 2008 tot 2011 bleek de aandelenmarkt erg instabiel. De beurs is in 2008 fors gedaald. In 2010 leek de economie weer wat aan te trekken, waardoor de prijzen weer stegen. Nadat duidelijk werd dat de economische groei nog niet zo stabiel was, daalden de prijzen begin 2011 weer fors. In Europa kwamen steeds meer eurolanden in de problemen. Landen als Griekenland, Italië en Portugal hadden moeite om het hoofd boven water te houden.

Tussen de dips van het goede nieuws door herstelde de aandelenmarkt zich weer, maar dat bleek van korte duur. Beleggers geloofden niet meer in de aandelenmarkt en gingen op zoek naar andere investeringsmogelijkheden.

Dreiging van sterke stijgingen

Beleggers die in de gouden periode tussen 2008 en 2011 hebben geïnvesteerd, hebben veel geld kunnen verdienen. Beleggers moeten echter niet denken dat beleggen in goud garant staat voor hoge rendementen. De waarde van goud kan ook weer heel sterk dalen. Een belegger die instapt net voordat de waarde begint te dalen, kan grote verliezen lijden. Iets dat in korte tijd in waarde verdubbelt, kan ook flink in waarde dalen.

Vergelijking met aandelenkoersen tot 2000

Tegen 2000 leken de aandelenkoersen alleen maar te kunnen stijgen. Verzekeraars en banken brachten destijds de meest risicovolle producten op de markt. Een lening afsluiten en daarmee aandelen kopen kan enorme rendementen opleveren. De lening moest worden betaald in een vast maandelijks bedrag en de aandelenkoersen overtroffen gemakkelijk de kosten. Er werd echter geen rekening gehouden met zeer sterke dalingen van de aandelenmarkt. Als gevolg hiervan bleven consumenten achter met krediet.

Profiteren van goudontwikkeling

U mag niet verblind worden door rendementen uit het verleden. Ze zeggen niets over de toekomstige ontwikkeling van waarden. Er komt een moment dat beleggers besluiten uit goud te stappen. Daarna bestaat het gevaar dat iedereen het goud weggooit. De afdaling kan beginnen zonder dat iemand kan aangeven wat de oorzaak is.

Iemand besluit bijvoorbeeld zijn winst te nemen en dan volgen er nog een aantal. Dit kan een daling van enkele procenten veroorzaken. Een val kan zorgen oproepen dat de waarde op het punt staat in te storten. Dan gebeurt waar beleggers bang voor zijn.€