Koop geen huis boven je budget

Door de daling van de huizenprijzen tussen 2008 en 2015 wonen veel huiseigenaren in huizen die te duur zijn voor hun inkomen. Dit wordt veroorzaakt door te brede normen die banken stellen. Bij het kopen van een woning moet je niet blindelings het bedrag accepteren dat je volgens de bank kunt lenen. Wees zelf kritisch!

Potentiële huizenkopers zullen online kijken om het maximale bedrag te bepalen dat ze kunnen lenen tegen hun inkomen. Vaak is deze aanpak onverstandig. U moet beginnen met wat u zich kunt veroorloven om te verliezen aan woonlasten per maand. Ook is het verstandig om rekening te houden met een daling van het gezinsinkomen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Banken hanteren strengere normen

Tot 2008 was het bij sommige banken mogelijk om een ​​hypotheek te krijgen tot zeven of zelfs acht keer hoger dan het jaarinkomen. Banken hebben de afgelopen jaren, mede onder druk van toezichthouders, standaarden aangepast. Toch is het verstandig om kritisch te zijn over het maximale bedrag dat aan inkomen kan worden geleend.

Bepaal de maximale kosten van huisvesting

Voordat u een huis koopt, moet u zelf bepalen hoeveel geld u kunt verliezen aan woonlasten. Dit is bijvoorbeeld het bedrag dat de verhuurder nu maandelijks moet betalen. Bij het kopen van een woning moet je rekening houden met extra kosten waar je als huurder niet mee te maken krijgt. Zo kunt u denken aan een opstalverzekering en eigenwoningforfait, maar komen er meer kosten bij kijken. De belangrijkste kostenpost die u als koper en als huurder niet of minder heeft, zijn de kosten voor het onderhoud van de woning zelf. Dit zijn kosten om rekening mee te houden bij de afweging om wel of niet een huis te kopen.

Wilt u scheef slapen voor uw droomhuis?

U heeft de mogelijkheid om uw droomhuis te kopen! Moet of zal de hoge hypotheek die u moet nemen u afschrikken? U staat op het punt een hypotheek af te sluiten die u tientallen jaren veel geld zal kosten. U moet overwegen of u nog resterende maandelijkse huisbetalingen heeft. Er moet goed worden afgewogen of de woning over tien jaar nog aan de eisen voldoet. Omdat je de woning door de waardedaling misschien niet zomaar weer kunt verkopen. De huizenprijzen stegen tot 2008 snel, maar in de jaren daarna wordt duidelijk dat de waardestijging geenszins gegarandeerd is.

Tel niet beide inkomens bij 100% op

Tweeverdieners hoeven bij het aanvragen van een hypotheek niet alle gezinsinkomens mee te tellen. Door veranderingen in de toekomst kan er een wens zijn om minder te gaan werken. Het zou niet onmogelijk moeten zijn vanwege een te grote hypotheek. Neem bijvoorbeeld het tweede inkomen met 50%. Door de maandelijkse kosten laag te houden, bouw je ook een buffer op tegen uitval. Een andere mogelijkheid is om in de beginjaren te sparen voor extra aflossingen op de hypotheek. Hierdoor bent u minder kwetsbaar voor een daling van de woningwaarde of een daling van het gezinsinkomen.

Wanneer is een huis te duur voor je budget?

De maandelijkse woonlasten moeten betaalbaar zijn. Een paar maanden zuinig leven is beheersbaar, maar je kunt niet dertig jaar lang elke cent uitgeven om financieel te overleven. Je moet elke maand geld overhouden om te sparen. Als dit niet meer mogelijk is, zijn de vaste lasten te hoog in verhouding tot het inkomen. Zoek het uit voordat je een huis koopt.€