Koop en verkoop gouden en zilveren tientjes

De gouden tener werd geslagen tussen 1818 en 1919. Er zijn nog steeds veel verzamelaars en handelaren die tener kopen en verkopen. De munt werd eerst gekoppeld aan de dubbele standaard en later aan de gouden standaard. Het zilveren tientje is uitgegeven in 1970. Het werd vooral gebruikt als herdenkingsmunt om bepaalde gebeurtenissen zoals de bevrijding te herdenken.

In de geschiedenis van het Nederlandse muntsysteem is er twee keer een munt geweest met een waarde van tien gulden. Het waren gouden en zilveren tientallen. Tegenwoordig zijn munten vooral waardevol voor verzamelaars. Er zijn verschillende versies van beide munten geslagen en in verschillende tijdsperioden. Sommige van deze munten zijn zeer zeldzaam en hebben daarom een ​​hogere waarde dan andere moderne munten. Het gouden tientje werd inderdaad als betaalmiddel gebruikt. Hoewel het zilveren tientje als betaalmiddel kan worden gebruikt, werd het vooral geslagen als herdenkingsobject voor bepaalde evenementen.

Een gouden tientje

Het eerste gouden tientje werd oorspronkelijk onder dubbele maatstaven geslagen. Deze standaard werd gehandhaafd tot 1842. Daarna werd deze standaard losgelaten en verdween ook de goudtener voorlopig uit het betalingssysteem. In 1872 werd het gouden tientje opnieuw ingevoerd. Dit gebeurde rond dezelfde tijd dat de goudstandaard werd hersteld. De waarde van de munt steeg en daalde met de prijs van goud. De intrinsieke waarde was dus gelijk aan de nominale waarde. Tijdens het bewind van Wilhelmina, in 1912, werden ook gouden vijven geslagen. De zeldzaamste gouden tener is de 1892 gouden tener. Er werden dat jaar slechts 61 tientallen geslagen. Ze hebben een hoge waarde, maar worden bijna nooit op de markt gebracht. De laatste gouden tientjes werden geslagen in 1933. In 1936 werd een papieren standaard ingevoerd en sindsdien is het gouden tientje geen officieel betaalmiddel meer. Het is in de eerste plaats een munt die wordt verhandeld door verzamelaars.

Een zilveren tientje

Het zilveren tientje werd in 1970 geïntroduceerd. Het wordt willekeurig neergeschoten, bijvoorbeeld tijdens een jubileum. De eerste twee munten werden geslagen ter herdenking van de 25ste verjaardag van de bevrijding en de 25ste verjaardag van het bewind van koningin Juliana. Latere munten werden geslagen ter herdenking van de 50ste verjaardag van de Benelux, de 350ste geboortedag van Hugo de Groot, de 50ste verjaardag van het Marshallplan en de komst van het nieuwe millennium. Tot de invoering van de euro was de zilveren tener wettig betaalmiddel. De waarde van zilver in de munt was lager dan de tien gulden die de munt waard was. De munt was Rijksdaalder groot. Ook hier werd de munt door verzamelaars vaak uit de roulatie genomen.

Koop en verkoop gouden en zilveren tientjes

Goud- en zilvertientallen worden nog steeds verhandeld. De munt is op verschillende plaatsen te koop. De waarde is mede afhankelijk van het jaar waarin de betreffende munt is geslagen. Vooral de goudteners geslagen in 1897 en 1912 zijn veel geld waard. Voor de overige tientallen goud zijn ze niet veel meer waard dan de huidige goudprijs. Je moet dus niet verwachten dat je er veel geld voor krijgt. Gouden tientjes zijn alleen de moeite waard om te verkopen als je de hele collectie hebt. Dan is het gouden tientje nog aardig wat waard vanwege de hoge oplage. U kunt het vervolgens op een muntenbeurs of online verkopen aan andere verzamelaars.€