Koop, bewaar en eet milieuvriendelijk voedsel

Als je groenvoer wilt kopen, moet je meer doen dan alleen kijken waar je groenten vandaan komen. Groenteopslag kan ook milieuvriendelijk zijn. En het bereiden van groenten kan milieuvriendelijk zijn. Hoe kun je milieuvriendelijk eten, winkelen en koken? Lees het hieronder

Milieuvriendelijk eten

De Friese Milieufederatie lanceerde in 2011 een campagne om mensen bewuster te laten eten. Ze stellen een aantal regels op die het makkelijker maken. Een mooi bijkomend voordeel is dat mindful eten ook gezond eten betekent.

Milieuvriendelijk eten: stop met uit eten gaan

De Friese Milieufederatie heeft verschillende aanbevelingen gedaan voor milieuvriendelijk eten. Waaronder:

Extra tips om minder milieubelastend te eten

De menselijke voedselvoetafdruk kan worden verkleind door nog specifiekere maatregelen te nemen. Hier zijn een paar:

Wees je bewust van welk vlees je koopt of gebruik een vleesvervanger

Vlees vraagt ​​veel van de omgeving. Daarnaast kan vlees veel meer verschillende soorten voedsel opleveren. Maar wie vlees wil eten, doet er goed aan om te kijken welk vlees de minste belasting betaalt. Rund- en lamsvlees zijn het slechtst voor het milieu. Vleesvervangers zoals Quorn en tofu worden veel minder belast. Vegetarisch eten is natuurlijk nog beter, zolang er regels zijn die allerlei producten uit een ver land uitsluiten.

Voedsel dat van ver moet komen is een grote belasting voor het milieu

Bederfelijke producten uit een ander deel van de wereld moeten snel vervoerd worden en dat gebeurt per vliegtuig. Het produceert echter veel CO2-uitstoot. Hoe iets vervoerd wordt is in de winkel niet te zien, maar wel te zien in de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal.

Seizoensgroenten hebben de minste impact op het milieu

Wie eet wat de natuur hem in een bepaalde tijd van het jaar aanbiedt, eet met de minste impact op het milieu. Allerlei groenten zijn nu het hele jaar door verkrijgbaar, maar worden in kassen geteeld. Het kost veel energie om die kassen te verwarmen. Telers worden ook steeds beter in deze belasting, maar het eten van producten uit de koude grond van eigen land blijft het beste. Zelf kweken kan natuurlijk ook.

Eet milieuvriendelijkere producten met een ecolabel

Tegenwoordig hebben producten een eco-label als ze voldoen aan strenge eisen op het gebied van energie en onder meer de uitstoot van schadelijke stoffen. Want biologische producten kunnen ook gewoon met het vliegtuig naar Nederland en dat is niet zo milieuvriendelijk. Kijk dus goed naar dit ecolabel.

Koop wat je nodig hebt

Maar liefst een tiende van al het in Nederland gekochte voedsel gaat verloren. Het is ook ongeveer 175 euro per huishouden. Als je minder koopt en gewoon verbruikt wat er in de koelkast staat, kun je ook je portemonnee ten goede komen.

Bewaar voedsel op de juiste manier

Een koelkast kan vaak op tweederde van zijn capaciteit worden ingesteld en een temperatuur van 4 graden is ideaal. Producten die het snelst bederven, bewaar je het beste op de koudste plek. Het is een plank boven de groentelade en dan tegen de achterwand. De bovenste plank en groentelade zijn het minst koud (hoewel dit per koelkast kan verschillen).

Wat de vriezer betreft, is het beter om geen te grote porties in te vriezen. Het brood kan in plakjes worden gesneden. Dingen in de koelkast ontdooien is beter dan ontdooien in de magnetron (wat ook vaak mislukt. Dan is de ene kant ontdooid of half gaar, de andere helft nog bevroren).

Kook niet te veel

Niet alleen belandt elke week veel ongekookt voedsel in de prullenbak, veel mensen gooien het na het eten ook weg. Dan zijn er twee opties: ofwel minder koken of de restjes bewaren en invriezen of de volgende dag opeten.

De houdbaarheidsdatum is niet alles

Veel mensen gooien alles wat ze in de koelkast hebben weg als de datum nog maar een minuut verwijderd is. ongevraagd. TGT betekent: minimaal gebruiken en THT betekent minimaal houdbaar. Dit betekent dat de fabrikant geen risico wil nemen en garandeert dat het product tot die datum goed is. De echte houdbaarheid is echter vaak veel langer en van het eten van zo’n product word je echt niet ziek. Gebruik je neus en ogen om te beoordelen of het onmogelijk is. Zure melk kan duidelijk ruiken, net als vlees dat niet meer lekker is.

Bewaren van groenten

Vochtige bladgroenten bewaar je best in een papieren zak in de groentelade, dan gaan ze het langst mee. Verwerkte en gesneden groenten gaan heel kort mee. Bovendien bevat het niet veel vitamines meer. Knollen zoals bieten en selderij kunnen maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard. Pompoen, aardappelen, uien en koolrabi moeten buiten de koelkast op een koele, donkere plaats worden bewaard. Bewaar aardappelen niet in de koelkast, want dan worden ze zoet. Bewaar komkommers, tomaten, paprika’s, aubergines en fruit uit verre landen altijd buiten de koelkast.

kaas bewaren

Kaas kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Met een suikerklontje of een cracker in het kaasdoosje gaat al het vocht daar naar toe en blijft de kaas heerlijk vochtvrij. Als je de kaas toch in de koelkast wilt bewaren, doe dit dan op een niet erg koude plek en met bescherming.

Schrijf alles op wat je weggooit

Het is handig om duidelijk te zijn over wat je aan eten weggooit als je het opschrijft. Zet uw prijzen naar beneden en kijk wat de besparingen kunnen zijn. Nederlanders gooien gemiddeld 250 kilo voedsel per jaar weg.€