Kleine munten zijn niet populair aan de kassa

In ons land betalen we nog steeds in stukken van 20 eurocent. Maar de koperen munt is niet erg populair. Mensen houden niet van wisselgeld, vooral niet aan de kassa van de supermarkt. Ook in andere branches werkt men liever alleen met afgeronde bedragen.

Steeds meer winkeliers en banken roepen op tot annulering

Ook accepteren veel banken tegenwoordig alleen kleine bedragen die zijn opgerold en volledig zijn verantwoord. Daarom zouden sommige winkeliers en banken graag zien dat de kleine centen worden afgeschaft.

Veel consumenten zijn ook niet blij met de munten

Maar niet alleen winkeliers verliezen liever geld dan rijk te worden, er zijn ook steeds minder consumenten die eurocentmunten gebruiken. Ze houden er niet van om zoveel geld in hun portemonnee te hebben. Omdat ze niet weten wat ze ermee moeten, belanden ze vaak in een keukenla als de portemonnee verslijt. Weer anderen vinden het moeilijk om het verschil tussen de munten te zien omdat ze een bril dragen.

Munten van één en twee eurocent

Ook munten van één en twee eurocent zijn niet populair in de samenleving. Sommige banken accepteren alleen opgerolde munten en tegen betaling. Andere banken bieden hun klanten praktische muntautomaten aan: de munten worden ongesorteerd in een lade bewaard, het bedrag wordt automatisch geteld en de opbrengst wordt bijgeschreven op de bankrekening.

Elimineer kleine wijzigingen en pas prijzen aan

In Duitsland namen halverwege de jaren negentig ketens van droogwinkels volledig afscheid van kleine dingen. De prijzen werden daarop aangepast. En ze ronden het totaal ook af naar nul of vijf als het om wat voor reden dan ook bij toeval in andere bedragen terecht is gekomen. Het moest klanten, maar ook kassamedewerkers, een gemakkelijkere betalingsverwerking bieden.

In Finland is er praktisch geen verandering

Finland ziet het ook zo. Net als bij ons werd in 2002 euro contant geld geïntroduceerd, maar er is praktisch geen valuta in het land. Dit was gebaseerd op kostenberekeningen waaruit bleek dat door het niet gebruiken van de één en twee eurocent er jaarlijks zo’n 30 miljoen euro bespaard kon worden! En in Finland functioneert het dagelijkse leven perfect zonder een of twee eurocent. Bij het winkelen wordt de totaalprijs altijd naar boven afgerond op vijf of tien hele centen. In plaats van 93 cent betaalt de klant 95 cent, in plaats van 47 cent betaalt hij 45 cent. En ook in Nederland wordt sinds 2004 afgerond op de dichtstbijzijnde vijf cent.

Debat over het ongedaan maken van veranderingen in de EU

Ook de Europese Commissie presenteerde in 2013 een rapport waarin de afschaffing van de kleine eurocent serieus aan de orde kwam. De commissie noemde de hoge kosten van de muntproductie als argument voor afschaffing. De productie van munten is immers een groot verlies. Concreet: 1,4 miljard euro in de min sinds 2002!

Op Europees niveau lijkt er, na een discussie die zich aanvankelijk meer achter de schermen afspeelde, nu ook de wens te hebben om het af te schaffen. Ondanks deze bevinding beweerde de Europese Commissie echter dat “de meerderheid van de lidstaten de wens heeft geuit de status-quo te handhaven. De Commissie zal de situatie echter regelmatig opnieuw bekijken.”

Lees verder