Kleine bedragen worden groot!

Je hebt het idee dat vooral kleine hoeveelheden door de kieren glippen. Als u geld overhoudt, zoals op uw belastingaangifte, is dat bedrag verdampt. Wat kunt u doen om deze bedragen ook goed te besteden?

Opmerking

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Natuurlijk blijft u zelf verantwoordelijk voor de (financiële) keuzes in uw leven. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt voor vragen over geld. Handel bij problemen op tijd en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs. Daarnaast geldt voor bijbanen een wettelijke minimumleeftijd. Geld verdienen kan een educatief doel dienen, maar dit is natuurlijk slechts een jeugdige veronderstelling. Natuurlijk heeft onderwijs voorrang op deeltijdwerk!

Zelfs de kleintjes zijn belangrijk!

Zeker als u niet de hoofdkostwinner bent, kan het vaak lijken alsof uw inkomen lichter wordt behandeld dan het ‘grote inkomen’. Zeg het zelf: klopt het niet dat je salaris wordt gebruikt voor een uitkering? Dit creëert het risico dat u uw uitgaven op de een of andere manier niet kunt beheersen. Het tweede inkomen van een parttime werknemer wordt vaak besteed aan vakanties, luxere cadeaus en dergelijke. Soms heb je het gevoel dat dit extra inkomen niet per se nodig is. Het is echter waarschijnlijker dat u uw zuurverdiende geld te gemakkelijk uitgeeft. Je hebt je salaris niet aan een bepaald doel gebonden!

Herwin respect voor kleine bedragen

Zelfs als u kleine hoeveelheden geld blijft verdienen door kleine klusjes te doen, moet u elke hoeveelheid geld, hoe klein ook, voor u laten werken. Anders wordt het opgeslokt door huishoudelijke uitgaven. Laat je niet afschrikken door het feit dat de bedragen klein zijn. Vele kleine bedragen vormen samen een groot bedrag!

Actieplan

Kies een doel of meerdere doelen. Een voorbeeld van een (totaal)doel voor de middellange termijn is een nieuwe televisie die vijfhonderd euro kost. Plaats een goed zichtbaar (liefst transparant) spaarvarken bovenop de huidige (waarschijnlijk niet werkende) tv. Wanneer een familielid er toevallig uit komt, wordt dat bedrag in een spaarvarken gestort. U kunt ook onderhandelen over een wekelijks of maandelijks bedrag. Het kan gezegd worden dat elk gezinslid (afhankelijk van leeftijd) bijvoorbeeld twee euro per week bijdraagt ​​aan de aanschaf van een nieuwe televisie. Dit is dus een goed moment om het begrip afschrijving te bespreken. Inkomstenbronnen kunnen een baan als oppas zijn, een korting op eten of toiletartikelen. U kunt iemand de echt goedkoopste energieleverancier laten onderzoeken. Mogelijk kunt u besparen op een autoverzekering, zorgverzekering, opstalverzekering of reisverzekering. Hoe zit het met abonnementen die ongemerkt doorlopen? Misschien strijk je voor iemand of ben je aan het schoonmaken. Over het algemeen loopt het spaarvarken vol. Houd bij hoe ver je bent gevorderd op de kaart. Op een gegeven moment benader je de vijfhonderd euro!

Gerichte aanpak

Je kunt het op een meer gestructureerde manier benaderen. Stel, u wilt over acht maanden met uw hele gezin op vakantie. U kiest samen de bestemming. Op basis van ervaring en vergelijking stel je een vakantiebudget op. Nu weet je wat je samen kunt besparen. Elk gezinslid heeft een spaardoel. Als bijvoorbeeld is afgesproken dat de jongere gezinsleden samen een achtste van het totaalbedrag bijdragen, kunt u de berekening maken. Stel dat je vakantie drieduizend tweehonderd euro kost, dan kun je afspreken dat de jongere gezinsleden 400 euro bijdragen. Snijd dit bedrag in acht delen. Om de berekening eenvoudig te maken, raden we de jongste gezinsleden aan om in totaal vijftig euro per maand te sparen. Dan is het vijfentwintig euro per persoon per maand. Dit bedrag kan aangepast worden naar leeftijd/vaardigheid. Hierdoor leren ook jongere gezinsleden dat hun bijdrage belangrijk is en dat hun inkomsten en uitgaven van invloed zijn op het welzijn van het hele gezin. Vinden uw gezinsleden hun investering te veel, dan kunt u ook kiezen voor een goedkopere vakantie of zelfs thuisblijven.

Vind de kleine bedragen

Waar vind je die kleine bedragen eigenlijk? Overweeg een beetje te werken op een zaterdagmiddag. Dit kan zijn het opvullen van dozen, het bezorgen van post of het schoonmaken. Andere bronnen van inkomsten kunnen zijn: geld verkregen uit de verkoop van rommel, belastingteruggave, verjaardagsgeld enzovoort. Het mooie is dat elk gezinslid leert dat zijn bijdrage ook belangrijk is voor het behalen van gemeenschappelijke doelen. Daarnaast leer je je kinderen dat veel kleine bedragen optellen tot een groot bedrag.€