Kinderen financieel opvoeden

Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren goed met geld om te gaan als ze over eigen geld beschikken. Kortom, het gaat erom te leren keuzes te maken over wat ze nodig hebben en wat ze zouden willen hebben, in verhouding tot hun beschikbare geld. Kritisch zijn op advertenties kan ook een belangrijk onderdeel zijn van deze opvoeding.

Creëer minder schulden

Financiële educatie is vooral belangrijk omdat uit onderzoek (oa NIBUD) is gebleken dat jongeren heel gemakkelijk in de schulden komen. Kinderen die al op jonge leeftijd goed met geld leren omgaan, hebben veel minder schulden. Financiële educatie begint meestal met het geven van zakgeld. Kinderen krijgen een bepaald bedrag waarmee ze hun menstruatie moeten overwinnen. Ze leren ook sparen voor grotere uitgaven. Het is belangrijk dat de zakgeldperiodes altijd hetzelfde zijn zodat kinderen een goed overzicht kunnen opbouwen.

Maak onderscheid tussen leuk en noodzakelijk

Zesjarigen zijn oud genoeg om met zakgeld om te gaan. Ze herkennen munten. Ze hebben vaak de neiging om al hun zakgeld meteen uit te geven. Dit is beter dan bijvoorbeeld kleine bedragen te geven voor korte periodes (weekgeld, geen maandgeld). Met wat oudere kinderen kun je afspreken welke dingen je met zakgeld koopt en leert het kind het geld te verdelen over aankopen. Op dat moment begint het leren ook onderscheid te maken tussen wat leuk is en wat nodig is.

Transacties met grotere bedragen

In de praktijk zal blijken dat zakgeld voor bepaalde aankopen niet genoeg is en je dus altijd iets moet sparen om later verder te gaan.

Kinderen geld geven en toestaan ​​voor kleding is een goede manier om kinderen te leren omgaan met grotere bedragen. Kleding is erg belangrijk voor tieners, dus ze hebben er alle belang bij om goed na te denken over welke aankopen ze wel en niet kunnen doen, wat bijdraagt ​​aan het leerproces. In het begin heb je zeker wat hulp nodig bij het maken van langetermijnplannen, zodat er geen geld wordt verspild aan zomerkleding en er niets overblijft voor de wintergarderobe.

Advertentiegevoelig

Kinderen laten zich gemakkelijk verleiden door advertenties, waar fabrikanten perfect op inspelen. Ouders kunnen wat hulp bieden door samen naar de advertenties te kijken en erover te praten, zodat ouders erop kunnen wijzen dat de advertenties niet altijd de waarheid bevatten.

Plannen

Uit onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de jongeren graag leent. Meestal gaat het om kleine bedragen, maar soms lenen jongeren om dure dingen te kopen. Uitgangspunt moet zijn dat de aflossing binnen het budget valt. Daarom is het noodzakelijk om een ​​goed plan te maken voor de gehele leenperiode. Als u op de juiste manier leert lenen, kunt u later dividend uitkeren wanneer u geld moet lenen, zoals een hypotheek om een ​​huis te kopen.

Oudere kinderen

Voor oudere kinderen die nog thuis wonen, is het heel realistisch om bepaalde kosten mee te helpen dekken. Zeker als het kind een inkomen heeft, bijvoorbeeld het betalen van kostgeld is heel gebruikelijk. Oudere kinderen hebben vaak veel te besteden, waardoor ze heel goed kunnen worden gevraagd bij te dragen in kosten als huur of hypotheek, gas, water en elektra of boodschappen.

Hulp en informatie

Voor het vaststellen van de hoogte van zakgeld en kledingtoeslag kan beroep worden aangetekend bij het NIBUD (Nationaal Budget Informatie Instituut). Het NIBUD is een onafhankelijke stichting die informatie en advies geeft over de huishoudfinanciën en allerlei publicaties verzorgt.€