Kies de hoogste spaarrente

Biedt uw huidige spaarrekening nog voldoende rente? Misschien vind je bij je bank een rekening die meer opbrengt. En u kunt elders een veel hogere spaarrente krijgen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, maar het overmaken van je spaargeld is heel eenvoudig.

Weet u hoeveel rente uw spaarrekening momenteel betaalt?

Met name grote banken introduceren regelmatig nieuwe spaarrekeningen. De voorwaarden zijn dan net iets anders en de spaarrente is vaak interessanter dan de bestaande producten. Met de nieuwe rekeningen kunnen banken een beter tegenwicht bieden aan concurrenten.

Weet u wat de rente op uw huidige spaarrekening is? Mogelijk heeft uw bank ook een nieuw type spaarrekening ingevoerd. Het is dan verstandig om na te gaan of de voorwaarden van deze rekening bij u passen en zo ja, over te stappen naar een hogere spaarrente.

Bij het oriënteren is het raadzaam direct te kijken welke spaarrekeningen bij andere banken worden aangeboden.

Waar kan ik zien welke bank de hoogste spaarrente biedt?

De Geldwijzer van de Consumentenbond publiceert regelmatig een lijst met de beste spaarrekeningen. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt op de website van de Consumentenbond.

Ook zijn er diverse vergelijkingssites op internet waar u kunt zien welke bank de hoogste spaarrente biedt. Ook publiceren verschillende dagbladen periodiek een lijst met de beste accounts.

Let niet alleen op spaarrente, maar ook op voorwaarden

Uiteraard moet er niet alleen gelet worden op de rente, maar ook op de voorwaarden van de spaarrekening. Zo is een rekening die altijd 1% opnamekosten in rekening brengt niet interessant als je je spaargeld regelmatig gebruikt.

Bij het vergelijken van omstandigheden zijn de volgende punten van belang:

Staat mijn geld veilig bij een onbekende bank?

Vaak staan ​​er meer onbekende of kleinere banken met gunstige spaarrentes op de lijst. U loopt echter niet zomaar het risico uw geld te verliezen als er onverhoopt iets met zo’n bank gebeurt.

Op de homepage van De Nederlandsche Bank www.dnb.nl in het Wft-register “Kredietinstellingen en financiële instellingen” kunt u zien welke banken in Nederland zijn geregistreerd en een DNB-vergunning hebben. Deze banken vallen onder het zogenaamde depositogarantiestelsel.

Hiermee garandeert u de eerste 100.000 euro aan krediet op uw betaal- en spaarrekening.

Het vermelde bedrag betreft één rekeninghouder (per bank) en niet per rekening. Heeft u meerdere rekeningen bij dezelfde bank, dan blijft het gegarandeerde bedrag voor alle rekeningen samen op 100.000 euro. Heeft u echter een rekening en/of een rekening, dan zijn er 2 rekeninghouders. Dan is 200.000 euro gegarandeerd.

Bovenstaande garanties zijn van toepassing op uw rekeningsaldo, vermeerderd met opgelopen rente totdat de rechtbank faillissement uitspreekt. Als uw saldo en opgelopen rente samen onder het voor u geldende gegarandeerde bedrag blijven, krijgt u het volledige bedrag terug.

Als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis maakte toenmalig minister van Financiën Boss op 7 oktober 2008 bekend dat met onmiddellijke ingang en voorlopig voor een jaar het gegarandeerde bedrag bij banken met een DNB-vergunning wordt vastgesteld. 100.000 EUR zoals hierboven beschreven.

Op 10 maart 2009 maakte Bos bekend dat vanaf oktober 2009 de dekking van het depositogarantiestelsel ongewijzigd zou blijven.

De Europese ministers van Financiën hebben besloten dat dezelfde dekking vanaf 31 december 2010 verplicht wordt en Bos wilde de dekking van oktober 2009 tot eind 2010 niet tijdelijk verlagen, gezien de onrust op de financiële markten.

Overigens was er vóór 7 oktober 2008 een minder gunstig akkoord. Deze regeling garandeert de eerste € 20.000 van uw betaal- en spaarrekening volledig en 90% van de volgende € 20.000. Het deel tussen 20.000 en 40.000 euro had dus een eigen risico van 10%. Deze bedragen werden ook per rekeninghouder (per bank) toegepast. In dat geval was 40.000 euro gegarandeerd voor en/of rekening en werd 90% garantie toegepast op het bedrag tussen 40.000 en 80.000.

Door de verhoging van de gegarandeerde bedragen is het nog aantrekkelijker en veiliger geworden om de hoogste spaarrente te zoeken bij Nederlandse banken.

Banken die zijn geregistreerd in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en opereren vanuit een bijkantoor in Nederland, zijn opgenomen in het depositogarantiestelsel van hun land van herkomst. Deze bijkantoren kunnen echter aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel; Of de bank dit doet, kunt u ook zien in het Wft-register “Kredietinstellingen en financiële instellingen” op www.dnb.nl.

Toen de IJslandse bank Icesave in oktober 2008 failliet ging, werd afgesproken dat de afwikkeling volledig door DNB zou worden afgehandeld. Het deel waarvoor IJsland verantwoordelijk was (tot 20.887 euro per rekeninghouder) is door Nederland uitgeleend aan IJsland. Een bedrag tussen de € 20.887 en € 100.000 is uitgekeerd uit het Nederlandse depositogarantiestelsel waarin Icesave naast het IJslandse stelsel participeerde.

Een nieuwe spaarrekening openen is heel eenvoudig

Een nieuwe spaarrekening openen is vaak heel eenvoudig.

Het inschrijfformulier is bij de meeste banken online te vinden. U stuurt het ingevulde inschrijfformulier met een kopie van uw legitimatiebewijs naar de bank, waarna u een brief ontvangt met een rekeningnummer waarop u uw spaargeld kunt overmaken.

Een betaalrekening openen bij de nieuwe bank is meestal niet nodig en u kunt ook gewoon bij uw huidige bank blijven met uw hypotheek, lening en andere producten.

Start vandaag nog uw zoektocht naar de hoogste spaarrente. Weinig moeite, veel plezier!€